pajautaa

literatūra

« previous entry | next entry »
Mar. 12., 2008 | 06:43 pm
posted by: bulletproof in pajautaa

Kāpēc nav ideāla literatūras grāmata, kur būtu viss paskaidrots?

Lasot vienu lugu, mums skolotāja uzdeva atrast - komisku situāciju, humoristiskā vai satīriskā plāksnē attēlotu varoni, hiperbolizētu raksturu kā arī 5 komikas veidus - humoru, grotesku, ironiju, satīru un sarkasmu.

Es esmu tā kā nedaudz apjukusi. Labi, komisku situāciju es varbūt varētu atrast, par komikas veidiem, es saprotu it kā, kas tie ir, bet īsti nespēju iedomāties, kā man ko tādu meklēt?

Palīdzība?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {19}

pata

from: [info]pata
date: Mar. 12., 2008 - 08:45 pm
#

No pēdējām lasītajām lugām nāk prātā Čehova "Ivanovs", konkrētāks tēls - grāfs Šabeļskis. Komiskā situācija ir tā, ka viņu, 62gadīgu onkuli, cenšas apprecināt ar bagātu atraitni. Tad nu viņi tur labākajās krievu tradīcijās otrajā plānā ņemas ap šo situāciju. Raksturs ir pietiekoši hiperbolizēts, t.i., pārspīlēts, jo, kā otrā plāna tēlā, viņa tekstos un uzvedībā ir ietvertas spilgtākās iezīmes. Principā viņš ir nīgrs, ar dzīvi un pastāvošo iekārtu neapmierināts pilsonis. Humors parādās tad, kad viņš 2. cēlienā piedzeras. Satīra (dzēlīgs nopēlums, atmaksojums) ir spilgti parādīts viņa attieksmē pret Ļvovu, jaunu ārstu, kuru viņš nemitīgi nopeļ un apceļ. Groteska pēc būtības ir tas satīrisks vai komisks pārspīlējums, asi negaidīti kontrasti. Konkrētajā tēlā tas izpaužas kā izteikta burkšķēšana un noliegšana, tajā pat laikā viņam ir cerība tomēr vēl dzīvot un uzdzīvot, tāpēc arī viņš parakstās uz avantūru apprecēt to sasodīto atraitni. Sarkasms ir atrodams Šabeļska tekstos par līdzcilvēkiem - viņš ļoti asi, dzēlīgi (tam pamatā ir naids, sašutums, nicinājums) izturas un runā par tiem, galvenokārt gados jaunajiem, cilvēkiem, kuru uzskati nesaskan ar viņējiem.
Ja Tev ir laiks un iespējas, izlasot lugu to visu šajā tēlā, manuprāt, patiešām var atrast.

Atbildēt