12 February 2010 @ 12:29 pm
Paula anarhisms  
Viens no šī rīta jaukākajiem momentiem bija brīdī, kad uzzināju, ka Pauls Bankovskis ir sācis flirtēt ar anarhisma idejām (tipa blogā). Vēl jaukāk, ka tas tika izmantots, lai (nejēdzīgi un nesakarīgi) aizstāvētu e-bibliotēku, kuras veidotāji tik tiešām varētu būt ļaunprātīgi pārkāpuši autortiesības. Galu galā sāka zīmēties iztēles ainas par to, kas notiktu, ja viņa patreiz izvēlētā politiskā pārliecība ietu tālāk un konsekventāk.

Iedomājos Paulu ar anarhistu rokasgrāmatu un virtuvē no banānu miziņām taisot LSD un lejot molotova kokteiļus pudelēs. Nav grūti iedomāties kā Pauls pie sevis nolād kapitālismu, kas ir tikai par matu labāks nekā matriahāts. Nav grūti iedomāties, kā Pauls paštaisītā LSD ietekmē nomet pēdējās ideoloģiskā jūga paliekas un dodas uz Brīvības ielu mētāties ar molotova kokteiļiem cerot, ka trāpīs Zatlera mašīnai. Manā iztēles scenārijā Paulam būtu jātrāpa Ilmāram, kurš nespētu saprast, kāpēc viņam ir jācieš no citu politiskajām pārliecībām.

Manuprāt, konsekventā izvairīšanās no kapitālisma un pievēršanās bezpārvaldībai vislabāk varētu realizēties Latgalē - vienā no nabadzīgākajiem Eiropas reģioniem. Tāpēc nav grūti iedomāties kā Pauls tur mēģina nodibināt pirmo bezpārvaldes komūnu. Atteikšanās no autortiesībām nenozīmē, ka Pauls Latgalē nemēģinās iemainīt pret alu kādu sen sarakstītu, bet redaktoru noraidīto romānu. Taču, šķiet, tirgotājiem pacietība ir lielāka nekā lasītājiem un bartera plāns izgāžas. Visticamāk Paula anarhisma idejas un postmatriahālās bezpārvaldes komūnas veidošana varētu beigties jau pēc dažiem gadiem, kad viņu pamestu vienīgais uzticamais sekotājs. Tikai vēlāk Pauls uzzinās, ka sekotājs ir bijis jaunais un daudzsološais antropologs Klāvs Sēklinieks, maskējies kā Paula māceklis un kurš bija ieradies Latgalē, lai taisītu lauku pētījumu un uzzinātu ko vairāk par anarhisma idejām un komūnām šajā Latvijas nostūrī. Bet Pauls īpaši neskums par anarhisma beigām Latgalē. Galu galā - pavisam drīz viņš kādā avīžrakstā atradīs citātu no Hobsa Leviatāna.

Etc&etc automātiskā rakstībā.
 
 
( Post a new comment )
puasōns[info]anonymous on February 16th, 2010 - 06:25 pm
par e-bibliotēku. es vēl arvien uzskatu, ka tad par autortiesību pārkāpumu varētu uzskatīt ikvienu publisko bibliotēku vai grāmatas aizdošanu biedram (pēdējais laikam tomēr ir vistuvāk pārkāpumam, taču pret grāmatu aizdošanu kaut kā, šķiet, ir lielāka tolerance nekā pret mūzikas ierakstu vai filmu "nodošanu, izīrēšanu u.tm" - netiek maksāts par publisko patapinājumu, turklāt ir daudz lielāka iespēja, ka autortiesību priekšmets maina īpašnieku).
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 16th, 2010 - 06:45 pm
Jā, atminos, ka šāds apgalvojums ir prezentēts itin bieži. Piem: "No vienas puses, satraucošo problēmu pamatā ir fakts, ka pie apvāršņa ir parādījies kaut kas šķietami jauns un nebijis. Taču rūpīgāk ieskatoties, nav grūti pamanīt, ka jaunais un nebijušais ir vienīgi forma, nevis saturs, un līdz ar to arī problēmas ir drīzāk iztēlotas, nevis ņemamas nopietni." Apgalvojums balstās uz pieņēmumu, ka bibliotēkā e-grāmatas f-ja ir tāda pati kā papīra grāmatai, ergo nav arī atšķirības starp abiem bibliotēkas veidiem.

Man šķiet, ka šajā sakarā ir labi atminēties Type-token nošķīrumu. neesmu pārliecināts, ka e-bibliotēkas grāmatas ir tikai vēl viens tokens, kurš ir pielīdzināms fiziskai grāmatai. Manuprāt, ir radīts jauns tips un tāpēc, manuprāt, ir nepieciešams vēlreiz pārskatīt vienošanos par autortiesībām, jo e-bibliotēka nav vienā kategorijā ar citām publiskām bibliotēkām, gan arī to tokeni ir citi. Kaut kā tā. Neveikli, bet domu, ceru var nolasīt.
(Reply) (Parent) (Link)