Jan. 29., 2021 | 03:26 pm
No:: p_petersons

Tādiem video ir izglītojošs raksturs un tie ļoti noder tiem, kas to studē vai pēta.

Diemžēl vienkāršais skaidrojums "apzināta ļaunprātība" ir nepareizs un liekams tādā pašā kastītē, kā sazvērestības teorijas. Skaidrojums ir krietni prozaiskāks un tai pat laikā antiutopiskāks.

Problēma ir Youtube algoritmā, kas piedāvā cilvēkiem lietas. Citi cilvēki ir skatījušies tās lietas, ko skatījies tu UN tās, ko algoritms tev piedāvā. No tā "secinājums", ka tev arī tas jāparāda. Tāds ir cilvēku uzdotais algoritms. Bet, tā kā tas nav cilvēks, kas tev to visu piedāvā, tam nav nekādu vērtībspriedumu un konteksta izjūtas. Tāpēc skatītāji nokļūst tādos svešvārdos kā echo chamber un rabbit hole.

Katru video pārbauda reāls cilvēks un tie parasti atbilst Youtube pašu noteikumiem. Video katrs atsevišķi nav nelegāls, bet lielā kvantumā noteikti var būt nomācoši. Trigger vārningi ir katra kanāla pārziņā, bet algoritma darbības video īpašniekiem ir tikpat mistiskas, kā skatītājiem. Tie, kas lika viģikus, ļoti iespējams, tos lika vēl pirms algoritma, kad noteiktas lietas varēja atrast, tikai ievadot konkrētos atslēgas vārdus meklētājā.

Katrā gadījumā visiem neizdabāsi, visus nevar atstāt netrigerētus. Nav vairs wild west times of the internet, bet ir jau daudz mierīgāk. Pilnīgs safe space nav iespējams, ja vien internetu neplāno nākotnē modelēt pēc advertiser-friendly disneja salduma modeļa, kurš nebūs modelēts ne pēc tā, kāda ir televīzija, ne reālā dzīve.

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: