dažas domas par kodolenerģiju Eiropā

« previous entry | next entry »
Tuesday Aug. 30th, 2022 | 01:27

Pēc Fukušimas kodolkatastrofas Eiropa ir debatējusi par kodolenerģijas lomu. Dažas valstis, piemēram, Vācija, ir nolēmušas pilnībā atteikties no kodolenerģijas, bet citas, piemēram, Francija, ir atkārtoti apstiprinājušas savu apņemšanos izmantot kodolenerģiju.

Eiropas energoresursu nākotne arvien vairāk kļūst atkarīga no kodolenerģijas. 2015. gadā kodolenerģija nodrošināja 27 % no ES saražotās elektroenerģijas, un sagaidāms, ka tās īpatsvars līdz 2050. gadam pieaugs līdz 40 %. Ir daudz iemeslu, kāpēc Eiropai nepieciešams vairāk atomelektrostaciju:

1. Kodolenerģija ir zema oglekļa satura enerģijas avots, kas var palīdzēt ES sasniegt klimata pārmaiņu mērķus.
2. Kodolenerģija ir uzticams elektroenerģijas avots, kas var palīdzēt uzlabot Eiropas energoapgādes drošību.
3. Kodolenerģija Eiropai ir ekonomiski dzīvotspējīgs risinājums, un ir sagaidāms, ka nākotnē tās izmaksas samazināsies.
4. Atomelektrostacijas neizdala siltumnīcefekta gāzes, un to emisijas ir daudz zemākas nekā ogļu spēkstacijās.
5. Kodolenerģija ir pārbaudīta tehnoloģija, kas ir droši izmantota vairāk nekā 60 gadus.
6. Atomelektrostacijas ir ļoti efektīvas, un tās var darboties daudzus gadus bez nepieciešamības nomainīt.
7. Kodolenerģijas izmaksas samazinās, un tā kļūst arvien konkurētspējīgāka ar citiem enerģijas veidiem.
8. Kodolenerģija ir elastīgs elektroenerģijas avots, ko var izmantot, lai apmierinātu maksimālo pieprasījumu vai nodrošinātu bāzes slodzes jaudu.
9. Kodolenerģija ir būtiska ES enerģijas kombinācijas daļa, un ir paredzams, ka tā nākotnē nodrošinās arvien lielāku Eiropas elektroenerģijas daļu.

Vēl viens iemesls, kāpēc Eiropai vajadzīgs vairāk atomelektrostaciju, ir tas, ka tās nodrošina daudz darbavietu. Atomelektrostacijas celtniecība un darbība prasa daudz kvalificētu darbinieku. Šiem strādniekiem tiek maksātas labas algas un pabalsti, un viņi bieži uzturas vietā, kur atrodas spēkstacija. Tas var dot stimulu vietējai ekonomikai.

Noslēgumā jāsaka, ka ir daudz iemeslu, kāpēc Eiropai vajag vairāk atomelektrostaciju. Kodolenerģija ir tīrs un efektīvs elektroenerģijas avots, kā arī nodrošina labas darbavietas un veicina vietējo ekonomiku. Atomelektrostacijas arī palīdzētu uzlabot energoapgādes drošību, samazinot Eiropas atkarību no importētā fosilā kurināmā. Kodolenerģija ir drošs, uzticams un ekonomiski dzīvotspējīgs risinājums Eiropai, un tā ir svarīga ES stratēģijas daļa, lai sasniegtu klimata pārmaiņu mērķus.

link | comment | memorize


Comments {1}

C1>C4

***

from: [info]malvine_truse
date: Tuesday Aug. 30th, 2022 - 11:21
link

uzvatas pieminekļa vietā Latvijā varētu uzbūvēt atomelektrostaciju

reply