Grain of Salt - [entries|archive|friends|userinfo]
snauts

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Nov. 20th, 2006|01:47 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kāda ir varka parastam cilvēkam būt par patriotu?
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:November 20th, 2006 - 01:47 pm
(Link)
Nekāda!
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:November 20th, 2006 - 08:46 pm
(Link)
Patreiz vārās, varbūt, vienīgi kara veterāni, represētie un tādā garā. Taču citos laikos patrioti tika stimulēti ar labi apmaksātiem amatiem valdībā, bezmaksas šņabi visādos pasākumos un tamlīdzīgi. Valstij kopumā no tā varētu būt labums, ja izdotos uzvārīties uz citu valstu rēķina - okupēt kādu teritoriju, nezaudēt kādu teritoriju, un tamlīdzīgi.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:November 21st, 2006 - 09:59 am
(Link)
Nu sanāk, ka dažreiz ir varka būt patriotam darbos (tanī pat laikā es nezinu nevienu veterānu, kas dzīvotu Jūrmalā), bet vai vispār ir kaut kāda varka būt patriotam pēc pārliecības? Par to, ka valstij, varai vai cilvēkam ar daudz nekustamajiem īpašumiem patriotisms ir izdevīgs es nešaubos.
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:November 21st, 2006 - 10:58 am
(Link)
Hmm. Tad, droši vien, jāskatās, vai patriotisms sniedz kaut kādu psiholoģisku komfortu. Viens, kas nāk prātā, varētu būt vienotības sajūta - sajūta, ka sabiedrība tevi saprot un atbalsta, bet tas strādā tikai tad, ja visi (vai daudzi) ir patrioti. Tiesa, tas strādā ar jekuru modi, tam nav obligāti jābūt patriotismam, t.i., cilvēki var būt vienoti gan zem patriotisma, gan zem rokenrola, gan zem ksenofobijas vai kristietības, galvenais, ka ir kopīgas intereses. Vai arī, no otras puses, ja esi vienīgais patriots ciemā, tad var pieņemt to par savu reliģiju un iet cauri dzīvei kā cēlais baltais zvirbulis, kas vienīgais zina, kas ir labs un kas ļauns.
Nevaru atrast patriotismā (saistībā ar psiholoģisko komfortu) neko tādu unikālu, kā nebūtu citās pārliecībās. Kā jau ar visām pārliecībām - vai nu tu tam tici, un tāpēc jūties labi un pašpārliecināti, vai arī netici, tev tas nafig nav vajadzīgs, un varbūt tu pat mēģini citus atrunāt no šīs pārliecības un pievērst savējai. Vai nu daudzi tic šai pārliecībai, un tādēļ nav grūti pašam ticēt, vai arī citi netic tavai pārliecībai, un tamdēļ rodas kaut kāds sabiedrības spiediens.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:November 21st, 2006 - 11:41 am
(Link)
Saprotu, bet tad es uzdošu konkrētu jautājumu: "Vai sabiedrība būtu labāka, ja visi mēs bez izņēmuma būtu patrioti?"
[User Picture]
From:[info]barvins
Date:November 21st, 2006 - 02:58 pm
(Link)
Manuprāt nē.