sajūtu cilvēks - [entries|archive|friends|userinfo]
sajūtu cilvēks

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 5th, 2010|10:49 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Mums šodien ar družku bija tāds baigais pasākums - Kurzemnieku tradicionālo ēdienu baudīšana.
Un tas ēdiens bija lūk šiten tāds:
ugunskurā uz oglēm no abām pusēm labi saceptas sālītas siļķes /ar galvām un iekšām/, sacep tā, lai no ārpuses paliek melnas un aplipušas ar oglēm. Liek galdā. Tad bļodiņā ielej/ieliek rūgušpienu, tajā ieliek pāris karotes krējuma, treknumam, un tad tajā liek pa gabaliņiem to siļķi. Ar visiem pelniem, mhm. Ēd ar karoti un piekož klāt vārītu kartupeli.
Tad otrais tradic ēdiens - vārošā ūdenī iebēra pāris saujas putraimu un ar ēdamkaroti ielika rūgušpiena pikas. Nemaisa, sāli/cukuru neber. Nogriež uguni, uzliek vāku, atstāj uz laiku /kamēr siļķi cepām/. Un tad šito lej bļodiņā un ēd atkal ar karoti. Sauca šito par skābputru, bet nu putra tā nebija - dubļu krāsas ūdens ar putraimiem un tām rūgušpiena pikām.
Es to visu arī ēdu. mhm. Bet nu bija dīvaini. Diezgan dīvaini. Bet pagaidām vēders neko nesaka.
Otrreiz gan diezvai.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]mirror_image
Date:August 5th, 2010 - 11:00 pm
(Link)
Skābputra tiešām ir frīkaina padarīšana, bet, lasot tavu aprakstu, siekalas saskrēja mutē šausmīgi daudz. Tagad kārojas, vot tā.
[User Picture]
From:[info]mirror_image
Date:August 5th, 2010 - 11:05 pm
(Link)
Es gan neesmu redzējusi nevienu, kas skābutru ēd ar karoti. Tajās retajās reizēs, kad esmu redzējusi kādu šito padarīšanu lietojam, to STRĒBJ NO TRĪSLITRU BURKAS :D
[User Picture]
From:[info]courty
Date:August 5th, 2010 - 11:06 pm
(Link)
Mēs ļoti bieži tā siļķi ēdam, vēl gan biezpiens arī ir sataisīts kopā ar krējumu kā piedeva rūgušpienam. Tas tāds vasaras ēdiens mums, es gan nezināju,ka no Kurzemes nācis.
[User Picture]
From:[info]alcoholic
Date:August 5th, 2010 - 11:37 pm
(Link)
tā, Tevis aprakstītā, recepte kautkāda dīvaina.

parasti siļķi cepj avīzē (ja ir nauda, tad var cept arī cepamajā papīrā), tad izlasa asakas, tad sasmalcina un iejauc rūgušpienā, tad pievieno sasmalcinātu sīpolu un ceļ galdā kopā ar nemizotiem vārītiem kartupeļiem. (tad katrs ēdājs nomizo savus kartupeļus, ieliek šķīvī, ar nazi pāršķeļ četrās daļās, tad pērlej tiem pāri siļķes un rūgušpiena/sīpolu maisījumu un noēdās gardu muti līdz pārsprāgst!)

p.s. nepazīstu nevienu, kas no šī ēdiena viebtu seju, jo esmu to izmēģinājis Francijā - saviesīgā vakarā - un pat marokāņi lūdza pēc trešās papildporcijas!
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:August 5th, 2010 - 11:39 pm
(Link)
Družkai vecāmāte Ēdolē bija šitā taisijusi. Bet katrs jau drošvien pa savam.
[User Picture]
From:[info]courty
Date:August 6th, 2010 - 08:12 am
(Link)
jā, mēs arī avīzē, arī ar mizu vārītiem kartupeļiem, aizmirsu piebilst, ā, bet bez sīpoliem. (Un tiešām pārēšanās garantēta.)
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:August 6th, 2010 - 08:16 am
(Link)
Ārprāts! Visi mani cibas draugi ēd tādas dīvainas lietas un es neko par to nezināju!!
[User Picture]
From:[info]courty
Date:August 6th, 2010 - 09:35 am
(Link)
:)))) Tu par mums vēl daudz ko nezini! :)
[User Picture]
From:[info]kemune
Date:August 6th, 2010 - 09:39 am
(Link)
garantēta ķīmija no avīzes tintes