Likantropiskās · piezīmes

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Interesanti, cik naidpilni un agresīvi cilvēki mēdz kļūt, ja tiek izteikts aicinājums kādā jautājumā atkāpties no emocijām un to izskatīt tīri racionāli, pamatoti argumentējot savu viedokli. Varbūt tāpēc, ka viedokļa nav?
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 21. Augusts 2012, 23:12, [info]chrono commented:
Tāds slidens spriedums. "Raw" izejas datu piegāde ir tikai "raw" izejas datu piegāde un to kvalitāte jau ir atkarīga no to apstrādes, ko nodrošina smadzeņu garoza. Emocijas var būt pamatā racionalitātei kā "Es jūtos slikti, tātad tas, kas man liek justies slikti ir slikts", bet garoza jau piedod spriedumiem kvalitatīvu aspektu nevis tikai pirmo "ko redzu, pa turieni arī situ". Pie tam, saistība ir abpusēja un garoza spēj ne tikai bremzēt un kontrolēt emocijas, bet tās arī ierosināt.

Ir vienkāršs eksperiments kā pārbaudīt savu smadzeņu racionalitāti caur emocijām. To dēvē par piedzeršanos. Alkohols vismagāko triecienu dod pa evolucionāri visvēlāk attīstītajām smadzeņu daļām un līdz ar to, pirmā tiek apdullināta smadzeņu garoza.

On 22. Augusts 2012, 11:09, [info]fraktaalis replied:
Nav arī tas jēdziens "emocija" nemaz tik vienkāršs. Te var būt runa gan par primārajām (iedzimtajām, dabiskām, piem. bailēm no trokšņa), gan sekundārajām emocijām(ko mēs iegūstam pastarpināti ar, piem. iztēles palīdzību), gan jūtām, kuras var saprast kā reakciju jau kognitīvā līmenī. Tas, ka saistība var būt abpusēja un arī garoza var ierosināt emocijas noteikti tā ir. Tomēr lēmumu pieņemšanai mūsu dzīvē vienmēr būs arī emocionālie aspekti, kas mums palīdzēs noesliegties par labu tam vai citam, jo tīri racionāla stratēģija, kuras procesā ir jāanalizē katrs iespējamais variants no savas perspektīvas, un, tā kā problēmām lielākoties ir ļoti daudz alternatīvu risinājumu, izvērtēt visas iespējamās sekas būtu diezgan grūti un laikietilpīgi.
[User Picture]
On 22. Augusts 2012, 15:10, [info]chrono replied:
Neapšaubāmi. Tas gan tikai nozīmē, ka ir jākopj sevi, savi uzskati un ik pa laikam jāapstājas lai pārdomātu savu rīcību un tās iemeslus un varbūt to pārmainītu, tā vietā lai visu mūžu akli sekotu kāda vienpusīga momenta izveidotu emociju pēdām. Manuprāt tieši šī sevis izkopšana un pašrefleksija ir viens no kvalitatīvajiem momentiem, kas cilvēku paceļ nedaudz augstāk par tā primitīvajiem senčiem.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry