Par praidu

« previous entry | next entry »
Jun. 21., 2015 | 06:50 pm

Biju, piedalījos gājienā un kādu brīdi arī pavadīju pēcgājiena Vērmaņdārza pasākumā. Kādi bija mani iespaidi? Pozitīvi un daudz labāki, nekā biju gaidījis. Pirms tam svārstījos vai iet vai tomēr vērot no malas, bet beigās, atrodot kompāniju, nolēmu, ka iešu. Biju gaidījis diezgan daudz negatīvas attieksmes no vērotājiem, kā arī jutu "dzīvnieks krātiņā" sajūtu nožogotības dēļ, tāpēc gājienam sākoties biju sadrūmis, neskatoties uz apkārt vērojamo līksmību. Tomēr šī sajūta ātri mainījās, redzot visapkārt gandrīz vai tikai vienu vienīgu roku māšanu, uzmundrinošus uzsaucienus un sasmaidīšanos skatītāju un gājēju starpā. Kaut kur aizmugurē skanēja mūzika un pacilātība beidzot sasniedza arī mani kad izdzirdēju Queen - I want to break free. Sākotnēji biju domājis, ka tas viss būs nedaudz "jēlāks" - bezgaumīgi tērpi lielos daudzumos, pārspīlēta gorīšanās u.tml., bet realitāte šo manu stereotipu pāraudzināja. Lielākā cilvēku daļa izskatījās diezgan ikdienišķa un tie, kas bija pacentušies saģērbties kā īpašāk, piedeva visam tikai baudāmu odziņu. Lielā protestētāju pūļa vietā mēs sastapāmies ar niecīgu saujiņu saskābušu cilvēku, kas bija nocentrējusies pie gājiena sākuma un kurai līksmi uzgavilēja katra no Vērmaņdārza iznākušā grupa. Tika lēsts, ka protestētāju bija ap 40, bet gājienā ejošo ap 5000. Diezgan krasa atšķirība pēc 2006 gada, kad protestētāji bija 3000, bet gājēji tikai 70. Pastaigājoties vēlāk pa Vērmaņdārzu varēja vērot cilvēkus relaksējamies, klausoties mūziku, spēlējoties ar bērniem un izbaudot saulaino, vasarīgo laiku. Rezumējot: sen es neesmu bijis tik mierīgā, pozitīvi uzlādētā un patīkamā pasākumā, kur valda kopības gars un ne miņas no daudz kur jūtamās agresivitātes piegaršas. Ceru, ka šādi pasākumi būs vēl un tos apmeklēs arvien vairāk visdažādāko orientāciju, ticību un citu piederību cilvēki. Bet jau tagad tas tā bija un es noteikti nebiju minoritāte, jo bija vērojami ļoti daudzi heteroseksuāli pāri un es runāju tikai par tiem, par kuriem varēja spriest, ka tie tādi ir. Seksualitāte nebija tā, kas spēlēja jebkādu lomu šeit un visus vienoja kopības sajūta, kas vērojama brīžos, kad tu izjūti, ka svarīgs ir tikai tas, ka visi jūs esat cilvēki.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {24}

ctulhu

(bez virsraksta)

from: [info]ctulhu
date: Jun. 21., 2015 - 07:47 pm
Link

Tas tiesa, manāms, ka uzsvars no tikai seksualiātes pārbīdās uz brīvību vispār, sevišķi domāšanas un uzskatu brīvību.

Atbildēt


Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 21., 2015 - 07:58 pm
Link

Protams, kamēr Latvijā praids vēl nav ļoti populārs un ne īpaši pieņemts no sabiedrības, tikmēr tas tiks demonstrēts ar roku un karodziņu vicināšanu. Ar smaidošiem cilvēkiem un noslēgumā ar jauku koncertu. Bet, kad tas jau būs pieņēmies spēkā ar visiem likumiem u.t.t., tad šīs viss varētu līdzināties šim te - San Francisko publisks praids 2008. gads Brīdinu 18+

Ceru ,ka Tavu svētku prieku tas nesamaitās.

Atbildēt | Diskusija


chrono

Re: Īstais praids

from: [info]chrono
date: Jun. 21., 2015 - 08:56 pm
Link

Nu neko jaunu jau tu man neparādīji, raksts ir sen zināms. Protams, jo vairāk cilvēku, jo vairāk iespēju pa stūriem kādam apmierināt savas seksuālās tieksmes. Tiesa, saukt konkrēto piemēru par "īsto praidu" ir vienkārši salmu vīrs, jo šis pat nav praids, bet gan fetišistu festivāls. Kas daļēji arī skaidro paaugstināto seksualitātes uzplūdu tajā (jo šis notikums tieši centrējas ap seksualitāti, atšķirībā no praida, kas centrējas ap tiesībām un dažādu minoritāšu sevis apzināšanos). Bet, arī no šādiem piemēriem un kļūdām mācās un no tamlīdzīgām ainām pieredze jau ir gūta. Vakar notikušais praids tika strikti regulēts un tāds tas visdrīzāk būs arī nākotnē. Tā kā, atslēgas vārds ir "varētu", kas nebūt nav tas pats kas "tā būs".

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 21., 2015 - 09:34 pm
Link

Tieši tā, cīnās par tiesībām ,lai varētu būt tik pat brīvi kā San Francisko... :D Visām tām viņu tiesībām klāt arī nāks viss šis. Tas taču skaidrāks par skaidru.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ctulhu

Re: Īstais praids

from: [info]ctulhu
date: Jun. 21., 2015 - 09:39 pm
Link

Nu un kas tad tur tāds bija? Kāds kādam darīja pāri? Nē tak. Labi, nodarboties ar seksu šādi droši vien nav pārāk higiēniski un var traumēt bērnus ( tur gan bērnu nebija, cik foto redzams), citādi - pardon, bet kurā vietā bija jāģībst? Par ko satraukums?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 21., 2015 - 09:53 pm
Link

Nu un kas tad tur tāds bija? Kāds kādam darīja pāri? pardon, bet kurā vietā bija jāģībst? Par ko satraukums?

var traumēt bērnus

Pats sev atbildēji.
Man piemēram ir nospļauties vai viņi traumē sevi vai saķer jau kārtējo infekciju. Problēma ir tāda ,ka tas ir publisks pasākums. Tur pat nevajag būt bērnam ,lai varētu iegūt traumu. Un kas vispār ir normāls tajā - publiskā vietā nodarboties ar orģijām. Staigāt ar kailām ģenetālijām. Ejakulēt no loga uz cilvēku galvām. Dzert urīnu. Kurā brīdi tas viss sāk pārkāpt robežu, un kur paliek ētiska uzvedība publiskā vietā? Es saprotu, mājās jau tu vari darīt pilnīgi ko gribi, bet kāpēc to darī publiski?
Kur mēs kā sabiedrība ejam, ja šāda uzvedība tiek pieņemta kā norma. Kas tad būs turpinājumā?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ctulhu

Re: Īstais praids

from: [info]ctulhu
date: Jun. 21., 2015 - 09:59 pm
Link

Labi, tad mēs varam uzstādīt jautājumu: Vest bērnus uz baznīcām? Traumēt viņus ar elles ciešanu aprakstiem kuri tiek pasniegti kā realitāte un no bērniem tā arī uztverti? Stāstīt bērniem par ``grēcīgumu`` un tā izraisīt viņiem vainas apziņu un neirozes?

Es teiktu - tas viss ir par skaitļa kārtām traumējošāk nekā skats, kā daži veči drātējas.

PS. Es jau teicu, ka ne viss redzamajos attēlos ir higiēnisks.

Kur ir robeža šādās lietās? Ļoti vienkārša - nedrīkst darīt citiem pāri, ar ``citiem`` saprotot konkrētus citus cilvēkus. Nedrīkst izraisīt ciešanas. Visu pārējo drīkst.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 21., 2015 - 10:08 pm
Link

Es neesmu reliģiozs. Par to man vari neprasīt. To es arī neatbalstu.

Paskaidro lūdzu sīkāk - ''Nedrīkst izraisīt ciešanas. Visu pārējo drīkst.''

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ctulhu

Re: Īstais praids

from: [info]ctulhu
date: Jun. 21., 2015 - 10:15 pm
Link

Doma ir tāda - ja kaut kas dara pāri konkrētam cilvēkam, tad tas ir slikti un vai nu jāpārtrauc tā darīt, vai jāmeklē kompromiss, īsāk sakot - problēma jārisina.

Ja kaut kas ``dara pāri`` tikai kaut kādai abstraktai ``sabiedrības morālei``, tad ļoti ticams, ka problēmas nav un tāda ``sabiedrības morāle`` vienkārši ir novecojusi, atmetama, nomainama ar racionālāku un kompaktāku.

Kā apskatāmajā gadījumā: izplatīt publiskā vietā savus ķermeņa izdalījumus nav OK, sanitāri higienisku, epidemioloģisku apsvērumu dēļ. Viss. Tieši šī paša iemesla dēļ nav OK staigāt pilnīgi neapģērbtiem vietās, kur ir daudz cilvēku un nav ūdens baseinu.


Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 22., 2015 - 01:39 am
Link

Tātad cik saprotu, tad persona var nodarboties ar visām savām fetišisma fantāzijām uz ielas, sabiedriskās vietās u.t.t. un ja kādam tas nepatīk un izraisa nepatiku, pat riebumu un sliktu dūšu, tad sanāk ,ka tā persona ir ar novecojušu morāli? Pat arī tad ja tā uzskata lielākā sabiedrības daļa. Visi ir ar novecojušu morāli? Galvenais ir lai fiziski nedara pāri? Un kā tad ir ar garīgo pāri darīšanu? Tas neskaitās?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ctulhu

Re: Īstais praids

from: [info]ctulhu
date: Jun. 22., 2015 - 08:42 am
Link

Nu, piemēram, man nepatīk alus smarža. Kas, tagad aizliegsim alu? Man un droši vien daudziem citiem nepatīk skandināvu pūdētās siļķes. Aizliedzam?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 22., 2015 - 03:30 pm
Link

Kā jau parasti. Salīdzinājums pilnīgi nevietā.

Ja ,kāds izkārnās uz trotuāra, un pa to visu arī pliks izvārtāts, masturbējot Līvu laukumā, viņš kādu aizskar?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


hidroxo

Re: Īstais praids

from: [info]hidroxo
date: Jun. 22., 2015 - 04:33 pm
Link

Tev ar teksta uztveršanu šeit čābīgi, izlasi vēlreiz "izplatīt publiskā vietā savus ķermeņa izdalījumus nav OK, sanitāri higiēnisku, epidemioloģisku apsvērumu dēļ." + pievērs uzmanību čata sarunai kopumā, geji un biseksuāli cilvēki nav vienlīdzības zīme tam ko tu piemini. Saprotu, ka savus aizspriedumus mainīt ir grūti un tas ir cilvēku dabā, bet vai varētu vismaz pretargumentus veidot kaut drusku uz loģiku un otra cilvēka teikto bāzētus? Paldies.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 22., 2015 - 05:27 pm
Link

Kāds higēniski, ja es tajā nekāpju iekšā? Viņš tur ir un viņam tas patīk. Viņš nevienu neaizskar. Vēlāk arī satīra aiz sevis. Vai arī pa taisno maisiņā spiež. Varbūt Tev ir kaut kādas problēmas ar cilvēku pieņemšanu un toleranci kopumā? Kāpēc Tu aizliedz cilvēkam brīvo gribu? Tas ir nepareiz. Un ir ļoti tumsonīgi domāt, ja cilvēks publsiki masturbē un defekējās, ka tas var izraisīt epidēmiju. Uzber virsū hloru un visa epidēmija iznīdēta. Un arī personīgās vēlmes apmierinātas. Divi žaķi ar vienu šāvienu.

P.S. Un ja pēc tavas loģikas vadās, tad cilvēki pēc ''up your ally'' festivāla mira no epidēmijas. Tu maldies. Nepareiz. Tumsonīga domāšana.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ctulhu

Re: Īstais praids

from: [info]ctulhu
date: Jun. 22., 2015 - 05:32 pm
Link

Nav higiēniski , jo izkārnījumi ir toksiska substance. Tieši tāpēc jau mums instinktīvi nepatīk šo atlikumu izskats un smaka, ka tie ir kaitīgi un bīstami.

Vienkārši par dajebkādu normu var uzdot jautājumu: Kas būs, ja šo normu atmetīs? Kā tas izskatīsies, kam tas kaitēs? ja secinām, ka kaitē tikai tradīcijai - tad var atmest.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 22., 2015 - 05:49 pm
Link

Un ja piemēram persona ievada dzimomlocekli atverē kurā, pēc tevi teiktā, ir šī toksiskā substance, šī persona var nomirt?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 22., 2015 - 06:07 pm
Link

Un kā tad ar urīnu? To izmantoja ārstniecībā. Ar labiem rezultātiem. Un fēces arī izmanto medicīnā, cīņā pret caureju. Un sperma arī ir veselīga. Tākā nepārspīlē un sāc pieņemt citādos, jo izskatās, ka Tu meklē veidu kā attaisnot savus aizspriedumus.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chrono

Re: Īstais praids

from: [info]chrono
date: Jun. 21., 2015 - 10:13 pm
Link

Tas ir fetišam veltīts pasākums. Tātad, bērnu tur ievest nav legāli. Tātad bērni traumēti netiek. Un tas laikam arī nav nekāds brīnums, ka fetiša pasākuma laikā parādās dažādas fetišistiskas lietas, kā piemēram, urīna dzeršana. Tas nebūt nav nekas geju sabiedrībai raksturīgs, paskaties kādus fetišus piekopj heteroseksuāli pāri. Tiesa, kā norma šāda uzvedība publiskā vietā joprojām netiek piekopta, tāpēc pagaidām par sabiedrību nav vērts uztraukties šajā jautājumā.

Atbildēt | Iepriekšējais


chrono

Re: Īstais praids

from: [info]chrono
date: Jun. 21., 2015 - 10:08 pm
Link

Ja tev liekas, ka tas ir par ko viņi cīnās, tad tu acīmredzot ne pārāk esi iedziļinājies kamdēļ praids tiek rīkots, kā arī tev trūkst izpratnes par to, kā ir piederēt sabiedrības grupai, par piederību kurai vēl pirms pāris desmit gadiem lika cietumā un atsevišķās valstīs joprojām draud nāves spriedums.

"Skaidrāks par skaidru". Tas tik ir arguments. : ) Laiks rādīs un šaubos, ka taisnība būs tev.

Pievienojos arī ctulhu teiktajam un kā lielāku problēmu es redzu policistu negribību veikt savu tiešo pienākumu gādāt lai tiktu ievērots likums, ja reiz konkrētajā štatā nedrīkst publiskās vietās nodarboties ar seksuāla rakstura darbībām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Īstais praids

from: [info]_redrum
date: Jun. 21., 2015 - 10:12 pm
Link

To mēs redzēsim. :) Bet pagaidām ko es redzu un lasu manī raisa šaubas.

Atbildēt | Iepriekšējais


chrono

Re: Īstais praids

from: [info]chrono
date: Jun. 21., 2015 - 08:57 pm
Link

Tā kā - nesamaitās. : )

Atbildēt | Iepriekšējais


vilkate

(bez virsraksta)

from: [info]vilkate
date: Jun. 21., 2015 - 08:48 pm
Link

man žēl, ka šogad neaizgāju

Atbildēt


tethys_

(bez virsraksta)

from: [info]tethys_
date: Jun. 22., 2015 - 11:12 am
Link

Tiešām prieks, ka tev tik pozitīva pieredze. Kamēr Praida gājiens ir tāds kā šis, es arī to atbalstu.

Atbildēt