slikts sapnis - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
slikts

[ website | untu.ms ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Jan. 19th, 2009|08:55 pm

snark
Domāju, ir lērums piemēru, kas rosina tev piekrist. Ne mazums labu lietu ir sacūkotas vai nobremzētas, balstoties tikai ētiskiem vai tīri emocionāliem (nemēģinot tos pamatot vispār) argumentiem. Durakus, kas šīs lietas sacūko, brīžiem ir vēlēšanās piebeigt ar lielu mušu pletni, nu un noliedzējus ievietot mežā atbilstoši tavam ieteikumam.

Vienīgā piebilde iepriekš teiktajam, protams, ir emocionāla, proti, ka zinātnē, kas iztiek bez ētikas (jo pēdējā, grozi kā gribi, savos pamatos ir nezinātniska un emocionāla) cilvēkam neatliek vietas. Šļūcot tālāk pa slideno nogāzi mēs nonākam antiutopijā, kurā valda racionāla, uz progresu vērsta resursu sadale un nepilnvērtīgajam nav vietas. Protams, tajā brīdī jau sen ir aizmirsts, ka vajadzībai pēc progresa (kura labad vēl ar kaut ko jācīnās) ir emocionāls („tā būs labāk”) vērtējums.

Līdz ar to, intuitīvi :) un lielos vilcienos it kā ir skaidrs, kuros gadījumos intuīciju izmantot nevajadzētu, taču tikpat skaidrs, ka bez tās vispār iztikt nevar, un parādās ļoti pragmatiski apsvērumi par to, kad lēmumi ir/nav jāpieņem intuitīvi.
Tātad piebilde ir par to, ka, noliekot vienpusīgus indivīdus, jāatceras, ka viņu metode tomēr nav zemē metama.

Divi postskriptumi pēc vienīgās piebildes.
1)
Laika gaitā izpratne par zinātnes metodēm ir pamatīgi mainījusies, un, piemēram, raganu medības bija diezgan labi nopamatotas, pieturoties pie tajā laikmetā atzītās metodoloģijas. Institoriss un Šprengers bija loģiski un pārliecinoši džeki, tāpēc Raganu vesera teorētiskajos pamatojumos intuīcijas un sirdsbalss ir maz. Cits piemērs ar praktiskām sekām ir marksisms un tā implementācijas (kurās, kā likums, runas par intuīciju nav). Tās, protams, nav labas metodikas, taču savam laikam tās bija gana labas.
2)
Šajā lielajā opozīcijā tu nepieminēji trešo pusi, proti, visus tos, kas nedomā nedz zinātniski, nedz emocionāli, taču pieņem (brīžiem) svarīgus lēmumus. Katrs atsevišķi viņi nenodara lielu postu, toties ir visuresoši, un viņu ir daudz, pēc (nezinātniska un emocionāla) vērtējuma, ievērojami vairāk kā abu pārējo grupu pārstāvju. Nez kāpēc viņi man šķiet vispretīgākie.
Link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.