Pegijas · Lī · interjers

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
no visiem tiem Hjūmiem un Dokinsiem un Hičensiem un Semiem Harisiem es atšķiros ar to, ka ticu cilvēces stulbumam, kas nav pārliecināms un maināms ar argumentēšanas palīdzību. Ticu, ka ir tiešām stulbi cilvēki un ir - ģenētiķi par to vēl strīdas - mazāk stulbi. Pievēršanās ticībai, kādu es te redzu postpadomju telpā, ir vienkārši gara vājums un slinkums. Dzīve ir zajebis grūta, un vieglākais ceļš ir indoktrinēties. Man ir ļoti sāpīgi redzēt potenciāli interesantus cilvēkus - arī te, cibā - kas padodas kristietībai vai pat katolicismam un attaisno tos kā tiešām grūti apstrīdamus intelektuālus meklējumus. Ar to strīdēties ir vēl grūtāk tāpēc, ka tie, kas šo tumsonīgo izvēli te aizstāv, ir intelektuāli par mani daudz vairāk trenēti. Nu, labi, es neticu akadēmiskam treniņam kā personības kvalitātes rādītājam, bet neticu arī, ka garīgums to dara.
Es zinu, ka neesmu vēl līdz galam pietuvojies tam, ko uzskatu par patiesi morālu rīcību, visam tam šobrīd objektīvajam taisnīgumam un godīgumam; esmu diezgan neizdarīga persona. Bet zinu arī, ka šādu objektivitāti man nav sniegusi nedz reliģija, nedz politiski vispārpieņemtā izglītības sistēma. To, ka bībele ir savārstījums un to, ka skola (un paklausīgā sabiedrība attiecīgi) ir čakarētāja, pat bez jeb kāda treniņa, instinktīvi, jūtu jau kopš desmit gadu vecuma. Un tur neko vairs nevar darīt.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 01:48, [info]miligrami commented:
Es kaut kad relatīvi nesen sapratu, ka man tieši visas tās morāles jābūtības zajebala. Kārtējā kolektīvā dročilka, tikai vieglāk interpretējama sabiedrībās, kas māk ne tikai lasīt, bet uz izlasīto arī kaut cik kritiski reklektēt. Vļēēh.
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 02:05, [info]simamura replied:
nu, vidi, kurā es ar draugiem saprotos, un kurā darbojas likums "nedari citiem to, ko nevēlies, lai tev nodara", es jūtu, un pie mēģinu turēties.
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 02:17, [info]miligrami replied:
bet vai tā nav drusku tāda patvaļīga domāšana citu vietā? tb kāpēc lai tas, kas man ir/nav pofig, būtu identisks tam, kas citiem ir/nav pofig. es saprotu, ka gan jau kaut kādos fundamentālos jautājumos, īpaši starp draugiem, tas pārklājas, bet tomēr man grūti to pieņemt par dogmu. labi, ne ka grūti, vairāk tas, ka visas šīs domas vienkārši garlaiko un es gribētu no viņām atteikties, unsubscribe. piedod, es negribēju te komentēt sūdzības, vienkārši es ieraudzīju vārdu 'morāle' un nenoturējos.
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 02:31, [info]simamura replied:
es tevi pilnībā saprotu, un arī mani vārds morāle nodarbina, bet šībrīža lasīšanas pieredze liek pie tā turēties, pat ja tā nozīme nesakrīt ar kuru katru citu interpretāciju. Un pilnīgi noteikti nedz reliģijā nedz sabiedriskās konvencijās balstītu. Manu morālo draivu līdz ar to - kaut vai tikai tehniski - nevar saukt par dogmatisku. Ne?
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 03:04, [info]miligrami replied:
es vairāk par to, ka tā vēlme sistamatizēt savus principus un pie tiem turēties, un galvenais - mēģināt attiecināt/salīdzināt ar citiem. vārbūt es to dogmu šeit lietoju nevietā, nezinu, bet es biju domājusi, ka man ir apnikusi tā dogmātiskā pieeja vajadzībai pret jebkādu morāli, lai kāda arī tā nebūtu. un tomēr, lai arī es tev ticu, ka tu saki, ka tava nav sabiedriskās konvencijās balstīta, morāle tomēr ir sociāla konstrukcija, tā vienmēr ir tikai rīks, kas kalpo attiecībās ar citiem, tāds šaubīgs kompromiss, kas balansē starp pohuju un kaunu. visvairāk mani nomāc un besī, ka pie morāles var apelēt, un uzvar tas, kas vienkārši ir modē tajā laikā, kurā dzīvo - zinātne, reliģija vai cilvēkmīlestība. priekš kam tev to morāli? kā vārdu, es domāju, nevis to, ko tu tajā no sevis ieliec.
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 03:16, [info]miligrami replied:
redzi, piemēram, es pati tikko pārlasīju savus komentārus te un man šķiet, ka es vietām kontradiktēju pati sevi, bet man pret to nav iebildumu. es tieši gribu beidzot samierināties ar domu, ka spēju būt pati sava pretruna, nevis salaulāties ar saviem standartiem un izpratni par to, kā būtu lietām jābūt. un tas, ko es saprotu ar morāli, ir tieši šīs laulības, tikai vēl trakāk - it kā es vairs tikai to kontekstā spētu skatīties uz pārējo pasauli un sazināties ar citiem.
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 11:28, [info]simamura replied:
Tev ir panka noskaņojums (man tas patīk)
* * *
[User Picture]
On 7. Decembris 2014, 22:40, [info]junona commented:
Minēt Hjūmu vienā rindā ar Dokinsu un Harisu ir ... pat nezinu, galīgi garām, laikam. Laikam kaut ko tādu var atļauties tikai tas, kurš par Hjūmu ir šo to lasījis kaut kādā studentiem domātā švakā mācību materiālā. Hjūms varētu šķist vietām naivs mūsu sačakarētajam prātam, tomēr šaubu par cilvēku stulbumu viņam pavisam noteikti nebija.
[User Picture]
On 8. Decembris 2014, 02:37, [info]simamura replied:
Ā, nu, piedošanu. Man ar Hjūmu ir tieši šis gadījums. Bet patīkami uzzināt, kaut vai tikai cibas komentārā, ka mums tik un tā sakrīt.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry