pajautaa

Importa procedūra

« previous entry | next entry »
Jan. 24., 2008 | 06:28 pm
posted by: dejavu in pajautaa

Kur cilvēks, kas nekad ar to nav nodarbojies, varētu gūt vismaz teorētisku priekšstatu par importa procedūrām Latvijā gan no ES, gan ne-ES valstīm?
Tags:

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {1}

from: [info]asiize
date: Jan. 24., 2008 - 09:35 pm
#

Preču piegādes Eiropas Savienībā teritorijā.
ES preču piegāde no vienas dalībvalsts uz citu netiek uzskatīta par importu vai eksportu, bet gan par preču brīvo kustību (Free circulation). Saskaņā ar ES Muitas Kodeksu šīs preces ir Kopienas preces:

ES muitas teritorijā pilnībā iegūtas preces, kurās nav no ārvalstīm ievestās izejvielas;

No ārvalstīm ievestas preces, kuras ir izlaistas brīvam apgrozījumam ES muitas teritorijā;

Preces, kas ir iegūtas (pārstrādātas vai citādi izgatavotas) ES muitas teritorijā no precēm, kas norādītas otrajā apakšpunktā vai arī no precēm, kas norādītas gan pirmajā, gan otrajā apakšpunktā.

Ja ES preces pārvieto no vienas dalībvalsts uz citu, šķērsojot trešo dalībvalsti, piemēram, tās no Vācijas nosūtot uz Spāniju, šķērsojot Franciju, preces tiek pakļautas ES iekšējā tranzīta procedūrai - T2, kas nozīmē attiecīgās muitas deklarācijas formēšanu.

Nosūtot un/vai saņemot preces ES muitas teritorijā, t.i., no vienas dalībvalsts uz citu nebūs jāformē muitas deklarācijas, bet gan tikai jānoformē preču transportēšanas pavaddokumenti – tirdzniecības rēķins (Comercial Invoice), vienreizējas pārdošanas gadījumā – līgums (Contract of Sale), transporta pavaddokumenti atkarībā no transporta veida – TIR Carnet, Bill of lading, Air Waybill u.c, kā arī Intrastat sistēmas ietvaros būs jāsniedz PVN periodiskās statistikas deklarācijas (Supplementary Declaration (SD)). Tomēr SD nebūs jāiesniedz par katru piegādi, bet gan reizi mēnesī par pārskata periodā veiktajām piegādēm.

(No: http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=1094&id=1109)

Bet vispār, jā, droši vien, ka Ekonomikas ministrijā vislabāk interesēties.

Atbildēt