Zelta zutis -

About  

Previous Entry 24. Jul 2023 @ 16:00 Next Entry
mani kaitina, kad es no TV kastes puses dzirdu "lielā pēda" vai "lielpēdis", kas tagad ir uzradies. visu mūžu latviski to sauca par sniega cilvēku jeb jetiju (šo pēdējo gan retāk manīju). šis mani tracina pat vairāk nekā visu bālģīmju lamāšana par kaukāziešiem. rodas sajūta, ka filmas un raidījumus tulko ar gūgltransleiti un pat nepārlasa iegūto rezultātu.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]covid_19
Date: 24. Jūlijs 2023 - 16:13
(Link)
man bija viedoklis, ka jetijs ir tibetas apkaimes iedzimtie, kamēr lielpēži no ziemeļamerikām nāk, grūti gan spriest, jo ne viens nedz otrs nav noķerts ;)
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 24. Jūlijs 2023 - 16:34
(Link)
tā arī ir. bet viņi visi ir sniega cilvēki LV, tai skaitā arī tas neeksistējošais Indonēzijā. (nu tikai kriptozoologi viņus visus uzskata par eksistējošiem.
[User Picture Icon]
From:[info]covid_19
Date: 24. Jūlijs 2023 - 22:58
(Link)
a ja nu tie ir kā neandertālieši pret pigmejiem? tobiš tie paši homo, tikai dažādās vietās? jo gan neandertālietis gan pigmejs (hobits) ir homo, mēs esam homo-sapiens, nu vienādas pazīmes, bet dažādas rases/ģintes ņemot vērā arī ģeogrāfisko atšķirtību. pat ja sākumā tās bijušas vienas cilmes, tad pēc ģeogrāfijas un laika atšķirtības tās var būt dažādas (bļin kā sauc ka viens veids divos dažādos apstākļos saucas dažādi, kā galapagu ķirzakas un meksikānas iguānas) bet saukt viņas kopā par iguānām arī nav nepareizi, kaut arī jetijs nav lielpēdis, piekrītu
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 25. Jūlijs 2023 - 10:34
(Link)
sistemātikas pamatvienība ir suga. tās tiek apvienotas ģintīs, ģintis dzimtās u.t.t. pasuga (vai varianti, rases, šķirnes u.c) ir papildtaksons, kas ir mazāks par sugu un ne visiem taksoniem kaut ko tādu izdala. sistemātikā ar papildtaksoniem nemēdz aizrauties.

tagad par tiem cilvēkiem. pašreiz recenta ir tikai viena suga, kurai ir izdalītas vairākas rases pēc morfoloģiskām un anatomiskām atšķirībām. Homo neandertaliensis kādu laiku eksistēja kopā ar H. sapiens un abas sugas hibridizējās. no viņa arī mēs esam dabūjuši balto ādas krāsu. H. floresiensis (hobiti) ir senāka suga. denīsovieši pēc dažiem uzskatiem ir pastāvīga suga vai neandertāliešu pasuga.

savukārt sniega cilvēks ir mitoloģisks cilvēks vai pērtiķis. vairākās pasaules daļās par to figurē nostāsti. pamatapraksts kopīgs - liels, staigā uz divām kājām un ķermeni klāj tumšs vai rūsgans apmatojums. pēc aprakstiem, ja pieņem, ka runa tiešām ir par ko eksistējošu, sanāk, ka pēc sistemātikas piederība varētu būt vairākām primātu grupām, pie tam ne tikai pie cilvēku dzimtas piederošiem. no visiem sniega cilvēkiem, manuprāt, vienīgais kaut cik reāli eksistējošais varētu būt orangupendeks, kas pēc aprakstiem varētu būt tuvs orangutana radinieks, bet evolucionējis pielāgojoties dzīvei uz zemes, nevis kokos.

amerikāņu valodā viņus visus sauc par bigfūtiem, latviešu par sniega cilvēkiem. amerikā stāsti par šo sākās ar to, ka novērtoti ir liela auguma cilvēkveidīgie un tā kā tie ir lieli tad to atstātie pēdu nospiedumi arī ir lieli. nosaukumu tālāk attiecināja arī uz pārējiem, lai gan orangupendekam tie pēdu nospiedumi nav neko diži lielāki par cilvēka. pie mums stāsti par jamiem ienāca no Āzijas par Tibetas sniegoto kalnu iemītniekiem un tālāk jau nosaukums tika attiecināts uz viesiem pārējiem, lai gan Sumatras mūžamežos sniega nav.
[User Picture Icon]
From:[info]vilibaldis
Date: 24. Jūlijs 2023 - 16:14
(Link)
Gan jau ka tā arī ir.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Jūlijs 2023 - 17:35
(Link)
es neko tādu nedzirdu
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 24. Jūlijs 2023 - 19:19
(Link)
nu tad Tev tais brīžos nav bijis ieslēgts TV vai esi klausījies kādu citu programmu.
[User Picture Icon]
From:[info]kihelkonna
Date: 24. Jūlijs 2023 - 19:34
(Link)
pirms vairāk nekā pieciem gadiem noskatījos tādu garo multeni, par lielo pēdu. bet nu pat prātā nenāca sniega cilvēks, tur darbība bija diezgan siltās zemēs, droši vien tur ziemā sniegs nemaz nav
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 24. Jūlijs 2023 - 20:01
(Link)
man jau arī pirmo reizi saskaroties ar to lielo pēdu ilgi gāja, kamēr pieleca, ka tas ir tiešais tulkojums no amerikāņu valodas. nu siltās zemēs, proti Sumatrā kā sniega cilvēks ir orangupedenks. varbūt tas tai muļķikā bij' domāts.
[User Picture Icon]
From:[info]kihelkonna
Date: 24. Jūlijs 2023 - 20:09
(Link)
te ir tā filma https://www.imdb.com/title/tt5715410/

un latviskota, protams https://viedtelevizija.lv/skaties/lielas-pedas-dels

paldies, man pieleca tieši nupat. apskatoties, ka angļiem nav nekādu snow man, ja neskaita sniegavīru.
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 24. Jūlijs 2023 - 20:15
(Link)
ā. šodien kaut kādā kanālā šitās turpinājumu rādīja. turpinājuma darbība gan pēc tā, ko redzēju, varēja būt kaut kādā Ziemeļamerikas kontinenta ziemeļu daļā. viņi tur visa famīlija kopā ar lopiem kaut kādu ieleju glāba no sliktā naftas ieguvēja.
[User Picture Icon]
From:[info]kihelkonna
Date: 24. Jūlijs 2023 - 20:22
(Link)
bet no kurienes mums sniega cilvēks kā termins nak? pieņemu, ka no padomju teritorijām, un te ir pazīmes, pēc kurām pazīt maskējušos pēcpadomju cilvēku.
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 24. Jūlijs 2023 - 22:08
(Link)
nu tie stāsti par sniega cilvēku mums laikam, ka tikai padomju laikā parādījās un tad pamatā runa bija tikai par to, kas tais Tibetas kalnos mitinās. pēc tam nāca klāt par to cilvēkveidīgo, kas tiek Z-amerikā meklēts un par pārējiem stāsti paradījās ap gadsimta miju.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba