str | 13. Mar 2012 15:01 P vitamīns apvieno bioloģiski aktīvo vielu - bioflavonoīdu grupu. Šobrīd pazīstam apmēram piecus simtus no tiem, un tie visi ir augu izcelsmes produkti, dzīvnieku audos šīs vielas nav atklātas.
P un C vitamīnu bioloģiskās īpašības daudzējādā ziņā ir līdzīgas. Turklāt bioloģiskās darbības izpausmēs (bioantioksidētāji) tās ir izteikti sinerģiskas.
Fizioloģiskā nozīme. P vitamīna galvenā vērtība ir tā spēja nostiprināt kapilārus un samazināt asinsvadu sieniņu caurlaidību. Tāpēc P vitamīns normalizē kapilāru stāvokli un palielina to stiprību.
Pagaidām nav noteikts, cik P vitamīna cilvēkam nepieciešams vienā diennaktī. Orientējoši tā varētu būt puse attiecībā pret nepieciešamo C vitamīna daudzumu.
P vitamīna avoti ir upenes, dzērvenes, ķirši, saldie ķirši un ērkšķogas. Read Comments |