entries friends calendar user info red Previous Previous Next Next
where i lay my head is home - par marsiešiem
terrible_lie
[info]terrible_lie
Add to Memories
Tell A Friend
par marsiešiem
Comments
honeybee From: [info]honeybee Date: January 1st, 2003 - 07:31 pm (Link)
Labi, tas viss ir jauki (i mean - taisnība jau jums ir par tiem citplanētiešiem), bet kādā sakarā te Bredberijs??? Bredberijs, ciktāl es atminos "Marsiešu hronikas", ir patīkams izņēmums no vispārējā likuma - kā nekā viena no šīs grāmatas idejām, manuprāt, ir tā, ka cilvēks nav ne labāks, ne krutāks par marsiešiem (kas kā nekā ir augstas kultūras būtnes), ka cilvēks, godīgi sakot, ir tizls un stulbs radījums, kam - ja vien viņš nespēs mainīties - vislabāk būtu iznīkt no zemes virsas. Bija taču tie stāsti par Ašera māju, par to džeku, kas atbraucis uz Marsu, uzreiz sāka demolēt turienes pilsētas un kārtīgi pavēma uz brīnišķīgas mozaīku grīdas... Līdzīgas noskaņas ir arī Strugacku "Mazajā cilvēkbērnā" daļēji arī piknikā-kadtur-kurtur (nu, tajā gabalā par stalkeriem), un vēl šur tur ir lasītas grāmatas, kur kontakts ar citplanētiešiem neizdodas tāpēc, ka cilvēki ir pārāk primitīvas un agresīvi noskaņotas būtnes.
Nujā, bet patiesībā droši vien viens no iemesliem, kāpēc cilvēki a priori tiek uzskatīti par sliktajiem (tāpat kā filmās mākslīgais intelekts lielākoties ir sliktais, sk., piemēram, resident evil (labāku piemēru slinkums atcerēties :P)), ir tas, ka cilvēku līdz baltajām pelītēm šausmina doma, ka viņš varētu nebūt Radības Kronis, Evolūcijas Pēdējais Posms un ka salīdzinājumā ar kādu citu viņš var būt arī primitīvs un nekruts... Vai vienkārši kropls.
terrible_lie From: [info]terrible_lie Date: January 1st, 2003 - 08:05 pm (Link)
Nedaudz oponējot honeybee, nedaudz oponējot sev pašam, nedaudz oponējot suic - daži komentāri no Bredberija stāsta "...lai gan mēness spoži degs" (tā paša, kurā bija honeybee minētā epizode ar vemšanu), kas paši par sevi jau ir komentāri, tādēļ atsevišķi netiks komentēti:
  • - Viņi zina, ka šonakt mēs esam te, lai piespļaudītu viņu vīna kausus, un, liekas, ienīst mūs.
  • - Kā jūs justos marsieša vietā, ja jūsu zemē ierastos cilvēki un sāktu to izpostīt?
  • - Ja cilvēks kaut ko ārkārtīgi vēlas, viņš sāk sev melot. Mēģina sev iegalvot, ka vienīgi viņam ir taisnība, bet pārējie kļūdās.
  • - Kā jūs justos, ja piedzērušies marsieši novemtu Baltā nama grīdu?
  • - Kad pie brokastu galda es nošāvu tos piecus vīrus, tad sapratu, ka neesmu vēl pilnīgi atjaunojies, neesmu vēl kļuvis par īstu marsieti. Nav tik viegli atbrīvoties no visa, ko tevī ieaudzinājusi Zeme.

Nu ja, tā tas ir. Bredberijs bija viens varen gudrs vīrs...
5 comments or Leave a comment
profile
noguris, taču laimīgs
Name: noguris, taču laimīgs
Website: red
calendar
Back April 2007
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930