Neprātīgā saprāta balss -
Novembris 9., 2021
09:00
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

(29Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]mranarhs
Date:9. Novembris 2021 - 16:35
(Link)
Nu latviešiem 2PK arī nevajadzēja doties vispirms uz Vāciju, lai pēc tam dotos uz ASV vai Austrāliju. Vai arī, Vīķes-Freibergas vecāku gadījumā, vēl uz Maroku aizdoties un tad uz Kanādu. Tad vēl ņem un visādi klaidoņi, kā Juris Kaža un Atis Lejiņš, no ASV pēcāk atbrauc uz Zviedriju.

Tu noteikti iebildīsi, ka tas viss bija legāli. Nu jā, toreiz valstis to legalizēja. Sen jau karš bija beidzies, bet cilvēkus nevis mājās sūtīja, bet uz Austrāliju, nu ļoti labi.

Tie latvieši, kas kāpa laivās un uz Zviedriju devās, tie gan bija īsti nelegāļi, ne vīzu, ne kā - un uz viņiem nereti skatījās kā aizdomās turamiem par iespējamu sadarbību ar nacistiem (ne vienmēr nepamatoti, starp citu). Bija arī viņu nodota informācija izlūkdienestiem, man šķiet, abās pusēs.

A tu te gribi visu kā plānotā tūrisma braucienā...
From:[info]windrider
Date:9. Novembris 2021 - 16:51
(Link)
Kara laikā, tā laika situācijā, fiziski nebija iespējams nokļūt tālāk par Vāciju vai Zviedriju.
[User Picture]
From:[info]mranarhs
Date:9. Novembris 2021 - 18:51
(Link)
Un tu taču pats saproti, ka atlidot legālā veidā no Irākas uz Vāciju ir tikpat nereāli. Nu nedos tiem cilvēkiem neviens vīzu uz ES valsti, un bez vīzas viņus nelaidīs lidmašīnā. Attiecīgi, ja parādījās iespēja aizlidot līdz Minskai un tālāk doties dajebkā, tad cilvēki šo iespēju izmantoja. Tāpat kā latviešu bēgļi izmantoja visas iespējas, izklīstot uz visām iespējamām pasaules valstīm.

Un nevajag te stāstīt, ka cilvēks, kas gājis cauri citām valstīm, nav bēglis. Kā tu domā, kā 90-os gados bosnieši nonāca Zviedrijā? Un varbūt nevajag aizmirst, ka 90-os bēgļi ziemeļvalstīs iekļuva arī caur Baltijas valstīm. Jā, pats zinu konkrēti vienu irākieti, kurš tagad ir žurnālists un rakstnieks Zviedrijā, bet toreiz ar ģimeni ieradās Zviedrijā caur Lietuvu.
Powered by Sviesta Ciba