Depresīva troļļa piezīmes - [entries|archive|friends|userinfo]
zazis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Apr. 11th, 2016|12:45 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
15 Nemīliet pasauli, nedz to, kas pasaulē! Ja kas pasauli mīl, tajā nav Tēva mīlestības. 16 Jo viss, kas ir pasaulē – miesas kārība, acu kārība un dzīves lepnība –, tas nav no Tēva, bet ir no pasaules. 17 Un pasaule paiet un viņas kārība, bet, kas dara Dieva gribu, paliek mūžīgi.

A to es domāju, nah pasaule tā besī reizēm?
linkpost comment

Comments:
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 12:53 pm
(Link)
skaidra lieta - tu esi latents kristietis.
From:[info]unpy
Date:April 11th, 2016 - 01:03 pm
(Link)
Ja būtu tikai "Nemīliet pasauli, nedz to, kas pasaulē" vai, vēl labāk, tikai "Nemīliet", varētu būt arī latentais budists.
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 01:05 pm
(Link)
buddhisms neliedz mīlēt pasauli.
From:[info]unpy
Date:April 11th, 2016 - 01:12 pm
(Link)
Buddhistiem vispār viss ir dīvaini, viņi dzīvo kaut kādās dīvainās konstrukcijās "liedz/neliedz", budistiem vienkāršāk, šie tomēr vairāk maļās "jēdzīgi/bezjēdzīgi" kategorijās.
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 01:21 pm
(Link)
jā, stingru aizliegumu nav, ir tikai nevēlams/neieteicams. piemēram 5 apsolījumi, kas ir aptuveni analōgs kristiešu baušļiem ir tikai tādi kā pamatieteikumi, ko nepavisam nav vajadzīgs dzīvē darīt, jo rada konkrētas problēmas/šķēršļus/sekas. mūkiem gan stingrāk, noteikumu ir krietni vairāk un mūķenēm vēl sauja klāt.
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 01:39 pm
(Link)
pieņemu, ka pārrakstijies un vienu buddhistu vietā jābūt kristiešiem :)
From:[info]unpy
Date:April 11th, 2016 - 01:47 pm
(Link)
Ļoti mazticams, parasti sevi par "buddhistiem" uzskata lamaisti, kas...kā lai to tā maigāk pasaka...nav tā, ka galīgi nebūtu budisti, bet vistomēr ir diezgan īpatnēji, savdabību, rituālu un ar visa veida vēlmēm pārņemti dīvaiņi, nu, tie, kuri laiž Baltezerā veikalā pirktas karpas, lai mazinātu ciešanas pasaulē, kaut kas tāds :)
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 02:05 pm
(Link)
dīvaini tev priekšstati :) tā taču ir vnk adekvātāka rakstība par pieņemto. ja tu par therevāda versus māhajāna, tad abos gadījumos būtu pareizāk "buddhisms". "h" skaņa tur ir, tikai daudz neizteiktāka. latvāniski, kā jau mums te pieņemts, kropļo vārdus sākot ar augšminēto un beidzot ar dimā un fukō.
5 apsolījumi un to traktējums atkarībā no skolas nemainās. pastāv kautkādas minōras atšķirības mūku noteikumos, bet buddha persōniski rekomendēja par sīkumiem šajā sakarā nestrīdēties.
taču taisība ir, ka tibetas buddhismā ir daudz vairāk rituālu un dīvainu sinkrētisku tradīciju, tas viņiem mantojies kultūrapmaiņas programmā no bon. bet mācības pamats un būtība no tā nemainās. un dzīvnieku brīvlaišana arī ir plaši piekopta tradīcija visos virzienos. ķīnā, piemēram tirgotāji uz tā labi vārās, sevišķi uz visādiem buddhistu svētkiem ~zvirbuļus tirgojot :D
From:[info]unpy
Date:April 11th, 2016 - 02:29 pm
(Link)
Varbūt dīvaini, piekritīsi taču, ka budisma pamatos, pilnīgi neatkarīgi no visiem daudzajiem virzieniem, ir ne tikai zināmas, bet arī vispārpieņemtas tiesības uz savu redzējumu, lai cik šis dīvains nebūtu, izņemot pavisam sīkus virzienus, par kuriem nespeciālisti pat dzirdēt nedzirdēs nekad?

2. Bez 1. Jā, tieši par šo un ļoti bezkaunīgi vīpsnāju - par atsevišķu virzienu adeptu ņemšanos ap pareizrakstību, nevis mācības jēgu. Piedod, bet ņemšanās ap to, kā pareizāk rakstās "budisms" latviešu kultūrtelpā, kāds kur pareizāks uzsvars - ar šo var nodarboties hipsteri, valodnieki, prēriju lapsas, kuras ir iemācījušs runāt cilvēku valodā, savrupi kaktusi, bet ne jau nu budisti.

Ja pavisam par dzīvnieku brīvlaišanu - slavenā zvirbuļiem pielīdzināmo putnu brīvlaišana par 1$ gabalā ir populāra ne tikai Ķīnā, bet arī Kambodžā, Mjanmā, Taivānā un nu jau topā ir Vjetnamā, skaidrs, ka ar tūristu pieplūdumu šis paskums kļūs arvien rentablāks un pieprasītāks. Laosā, piemēram, ne ļoti, tikai dzīvākajos tūristu nostūros, gan jau pats zini, kālab.

Un bon. Tiežām interesanti, pārzini bon?
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 02:37 pm
(Link)
pag, pag, es par pareizrakstību tikai no gramatikas viedokļa, nevis buddhisma, jo otrajā gadījumā būtu jābūt aptuveni vienalga. viņiem pat mantras tibetā izrunā latgaliski, tas ir, gribēju teikt, tibetizētajā sanskritā.
bon ir vnk interesanti, krāšņi šamanistisks animisms, par speciālistu neuzdošos, bet šo to dažreiz palasu. apvienojošās metōdes viņiem un daļai tibetas buddhisma virzienu ir džogčen - trakā gudrība. bet kopumā arī pats tibetas buddhisms ir visai sajaucies ar bon un otrādi. viņi tur ne tikai sadzīvo, bet arī sapraktizē zināmā mērā.
From:[info]sinusoid
Date:April 11th, 2016 - 02:55 pm
(Link)
un vēl, buddhismam nav savas valodas, kā piemēram islāmam. tāpēc reliģiski pamatoti argumenti šajā gadījumā nedarbojas. skaidrs, ka ļoti izplatīts ir sanskrits, un kanōns vispār ir sarakstīts pālī :D . taču nav vienojošas liturģiskās valodas un katrs dzied kā māk, tāpēc tevis minēto subjektu argumenti ir invalīdi.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:April 14th, 2016 - 10:33 am
(Link)
cik jauku diskusiju es izprovocēju.
un, proatms, esmu latentais kristietis, kā gan savādāk!