#3

Faktion versus Waiting For Autumn

Kādreiz es domāju, kad būs tā diena, kad uz pasaules beigsies melodijas. Daži teica, ka tāda diena nekad nepienāks, bet tas ir tad, ja skatās divējādi uz to visu.
No vienas puses, mēs zinam tādu matemātisku lietu kā faktoriāls, respektīvi "5!" ir faktoriāls no skaitļa pieci ar vērtību "120", kas nozīmē, ka piecas dažādas lietas var sakārtot 120 unikālās secībās. Tāpat tas varētu būt arī ar notīm, un varētu spriest, ka melodiju tīri teorētiski ir bezgala bezgala daudz. Bet. Tā kā mēs jūtam pat 10 un vairāk dzirdētu nošu secības pēc kārtas bez nozīmes vienpadsmitajai, tas vairs nav tik vienkārši. To mēs saucam par plaģiātu vai ko tamlīdzīgu. Kur nu vēl līdzīgi aranžējumi, vārdi, ritmi utt., bet tas nu tā.

Šoreiz mani atrada divas dziesmas, kas ar savām līdzīgajām sākuma melodijām atkal uzvedināja uz rakstu. Turklāt klausoties vienu no tām es sadzirdēju vēl vienu līdzību. Tātad pie lietas!

Šoreiz konkursā piedalās amerikāņu koledžgrupiņa Faktion ar dziesmu Letting You Go un grupa Waiting For Autumn ar dziesmu Minutes Passing.Pirmā ir nedaudz pazīstamāka, bet kopumā abas ir diezgan ne-meinstrīmiskas. Nav ko tur daudz runāt. Abām dziesmām sākuma melodijas ir identiskas līdz zināmam brīdim, un pat vienā tonalitātē. Pārklausoties dziesmu Minutes Passing sadzirdēju tajā identisku frāzi laika brīdī 01:42 (Teksts: "Feel the way i do") ar Oasis dziesmu Wonderwall, kurā pirms piedziedājuma ir tāda pati frāze un melodija:"Feel the way i do...about you now....Coz' maybe..".

Ikdienā šīs dziesmas neesmu īpaši daudz klausījies, bet brālim labāk patika grupas Faktion dziesma.

Te nu lūk viņas ir:

Faktion - Letting You Go
Waiting For Autumn - Minutes Passing
Tags:

Comments

dārtai gan labāk patīk minutes passing.