slikts sapnis - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
slikts

[ website | untu.ms ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

profānais grāls Feb. 27th, 2009|03:04 am
slikts

pirmkārt, šī ir pērle no ateistiem.lv diskusijām:

es uzskatu, ka valsts pamatnaacijai taas valstii ir jabuut prieksrociibaam attieciibaa pret citaam tautiibaam. Tas nav nedz sovinisms, nedz diskriminaacija.

tas ir no cilvēka, kas centās labot aizspriedumus par nacionālistiem. karalisks fail.

otrkārt, es zinu, ka daudzi neko nesaprot. tas nozīmē, ka viņi nesaprot, ko es saku.

vienu reizi es kaut ko teicu par [info]teja, un esmu diezgan drošs, ka jums iztrūkst konteksta šajā jautājumā, tāpēc pamēģināšu to labot.

ir cilvēki, kas domāšanu uzskata par "nopietnu padarīšanu", jo tai mēdz būt nopietnas sekas. ir arī cilvēki, kas to uzskata par tādu kā dziedāšanu, kas nevar būt pareiza vai nepareiza, tikai atbilst vai neatbilst gaumei. lieki teikt, kura ir tēja.

no otrās grupas skatpunkta tiešām nevar citus kritizēt par domāšanas kļūdām. tā domāšana, ko tu izvēlies, ir pareizā.

tēja izvēlas dogmatisku domāšanu. viņa vienkārši pieņem, ka luterisms ir patiess, un sauc šīs lietas par "aksiomām". viņas skatījumā tādas aksiomas var tikai patvaļīgi pieņemt, un mans viedoklis, ka pastāv neatkarīgi standarti, pēc kurām to pamatotību izvērtēt, ir tikpat patvaļīgs.

tas it kā nostāda mani grūtā situācijā, jo man it kā ir jāatspēko šāds relatīvisms ar kaut ko absolūtu. es to, saprotams, nevaru.

āķis ir tur, ka man nav jāpierāda nekas absolūts, lai pret to argumentētu. ir vēl viens veids, kā risināt relatīvismu, un tas sastāv no diviem soļiem.

pirmais solis ir norāde, ka relatīvisms uzskatāmi runā pats sev pretī. relatīvists saka, ka tā ir patiesība, ka nekas nav patiesība, un tā ir murgošana, nederīgs arguments.

otrais solis ir ieviest alternatīvu absolūtai patiesībai vai relatīvismam: varbūtības. tas ir vienīgais, kas atliek. ceturtais nav dots.

problēma slēpjas tajā, ka varbūtību pasaule ir abstrakta, bet mēs neesam tik attīstījušies kā mums patīk domāt, lai sev glaimotu. abstraktums mums sagādā problēmas, un tas ir parādīts dažādos eksperimentālos veidos. ja tas tā nebūtu, zinātniskais skepticisms būtu universāls.

turp. sek.

Link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.