15 November 2012 @ 08:22 pm
Dostojevskis un filozofija  
Noskatījos sastrēgumstundu, kas manī atstāja nelielu apjukumu. Taču nesaprotu arī to, kāpēc, piem., Kūlei bija jādodas uz TV tiešraidi un jārunā kaut kādas muļķības. Dažkārt šķiet, ka viņai un dažiem akadēmiķiem labāk būtu ieņemt pozu, kas atbilst Dostojevska aprakstītajam ideālajam kalpotājam. Tādējādi turpinot uzturēt nopietnas nacionālās zinātnes tēlu:

-- Ну да, ну да! Но, признаюсь вам, я даже люблю, когда лакей отчасти глуп, -- замечает князь, который, как и все старички, рад, когда болтовню его слушают с подобострастием. -- К лакею это как-то идет, -- и даже составляет его достоин-ство, если он чистосердечен и глуп. Разумеется, в иных только случа-ях. Са-но-ви-тости в нем оттого как-то больше, тор-жественность какая-то в лице у него является; одним словом, благовоспитанности больше, а я прежде всего требую от человека бла-го-вос-питан-ности. Вот у меня Те-рен-тий есть. Ведь ты помнишь, мой друг, Те-рен-тия? Я, как взглянул на него, так и предрек ему с первого раза: быть тебе в швейцарах! Глуп фе-но-менально! смотрит как баран на воду! Но какая са-но-витость, какая торжественность! Кадык такой, светло-розовый! Ну, а -- ведь это в белом галстухе и во всем параде составляет эффект. Я душевно его полюбил. Иной раз смотрю на него и засматриваюсь: решительно диссертацию сочиняет, -- такой важный вид! -- одним словом, настоящий немецкий философ Кант или, еще вернее, откормленный жирный индюк. Совершенный comme il faut для служащего человека!..

Достоевский Ф.М. - Дядюшкин сон
 
 
( Post a new comment )
Avtonoms[info]junona on November 15th, 2012 - 10:33 pm
No kā apjukums? Man atklājums ir Naumova un Teikmaņa tupums. Par pārējiem jau it kā zināju iepriekš.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on November 15th, 2012 - 10:48 pm
Es domāju tupuma daudzumu un to, cik veiksmīgi un ilgi tas ir spējis saglabāties (turklāt cien. akadēmiskie darboņi nav īpaši slēpušies).

Paša raidījuma ietvaros man šķita, ka tikai kādi trīs cilvēki ir padomājuši un izdarījuši mājasdarbu. Pārējie izteica kaut kādas savas iekšējās dvēseles sāpes. Turklāt - nav taču nemaz tik grūti sagatavot dažus argumentus pret, piem., piedāvātajām reformām un tās īsi prezentēt.
(Reply) (Parent) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on November 15th, 2012 - 10:58 pm
Teikmanis no zāles kaut kur runā?

Studijā tak viņš nebija?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on November 15th, 2012 - 11:02 pm
Jā, runāja no zāles.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on November 15th, 2012 - 11:04 pm
Mm, žēl, ja izgāzās. Man viņš vienmēr ir šķitis sakarīgs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on November 15th, 2012 - 11:07 pm
Es par viņu neko daudz nezinu. Pāris reizes esmu dzirdējis šādas tādas publiskas izpausmes, taču nekādu iespaidu nav atstājis.

Es šaubos, vai izgāzās, vienkārši neko jēdzīgu nepateica. Traģiski bija Kūlei, kas bija pārpratusi žanru.
(Reply) (Parent) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on November 15th, 2012 - 11:07 pm
Man sanāca ar viņu divus vārdus pārmīt Ķīļa sakarā un viņa teiktais bija aptuveni, ka problēmas, protams, augst.izgl. ir, bet, lūk, Ķīļa interese nebūt neesot tās atrisināt, bet kaut kāda pavisam cita, varētu domāt šaura.

Ātrumā neattapu atbildēt, bet principā jau uzprasījās viņam teikt, ka ja augst.izgl. paši nevar savus staļļus izmēzt, tad tas viņu vietā jādara citiem un, protams, riski tur ir lielāki.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on November 15th, 2012 - 11:14 pm
Šajā ziņā prasītos viņam jautājums, kādas ir šaurās Ķīļa intereses (protams, ja neņemam vērā pieņēmumu, ka viņš vēlas sagraut nacionālo zinātni).

Katrā ziņā pagaidām virziens ir labs (par izpildījumu neņemos spriest). Ceru, ka viņam izdosies panākt arī lielāku akadēmiskās vides atvērtību, lai tur būtu mazāk ģimenes vērtības.
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on November 15th, 2012 - 11:19 pm
Par Teikmaņa spriestējas kapacitāti liecina viņa teksti tviterī un nesenie publiskie izpaudumi. Jā, gribētos arī zināt tās šaurās Ķīļa intereses. Pieņemu, ka tas ir viens no lielākajiem panikas iemesliem, ka nu ir gadījies ministrs, kuram īsti nekāda politiskas bumbas un rebes piesiet nevar, tāpēc jādzird dīvainie teksti par uzbrukumu nac identitātei u.c. blēņas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on November 16th, 2012 - 12:35 am
Nu, Teikmanis, cik man nācies ar viņu runāt, ir visai sakarīgs vienmēr bijis, tikai mēdz izteikties ar nelielu tādu ironiju un zināmu pavīpsnāšanu, līdz ar to viegli pārprotams.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on November 16th, 2012 - 12:57 am
Privātā sarunā varbūt tā ir. Taču man ir grūti uztvert šo viņa parakstīto un aizstāvēto manifestu nopietni: http://lma.lv/index.php?parent=2434
(Reply) (Parent) (Link)
helvetica[info]helvetica on November 16th, 2012 - 01:03 am
Teikmanis ir man bijis lektors. ierindojas kkur starp sadaļām "pilnīgi nekāds" un "wtf?"
(Reply) (Parent) (Link)