Neprātīgā saprāta balss -
Janvāris 24., 2020
11:18
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nedaudz par bērnkopību un integrāciju.

Meitu pieteicām rindā uz trīs bērnudārziem jau tūlīt pēc viņas piedzimšanas. Sieva rosināja sūtīt meitu krievu dārziņā. Tur nav rindu un pie viena apgūs krievu valodu. Tomēr, doma, ka ar meitu Latvijā runā krieviski, manām patriotiskajām smadzenēm nebija pieņemama. Tāpēc šādu variantu atmetām. Tomēr daļēji tas ir izpildīts, jo bērnudārzs, kurā tagad iet mana meita, vēl pirms 5-6 gadiem bija pilnīgi krievvalodīgs. Tad viņā pakāpeniska sāka ieviest arī latviešu grupiņas un tagad proporcija ir aptuveni 50/50. Āgenskalna snobu vērtējumā tas ir sliktākais dārziņš rajonā. Tam nav arī nekāda mīļvārdiņa nosaukumā. Tas ir tikai necils ''Rīgas 62. PII''. Meita toties ir pilnīgi apmierināta un lielā mērā arī mēs.

Grupiņā aptuveni trešdaļa bērnu ir no krievvalodīgām ģimenēm, kur vecāki ir izlēmuši, ka bērniem jau no bērnudārza jāapgūst latviešu valoda. Tajā pašā laikā process ir abpusējs un arī meita nes mājās vienu otru krievu vārdiņu. Arī patriotiskā audzināšana ir līmenī. Meita jau pirmajā bērnudārza semestrī zināja kāds izskatās valsts karogs un pirms 18. Novembra dungoja valsts himnas pirmo pantu. Vispār mūzikālā izglītība tur ir ļoti kvalitatīva. Mūzikas skolotāja ir meitas mīļākā skolotāja un mēs mājās dzirdam jaunu repertuāru teju katru nedēļu. Arī visus tradicionālos gadskārtu svētkus zin un, iespēju robežās, atzīmē.
Ir jau arī ēnas puses. Audzinātājas pašas ir krievietes un viņu latviešu valodas prasme ir stipri viduvēja (sevišķi rakstos). Sarunvalodai un bērniem pietiek, bet ar vecākiem dziļās diskusijās par audzināšanas jautājumiem ielaisties ir problemātiski. Turklāt meitas runā izpaužas krievvalodīgajiem raksturīgās izrunas kļūdas, kas mājās pašiem cītīgi jālabo. Krietni atšķirīgi ir arī ziemassvētki. Kā jau šajā vidē pierasts, ar salaveci zilā mētelī un sņegurku.

Kopumā nav slikti. Vēl viens svarīgs apstāklis ir tas, ka bērnudārzs atrodas ļoti tuvu mājām un nav ar mašīnu jātešas pāri puspilsētai. Esam vieni no retajiem, kas uz dārziņu dodas kājām.
Ir dzirdēts, ka vēl viens otrs krievu bērnudārzs, lai izvairītos no slēgšanas bērnu trūkuma dēļ, pilnīgi vai daļēji pāriet uz latviešu mācību valodu.

Tags:

(2Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]special_k
Date:24. Janvāris 2020 - 14:31
(Link)
sņegurka izklausās super! :)

nu, mums arī latviešu dārziņā ir iebildumi - bet par citām tēmām.

un grupiņā paliela daļa ir no krievu ģimenēm - to redzu vecāku whatsap čatiņā, kur padaudz allas, evgenias utt
From:[info]windrider
Date:24. Janvāris 2020 - 15:48
(Link)
vecāku whatsapp čatiņi ir vienkārši nogalinoši. :D Kaut gan par laimi mūsējais tagad ir mierīgs, kopš histēriskais tētis savu meitu pārcēla uz citu grupiņu. :D
Powered by Sviesta Ciba