26.01.2012

« previous entry | next entry »
Jan. 26., 2012 | 09:13 pm

Personības testu problēma ir tā, ka tā liek novērtēt sevi pašam. Problēma tā ir tāpēc, ka pašam sevi ir gandrīz neiespējami novērtēt. Pat ja man liekas, ka es sevi pazīstu. Pat ja man liekas, ka sevi pazīstu tikai un vienīgi es. Tik bieži citi mēdz zināt labāk kas patiks man. Bet nav vērts arī griezties pie citiem. Jo, citējot Viljamu Džeimsu: "I have as many selves as there are people who recognize me.". Interesanti, ka tu vari sevi visu mūžu uzskatīt, teiksim, par izteiktu introvertu, bet tikko kāds tev pasaka, ka tu esi sabiedrības dvēsele, cilvēks kas rīkojas un tikai tad domā, tavi uzskati sāk par sevi šķobīties. Vai šis komentārs liek tev atvērt acis? Vai drīzāk maina tevi pašu? Viens vesels patiess es, "iekšējā būtība", kas definē mani, patiesībā neeksistē. Eksistē no daudziem mainīgajiem atkarīgas funkcijas, ko ietekmē tas un tie, kas man ir apkārt. Jā, ir ģenētiskas noslieces un predeterminētība, bet patiesībā tas ir tikai tāds vai citādāks papīrs, uz kura tiek rakstīti un svītroti vārdi un teikumi. Vismaz runājot par personību.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {8}

(bez virsraksta)

from: [info]kim
date: Jan. 26., 2012 - 10:38 pm
Link

Uzraksti man skype, ja vari.

Atbildēt


tethys_

(bez virsraksta)

from: [info]tethys_
date: Jan. 26., 2012 - 11:55 pm
Link

Un kurš te uzskatīja, ka kuram te ir ļoti objektīvs viedoklis par sevi :D Bet vispār smuks ieraksts.

Atbildēt


(bez virsraksta)

from: [info]iamgod
date: Jan. 26., 2012 - 11:57 pm
Link

Tldr version - ir labi paskatīties uz sevi no malas?

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Jan. 27., 2012 - 10:48 am
Link

Tas noteikti ir vērtīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais


Silverflame

(bez virsraksta)

from: [info]simri
date: Jan. 27., 2012 - 12:20 am
Link

"predeterminētība" - srsly?

(Bet vispār piekrītu, personības testi ir draņķība, jo parasti cilvēki vienkārši rīkojas, nevis domā, vai viņi tādējādi izrāda introvertas, ekstrovertas vai vēl nez' kādas pazīmes. Un tad vēl pastāv tāda lieta, ka rīcība atšķiras atkarībā no situācijas. Vai arī divās pilnīgi vienādās situācijās cilvēks rīkosies katrreiz dažādi.)

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Jan. 27., 2012 - 10:49 am
Link

Kas tieši rada problēmu?

Atbildēt | Iepriekšējais


gedymin

(bez virsraksta)

from: [info]gedymin
date: Jan. 27., 2012 - 01:18 am
Link

Viens vesels patiess es, "iekšējā būtība", kas definē mani, patiesībā neeksistē.
Nekad neesmu piekritis šai domai. Nav svarīgi tas, vai "kāds tevi tiešām pazīst" (tā droši vien nav), bet tas, ka vēlmes nevar būt nepatiesas. Patika nevar būt neīsta. Tā vai nu ir, vai nav. Un nāk no iekšējās būtības.

Atbildēt | Diskusija


chrono

(bez virsraksta)

from: [info]chrono
date: Jan. 27., 2012 - 10:45 am
Link

Īstas, varbūt, atkarībā ko tu ar šo vārdu domā, bet vai tās ir tavas iekšējās būtības atspoguļojums, kaut kas caur ko ir iespējams aprakstīt vai vismaz tvert tavu iekšējo es? Vēlmes un patika var rasties no vienas ārpus sevis dzirdētas frāzes un tās mēdz būt tikpat mainīgas kā hameleona krāsa. No pēdējā teikuma vieglprātīgi izriet, ka iekšējā būtība var būt tikpat mainīga un ietekmējama. Pie tam nav taisnība, ka patika vai nu ir vai nav. Vismaz man šī apjausma nav tik strikti bināra.

Atbildēt | Iepriekšējais