Janvāris 31., 2008


[info]smille17:00 - Baklažāni
• Ratatouille: vidēji lielu baklažānu sagriež kubiņos, pārkaisa ar sāli, pēc 30 minūtēm gabaliņus apcep viegli brūnus 2 ēdamkarotēs augu eļļas un izņem no pannas. Pannā lej vēl 2 ēdamkarotes eļļas, tajā apcep 1 sakapātu sīpolu, 2 vidēji lielus sagrieztus cukini un 1 sagrieztu papriku. Uzliek vāku, uz lēnas uguns sautē 10 minūtes. Pievieno 2 spiedē saspiestas ķiploku daiviņas un 2 nomizotus sīki sagrieztus tomātus, sautē vēl 5 minūtes. Pieliek sagatavotos baklažānus un sautē vēl 10 minūtes, beigās pievieno sāli. Var ēst karstu vai istabas temperatūrā.

• Parmigiano: nomizo 4 vidēji lielus baklažānus, sagriež gareniskās šķēlītēs, liek uz sieta, pārkaisa ar sāli, atstāj uz stundu. Nosusina papīra salvetēs, apviļā miltos un apcep eļļā no abām pusēm zeltaini brūnus. Uzkaisa maltus melnos piparus. Kārto ietaukotā veidnē, pārliek ar sīki sagrieztiem konservētiem plūmju tomātiem (bez mizas), pārkaisa ar rīvētu Parmas sieru, sakapātiem bazilika zaļumiem, apslacina ar sviestu. Tā liek vairākas kārtas. Cep vidēji karstā cepeškrāsnī 15 minūtes, pēc tam uz 15 minūtēm atstāj nobriest.

• Baklažānu ikri: izcep 2 baklažānus, samaisa biezenī. Blenderī pagatavo biezeni no 4 tomātiem, pievieno baklažāniem, pieliek 100 g kapātu valriekstu, 1 sarīvētu sīpolu, nedaudz augu eļļas un sāls.

***

DER ZINĀT

• Lai noteiktu, vai baklažāns ir pareizajā gatavības pakāpē, miziņai viegli jāuzspiež ar īkšķi. Ja tā nedaudz padodas, bet iespiedums nepaliek, tad gatavības pakāpe ir optimāla. Ja iespiedums paliek, tad baklažāns ir pārgatavojies, bet, ja miziņa spiedienam vispār nepadodas, tad tas ir zaļš.

• Pareizās gatavības pazīme ir arī spoža, gluda miziņa. Ja tā ir matēta un nespodra, baklažāns ir pārgatavojies. Neņemiet baklažānus, kuriem uz mizas ir tumšāki plankumi, tāpat arī sačokurojušos, sadzeltējušus un tādus, kas nav stingri, – tas viss liecina par sliktu kvalitāti.

• Vislabākie kulinārijā ir vidēja lieluma baklažāni (6–10 cm diametrā) ar pareizu, simetrisku formu. Tiem, kuri lielāki par citiem, mīkstums var būt zaudējis savu blīvo konsistenci.

• Baklažāni jāuzglabā vēsumā. Ja gatavo tajā pašā dienā, var atstāt istabas temperatūrā, bet ilgākai glabāšanai šie dārzeņi jāliek ledusskapī. Vēlams ietīt pārtikas plēvē. Nevajadzētu līdzās turēt ābolus vai banānus.

• Jo ilgāk baklažāni stāv, jo rūgtāki kļūst, tāpēc jācenšas tos izmantot pēc iespējas ātrāk. Nav ieteicams glabāt ilgāk par

5–7 dienām. (Daži eksperti uzskata, ka pat viena diena ir par daudz.)

• Paši par sevi baklažāni ir mazkaloriski – ap 30 kkal/100 g. Tie ir samērā bagāti ar kāliju un kalciju, satur arī zināmu balastvielu daudzumu. Lai gan olbaltumvielu saturs nav liels, daudzās ēdienu receptēs baklažāni aizstāj gaļu.

• Baklažāns spēj uzsūkt vairāk tauku nekā jebkurš cits dārzenis. Ja nepieciešams ierobežot apēsto taukvielu daudzumu, baklažānus vislabāk ir grilēt, cept uz oglēm vai pannā ar nepiedegošu klājumu, lietojot minimālu eļļas daudzumu.

• Lai atbrīvotos no rūgtuma, sagrieztus baklažānus pirms tālākas apstrādes pārkaisa ar sāli un atstāj uz 20–60 minūtēm.

• Baklažānus vāra ne ilgāk par 5 minūtēm, liekot jau verdošā ūdenī.

• Cepšanai un sautēšanai reizēm rodas vajadzība izspiest no baklažāniem lieko ūdeni: tiem nogriež abus galus, sagriež ripiņās, apkaisa ar sāli, saliek citu virs citas, noslogo un atstāj uz stundu.

• Baklažāniem piemērotas garšvielas ir majorāns, oregano, čili pulveris, karijs, ķiploki, rozmarīns.

• Lielākā daļa baklažānu ēdienu vislabāk garšo otrā dienā, atdzisuši.

Read Comments

Reply


No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
smaidi - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
Login
Bucket
Rakstīt
Rozes
Komentāri
Latest
Labot daudz

> Go to Top
Sviesta Ciba