pajautaa

Sālsmaize

« previous entry | next entry »
Aug. 27., 2005 | 03:58 am
posted by: lyrfeel in pajautaa

Cilvēki :) Sakiet jel, kā pēc pieņemtām paražām un tradīcijām īstenībā jānotiek tai "sālsmaizes" padarīšanai, kad ievācas jaunā dzīvesvietā un aicina cilvēkus pirmoreiz ciemos, un - ak, jel, vai kāds var izskaidrot, no kurienes īsti radies tas jēdziens "sālsmaize"? Kāda nozīme tai visā padarīšanā ir tieši maizei un sālij? 8)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2005 - 09:38 am
#

saals kaadreiz bija ljoti daargs produkts, taapeec daargus viesus sagadija ar maizi (kas ir cilveeka paartikas pamatu pamats) un saali, kuraa to maizi apmeerceet..
kad saaka veidoties ciemi, jaunajaam gjimeneem ievaacoties jaunuzbuuveetajaa maajaa, apkaarteejie daavinaaja saimniecibai (jaunaa maajaa taksh nekaa nav) noderigas lietas un kaa iipasha davana bija druska saals no katras gjimenes, kas paliidzeja iekaartoties jaunajaa majaa.:)

Atbildēt


bloodflower

from: [info]cure
date: Aug. 27., 2005 - 10:45 am
#

hm... uzaicina cilvēkus,tie ierodas ar sāli un maizi,maizi noliek uz galda,sāli izbārsta pa dzīvokli,uz jaunajiem saimniekiem,viskautkur [tādā pasākumā es reiz biju] un tad tā jandāliņa vidū,uz centimetru biezas sāls kārtas sēž un dzer tēju/vīnu un tā.

Atbildēt


from: [info]abi2nieki
date: Aug. 27., 2005 - 10:53 am
#

man atkal bērnībā uz līdzīgu jautājumu atbildēja tā:
ciemiņam, kurš dodas uz sālsmaizi, jāņem līdzi cienasts: ķieģelīti pārgriež uz pusēm, izurbina visu mīksutmu, kurā ieber sāli un atkal maizīti sastiprina kopā. Tad nu ar šo sālsmaizi dodas ciemos. Mosh vienkāršāk, ja nogriezg maizei tikai augšiņu un tad saber to sāliiekšā, via kaukā tā.

Atbildēt