Neprātīgā saprāta balss -
Janvāris 17., 2018
09:19
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kas to būtu domājis, ka dzimtas vēstures pētīšana var būt tik aizraujoša. Atklājot kādu jaunu, agrāk nezināmu zaru rodas azarts rakt vēl dziļāk. Pēdējā pusotra gada laikā, kopš vecmammas nāves un principā viņai par godu esmu sācis aktīvi pētīt viņas Sēlijas senčus un radus, jo par tiem līdz šim zinājām diezgan maz. Ir diezgan pārsteidzoši, ka lielākā daļa viņas stāstīto leģendu par saviem vecvecākiem un vēl senākiem senčiem izrādās lielākā vai mazākā mērā patiesas.
Jāsaka paldies ciltskoku veidošanas interneta vietnēm, tās ļoti atvieglo darbu. Ļoti laiku ietaupa arī tas, ka lielākā daļa šajā procesā nepieciešamo arhīva dokumentu (baznīcu grāmatas, muižu dvēseļu revīzijas u.c) ir digitalizēti un pieejami internetā, līdz ar to nav stundām jānīkst arhīva lasītavās.

Bet Latvijas specifika ir un paliek tāda, ka tu vari pētīt cik vien visaptveroši un rūpīgi gribi, ar atsevišķiem izņēmumiem, tāpat daudz tālāk par 19. gs. sākumu netiksi.

Tags:

(2Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
From:(Anonymous)
Date:17. Janvāris 2018 - 11:01
(Link)
es kādreiz rakājos pa baznīcu grāmatām radu-raksti.lv. ir kaut kur vēl tagad arhīva materiāli digitāli?
mums bija problēma, ka daļa baznīcas grāmatu bija sadegušas, ir baigie caurumi.
un jā, tālu netiksi... vēlāk par 19.gs vidsākumu, ja arī kāds latvietis ir pieminēts, tad bez uzvārda, protams. ko dod "meita Anna piedzīvojusi bērnu no Gotfrīda Štāpeļa"...
From:[info]windrider
Date:17. Janvāris 2018 - 11:10
(Link)
Turpat jau vien ir, diezgan daudz kas nācis klāt, it sevišķi dvēseļu revīziju sadaļā - http://www.lvva-raduraksti.lv/
Es dažiem zariem esmu ticis līdz 18. gs. beigām, bet tā ir galējā robeža, jo brīvzemnieku vai pilsētu amatnieku man senčos laikam nav.
Powered by Sviesta Ciba