14 March 2013 @ 02:29 pm
Eksperimenti un zinātnieki  
Kad sanāk lasīt pirms dzīvnieku tiesību diskusijām sarakstītos tekstus, kuros ir aprakstīti eksperimenti ar dzīvniekiem, tad dažkārt ir vēlme paņemt validolu. Tomēr nedaudz simpātiski šķiet, ka interese par fenomeniem motivēja līdzīgus eksperimentus izmēģināt arī pašiem uz sevi (vai līdzcilvēkiem). Nebūt ne ekstrēmākais eksperimenta piemērs (Richard Fowler. Experiments and observations relative to the influence lately discovered by M. Galvani, and commonly called animal electricity. Edinburgh, 1793).

 
 
( Post a new comment )
dekaels: zvēri[info]dekaels on March 14th, 2013 - 04:55 pm
Ja ne viņam pašam, tad citiem gan vajadzēja saņemties replicēt rezultātus.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 14th, 2013 - 05:06 pm
Nu, drošticamākie rezultātus ir iespējams iegūt tikai izmēģinot eksperimentu pašam uz sevi. Tāpēc, protams, zinātnes vārdā vajag tos replicēt. (btw britiem bija neliela zinātnes industrija, kas pēc Ņūtona eksperimenta ar savu aci, paši mēģināja šo eksperimentu atkārtot un dažādos veidos analizēt iegūtos rezultātus.)

Vienkārši citu novērojumi var būt pārāk nenodrošticami. Kā, piemēram, šajā gadījumā. Burtiski pāris lpp. tālāk viņs raksta par vienu eksperimentu, ko izmēģinājis uz sevi un meģināja atkārtot ar citu cilvēku. Viņš raksta (p.87) - "I tried likewise upon a pacient [...] but the man was so stupid that i could not satisfy myself as to the precise result."
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
dekaels: zvēri[info]dekaels on March 14th, 2013 - 05:16 pm
Vispār tas man atgādina Bariju Maršalu un Dž.B.S. Holdeinu. Tā ka eksperimenti ar sevi vismaz vēl pagājušajā gadsimtā nebija nobeigusies tradīcija. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 14th, 2013 - 05:40 pm
Jauki eksperimenti. Taču kopumā pašeksperimentēšana varētu būt interesants temats par ko padomāt. Sevišķi kontekstā ar subjektīvā un objektīvā nošķīrumu, i.e., nemaz ne tik sen subjektīvām zināšanām bija pavisam cits, ja tā var teikt, epistemoloģiskais statuss. Pagaidām ir kur ņemties, jo līdz šim ir sarakstīti salīdzinoši maz darbu par šo tēmu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
_zirgs[info]_zirgs on March 14th, 2013 - 06:57 pm
Ir ārsti, kas uzskata, ka ir pašam jāpamēģina izrakstāmie medikamenti pašam, lai zinātu, ko pārdzīvos pacients. Parasti mēģina mācību laikā jau.
Ideja tā pati lielās līnijās.

Un tiešām labi ir tad, ja kāds, ar ko sadarbojies izmēģinot kaut ko, saprot lietu. Nu, piemērs, skaidrāk un labāk iemācāmies injicēt vēnās, to darot viens otram. Var pakomentēt, kur adata nonākusi, vai laid iekšā par ātru/lēnu un tā. Un kad pašam dur-vari saprast ko kā labāk.
(Reply) (Parent) (Link)