- everything is money [entries|archive|friends|userinfo]

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

everything is money [Jul. 18th, 2017|10:10 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Rīga, 17.jūl., LETA. Pūļa finansējuma vietnē "Kickstarter" sākta kampaņa, kuras mērķis ir savākt 250 000 ASV dolāru (219 010 eiro) jauna bezpilota vadāmā lidaparāta "AirDog" modeļa "ADII" attīstīšanai.

domāju par to, vai crowdfunding ir tas pats, kas e-ubagošana, vai tomēr nē. okej, ja es noziedoju divus eiro vikipēdijai, kuru es izmantoju katru otro dienu - makes sense. ja es noziedoju divus eiro kādai personai vēža operācijai, jo viņa pati to nevar atļauties un savādāk noliks karoti - makes sense, charity and stuff. bet kāpēc gan man būtu jādod divus eiro airdog jaunajam modelim? lai es vēl klāt varu piemaksāt 999 un dabūt vienu modelīti, kamēr šamie pēc tam, iespējams, ar savu projektu plēsīs lielo piķi? kur man profits no šitā? kā arī, rodas aizdomas, ka viņi vienkārši nav spējīgi piesaistīt parastu tradicionālu investoru, kam nevajadzētu būt tik ļoti sarežģīti asv.

saistītās ziņās, kā jz. termostats kapteiņa acīmredzamā stilā norādīja, katrs var savu naudu grūst, kur vien grib. nauda, protams, nav vērtība pati par sevi, bet gan vairāk tāds... attiecību simbolisks attēlojums, vai. tipa kā matemātika apraksta fizisko pasauli. piemēram, ko par mani liecina tas, ka citiem stāstu, ka man nav naudas ceļa operācijai un ģimenes materiālai atbalstīšanai, bet toties nopērku sev jaunāko aifonu pa 1000+ eiro. vai arī apgalvoju, ka man nav naudas ēdienam vai telefona rēķinam, bet toties darbu nemeklēju, un lowkey mangoju lietas no svešiniekiem internetā. vai arī, cik cienījami ir piepelnīties, tirgojot nacistu figņas ībejā vai spekulējot ar sporta spēļu biļetēm. vai arī, par ko liecina tas, ka mierīgi izsviežu simtus dzerot vecrīgas bāros, bet toties kurpes pērku tikai gala izpārdošanās. vai tieši pretēji - pērku dārgas tehniskas spēlmantiņas savam personiskajam priekam, taču nekad neesmu izmaksājis savai meitenei dzērienu.

nauda, saproties. there's something there. par šo vēl ir jāpadomā.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]lavametender
Date:July 18th, 2017 - 12:11 pm
(Link)
tradicionālie investori drāž
From:[info]yeux_glauques
Date:July 18th, 2017 - 12:14 pm
(Link)
nu vot man tā arī likās - šamie grib naudu, bet dalīties ar šo naudu ar nevienu negrib. baigi smārt, lol, tikai joprojām neredzu, kur kraudfanderiem profits no šī pasākuma.
[User Picture]
From:[info]lavametender
Date:July 18th, 2017 - 01:17 pm
(Link)
parasti jau iedod uzlīmīti vai nozīmīti
[User Picture]
From:[info]termostats
Date:July 18th, 2017 - 12:15 pm
(Link)
Vismaz pirmā modeļa gadījumā Kickstarter nebija ne vienīgais, ne galvenais investīciju avots. Detaļas neatceros, bet domāju, ka galvenā Kickstarter vērtība ir kampaņai līdzi nākošā publicitāte. Skaidrs, ka LV gadījumā tie varbūt ir pāris blogi un dažu lumpeņu komentāri db.lv, bet globāli tomēr ir dafiga visādu mediju, kas raksta par interesantākajām Kickstarter kampaņām.

99%, ka ar ADII ir tāpat. Turklāt, ja viņi plāno augustā jau sākt piegādes, tas nozīmē, ka jaunais modelis jau labu laiku ir gatavs, testēts un saražots. Turklāt šoreiz tiešām būs jāsūta uzreiz, jo otrreiz diez vai viņiem piedos tādu kavēšanos kā pirmā modeļa gadījumā.

Par tiem 2eur, nu tā ir katra brīva izvēle, kur grūst savu naudu. Var kaut vai samest strūklakās. :) Bet galvenā Kickstarter ideja jau ir tā, ka tomēr ieguldi tajos variantos, kur veiksmes gadījumā dabū to mantu lētāk kā normālajā tirdzniecībā.
From:[info]yeux_glauques
Date:July 18th, 2017 - 12:37 pm
(Link)
tipa piemaksā par atlaidi no gala cenas? neizklausās diezko izdevīgi

par to publicitāti - paldies, nebiju iedomājies! tas gan stratēģiski prātīgi
[User Picture]
From:[info]termostats
Date:July 18th, 2017 - 01:08 pm
(Link)
Nu kā "piemaksā"? Nekas nav jāpiemaksā.

Konkrētajā gadījumā pārdošanas cena tiek solīta 1,5k$, bet tu vari ieguldīt 999$ (jau izķerts), 1099$, 1199$ vai 1299$ un dabūt to suni, kad viņš būs gatavs, attiecīgi ietaupot 201..501$. Ieguldi 2199 un dabū divus suņus, ietaupi 400 uz katru.

Tas viss, protams, notiek tikai gadījumā, ja projekts reāli izdodas. Ja nē, tad labākajā gadījumā saņem naudi atpakaļ, sliktākajā - paliec pie sasistas siles. :D Nu vai arī kā pirmā AD gadījumā - gaidi divus gadus, kamēr atrisināsies visas problēmas. :) Bet nu gods kam gods, šie godīgi maksāja refundus visiem, kam apnika gaidīt.

Vispār domāju, ka tas Kickstarter ir tīri publicitātes platforma un iespēja nodrošināt kaut kādu noietu pirmajai partijai, tas arī viss. Lai tur kaut ko puslīdz veiksmīgi savāktu, visam tāpat jau ir jābūt izdomātam, izstrādātam, smuka prototipa līmenī saražotam, testētam un visādi citādi atrādāmam, vēlams ar smukiem video utt. Ja iemetīsi tur uz rūtiņu lapas sazīmētu mega ideju, uz to vien neviens nepavilksies. Tā kā vajdzīgs gan jau iepriekš atrasts finansējums, gan viss pārējais. Nu un vēl tāds sīkums, ka pēc tam tas produkts ir reāli jāsaražo un jāpiegādā, pie tam gandrīz - zem plānotās pārdošanas cenas. Tā kā nekāda medusmaize tas viss nav.

Protams, ir iespēja atbalstīt pretim nesaņemot neko vai arī kādu suvenīru, bet tā neko ievērojamu tāpat nevar savākt, un tie suvenīri tāpat jāražo, jāsūta un kādam ap tiem jāčakarējas.
From:[info]yeux_glauques
Date:July 18th, 2017 - 01:24 pm
(Link)
nu labi, par airdog es vairs neko, jo detaļas nepārzinu

bet nu kamon, have you seen, say, this? six million fucking bucks, man.
[User Picture]
From:[info]termostats
Date:July 18th, 2017 - 01:33 pm
(Link)
Nu bet arī tas mazais mēsls ir gan jāizdomā, jāuzprojektē, jāuzražo, jātestē utt. Nu un gan jau tur tāpat vajag miljons sertifikācijas, kas pierāda, ka tas štrunts ir muļķudrošs, citādi amerikāņi iztesās inovatorus no panckām vienā setā. :D

Viņiem iespēju ziedot (nesaņemt neko pretim) ir izvēlējušie 788 ļaudis, vidējā summa varētu būt cik, nu 5$? Tāpat tas nekas nav.

Bet visiem pārējiem reāli tas štrunts ir jāuztaisa un jānosūta.

Melno kvadrātu gan jau tu arī varētu uzzīmēt. Bet neuzzīmēji. :D 6 citronus apgrozīt (nevis nopelnīt, ir starpība) ar šādu te arī varēji... Bet neapgrozīji.

Acīmredzot, cilvēkiem tāds štruntiņš šķiet gana interesants. Un nav žēl dažu dolāru par to.
[User Picture]
From:[info]yeux_glauques
Date:July 18th, 2017 - 02:03 pm
(Link)
"jāizdomā un jāuzprojektē" :D jāāāā, r&d izmaksas šim projektam noteikti bija kosmiskas, tāpat kā ražošanas izmaksas :D bet gan jau aliekspresis piedāvā ekvivalentu par mazliet mazāku summu, nekā 25 eiro.

argumentam "ja ir aitas, ir arī cirpēji", protams, nevaru nepiekrist