Wed, Dec. 9th, 2015, 10:12 am

Klau, man ir tāds jautājums. Kāpēc nav iespējams aicināt bēgļus musulmaņus zvērēt pie Allāha, ka viņi cienīs visus tāpat kā ticības brāļus un neaizskars (tb nemušīns nost reliģisku motīvu vārdā) patvēruma valsts iedzīvotājus? Tas radītu drošības sajūtu un atņemtu argumentus islamofobiem (slēptie fanātiķi taču nezvērētu melus pie sava dieva, tātad tie, kas ir te, tādi nav), un man šķiet, ka tas nav arī nekas pazemojošs bēgļiem, tas ir tāds pats līgums kā visi citi. Es, piemēram, nedomāju, ka ASCENDUM uzskata, ka es gribētu darīt ko tādu, kas kaitētu viņu "darbībai, prestižam vai konkurētspējai", bet es tāpat vakar parakstīju līgumu, kur ir teksts, ka to nedarīšu, un viss ir forši.

Wed, Dec. 9th, 2015, 10:29 am
[info]iokaste

bet viņi taču ir cilvēki, ar savām melnajām dienām un visiem 7iem grēkiem. ko tad viņi zvērēs - nebūt cilvēkam, bet robotam? pie tam tālu no mājām, bez naudas un nākotnes, ar apkārt vieniem fašistiem, kas negrib jautrību.

Wed, Dec. 9th, 2015, 10:38 am
[info]iive

Vai tad bez iespējas nomušīt otru reliģisku motīvu vārdā uzreiz ir no fun?

Wed, Dec. 9th, 2015, 10:43 am
[info]iokaste

tu minēji vārdu "aizskart".
es francijā strādājot un dzīvojot tuvāk iepazinos ar melnajiem. viņiem mana atrašanās klusumā šķita - vai tad kāds ir nomiris, vismaz telefonā muzonu ieslēdz. un visa tā līšana klāt un draudzēšanās. mani tas "aizskāra" - nu, mentalitātes ta dažādas.

Wed, Dec. 9th, 2015, 10:50 am
[info]iive

Ā, skaidrs, droši vien jāpārformulē :) Es jau kā cilvēks, kas baidās piesaukt nelabo, visu iesaiņoju eifēmismos.

Wed, Dec. 9th, 2015, 11:15 am
[info]narrenschiff

Lai gan musulmaņi zvēr vienā laidā, jūdu bauslība un kristietība principā ir pret zvērēšanu pie Dieva, "Tev nebūs Dieva, sava Kunga, vārdu nelietīgi valkāt, jo Dievs to nepametīs nesodītu, kas Viņa vārdu nelietīgi valkā." + Kristus kalna sprediķī saka - "Jūs vēl esat dzirdējuši, ka vecajiem sacīts: tev nebūs nepatiesi zvērēt, bet Tam Kungam turēt, ko tu zvērēdams solījis. Bet Es jums saku: jums pavisam nebūs zvērēt; ne pie debesīm, jo tās ir Dieva goda krēsls, nedz pie zemes, jo tā ir Viņa kāju pamesls, nedz pie Jeruzālemes, jo tā ir lielā ķēniņa pilsēta.Tev arī nebūs zvērēt pie savas galvas, jo tu nespēj padarīt ne vienu vienīgu matu ne baltu, ne melnu. Bet jūsu vārdi lai ir: jā, jā! nē, nē! Kas pāri par to, tas ir no ļauna."

Wed, Dec. 9th, 2015, 12:16 pm
[info]iive

/kasa pieri/

Wed, Dec. 9th, 2015, 02:20 pm
[info]krii

Jāpiezīmē, ka arī islāms aizliedz zvērēt. Vēl jo vairāk - tas aizliedz pat dot solījumus nākotnes formā, jebšu solot tu uzņemies atbildību par apstākļiem, kas nav īsti tavā kompetencē. "Īstens musulmanis" (parādība, kas sastopama apmēram tikpat reti kā "īstens kristietis"), pat norunājot tikšanos uz parītdienu, neaizmirsīs piebilst "inšallāh" - ja tāda būs Dieva griba. Jo mazums kas - varbūt saulespuķu eļļa jau izlieta...

Wed, Dec. 9th, 2015, 02:36 pm
[info]iive

Un kas notiek, teiksim, slēdzot līgumu par kādu projektu, kas paredzēts uz vairākiem gadiem? Kā ticība ietekmē vai neietekmē juridiskas lietas?

Sat, Dec. 12th, 2015, 12:52 pm
[info]krii

Līgums jau tikai paredz apņemšanos darīt visu, kas tavos spēkos.:) Godīgi sakot, nezinu, vai juridiskos tekstos mūsdienās "inšallāh" tiek lietots, bet nebrīnītos, ja dažās valstīs tiktu.
(Tas gan no pavisam citas operas, bet piemēram, diplomātiskajos līgumos Irānas puse lieto ievadformulu "Visvarenā un žēlsirdīgā Dieva vārdā".)

Sat, Dec. 12th, 2015, 01:25 pm
[info]iive

Vai es drīkstu kādreiz Tev nopirkt vīnu un dzirdēt visu, ko Tu vari pastāstīt par šo domāšanas sistēmu?

Sat, Dec. 12th, 2015, 04:34 pm
[info]krii

Vai, cik apburošs piedāvājums! Pat sakautrējos.:)
Par austrumzemēm un islāmu esmu interesējusies daudz, bet diemžēl pavirši un nesistemātiski, tāpēc vīnu noteikti nejūtos pelnījusi.
Taču tas man ir ļoti mīļš tēmu loks, tāpēc, ja vien kāds gatavs klausīties, vienmēr prieks stāstīt un stāstīt.visu, ko zinu un domāju.:)

Tue, Dec. 15th, 2015, 11:25 pm
[info]iive

Tad paturu prātā tādu iespēju. :)

Wed, Dec. 9th, 2015, 01:13 pm
[info]andris_k

pie visa cita, kas tavā ieteikumā nedarbotos, var piemetināt arī šo: http://www.thereligionofpeace.com/quran/011-taqiyya.htm

Wed, Dec. 9th, 2015, 01:29 pm
[info]iive

Tas nebija ieteikums, bet jautājums, tieši tāda iemesla dēļ, ka, ja tā būtu strādājoša ideja, diez vai es pirmā par to iedomātos. Tāpēc mani ļoti interesē arī viss cits, kas nedarbotos, lai gan šis, protams, ir ļoti spēcīgs arguments.

Wed, Dec. 9th, 2015, 05:08 pm
[info]andris_k

jā, es neuzmanīgi lasīju, un vispār

Wed, Dec. 9th, 2015, 11:44 pm
[info]heda

Nav pat jāzvēr pie Dieva, var noslēgt līgumu ar uzņēmējvalsti, ka uzturēšanās atļauja tiek atsaukta, ja tiek veiktas tādas vai citādas kriminālas un citādi nepieļaujamas darbības. Tad tie simti, kuri bēgļu apmetnēs jau paspējuši pārmācīt viens otru, personālu vai policistus ar dūrēm vai nažiem, jau paši būtu parakstījušies par tālāko notikumu gaitu.