sickboy - [entries|archive|friends|userinfo]
sickboy

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jul. 23rd, 2013|06:11 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Saliidzinaasim 3 veidu filosofijas:
1.tips (taadas maaciibas kaa advaita, new age u.c.): 1)Dievs ir bezpersonisks, 2)Dievu (sevi) var sasniegt ar savaam aktivitaateem, 3)es esmu Dievs.
2.tips (kristietiiba): 1)Dievs ir personisks, 2)Dievu var sasniegt ar Dieva zheelastiibu, 3)es neesmu Dievs.
3.tips (Krishnas apzinja): 1)Dievs ir personisks un bezpersonisks vienlaiciigi, 2)Dievu var sasnieg ar savaam aktivitaateem + Dieva zheelastiibu, 3)Es gan esmu, gan neesmu taads kaa Dievs.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:August 1st, 2010 - 02:59 am
(Link)
ļoti neprecīza, virspusēja un tendencioza tipoloģija. turklāt (brīnumainā kārtā) ar visai vāju sapratni par pieteikto tematu. baidos, ka nekāda prātīgā salīdzināšana te nesanāks. :)
sickboy, saņemies!
[User Picture]
From:[info]sickboy
Date:August 1st, 2010 - 06:25 am
(Link)
Varbuut, ja jau tu mums esi tik gudrs, tu gribeetu naakt priekshaa un manaa vietaa pastaastiit par shiim 3 maaciibaam un to atshkiriibaam?
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:August 3rd, 2010 - 09:14 pm
(Link)
ja jau man sanācis tev 'uzsist asinis', tad diezinko gudrs jau nu mums neesmu. tā kā piedod.

ir ļoti žēl, bet nu nav kristietība ieliekama šajā citādi tik simpātiskajā ierāmējumā. pirmkārt, dēļ tā, ka Kristus mācība laikmetu lokos ir tiktāl pārinterpretēta, ka diezin vai varēs kaut ko pavisam droši saukt par kristietību. protams, zināmas pamatdogmas tiek pieņemtas kā pašsaprotamas, vismaz lielajās konfesijās. piemēram dogma par Dieva trīsvienīgumu. bet - ja vēl var pieļaut, ka Dievs kā Tēvs ir personisks, tad Sv.Gara princips ir klaji bezpersonisks, nemaz nerunājot par Jēzus kā D.dēlu, kas šajā shēmā kaut kā īsti neierakstās.
par aktivitātēm. jā, b. Augustīns deklarēja, ka uz Dieva žēlastību gan vajag paļauties, bet visādi citādi tā nav iepriekšparedzama. tomēr pietiekami ilgi pastāv klosteru tradīcija. un ko tad klostera brāļi un māsas tur dara? tikai cer uz Dieva žēlastību? šķiet, ka nē. raujas melnos sviedros, tā sacīt, veic aktivitātes.
pie trešā tipoloģijas kritērija pirmā piekasīšanās ir par diviem formulējumiem: "es esmu Dievs" un "es esmu tāds kā Dievs". tie taču nav identiski izteikumi, ne?
ja ņemam priekšā veco derību, tad jau pašā sākumā varam noprast, ka cilvēks nav dievs, bet ir kā dievs (vismaz pēc tēla un līdzības), lai ko tas nu viņiem nozīmētu.

mani patiešām izsauc dziļu neizpratni, kāpēc bhaktām par visām varītēm jāmēģina ar dažādām pseidointelektuālām metodēm pierādīt savas mīlestības lietderīgumu. jākašķējas ar māyāvādī un jāmeklē kaut kādas fundamentālās atšķirības tur, kur to nav. tā izskatās pēc mērķtiecīgas lēkāšanas uz pašdarinātām ecēšām. Krišna taču ir tik ļoti pievilcīgs. kālab domāt par ko citu?

(ceru, ka pēc šīs atpukstēšanas neesmu pieskaitīts mistiskajam Maitrejas pulciņam :)
[User Picture]
From:[info]sickboy
Date:August 4th, 2010 - 12:43 am
(Link)
Nee, neesi pieskaitiiC mistiskajam pulcinjam. Tu man arii neuzsiti nekaadas asinis. Domaaju, ka ciinjai ar mayaaadii ir veesturisks un vispaar pamatots iemesls, lai gan mani vinji nekrata. Mani vinji krata faktski tikai tad, kad es internetaa vai kur kaut ko runaaju par Krishnu un uzrodas kaads apgaismotais advaitists, kas pazinjo, ka iisteniibaa jau tas viss ir bleenjas, vieniigaa patiesiiba ir garlaiciigais nekas. Un apgarota personiiba ir taada, kas or pilniigi garlaiciiga, kas nesmejaas, kas nerunaa, tomeer atstaajusi nedaudz cinisma (lai pavisam neaateiktos no cilveeciibas kameer dziivo sheit). :)
Mana vecmaaminja, nu jau nelaikje, meedz kritizeet manu vegjetaarismu ar vaardiem, ka taa jau Debesu Valstiibaa nenonaakt (uznjemoties shaadas neaptveramas askeezes).
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:August 4th, 2010 - 02:57 am
(Link)
dīvaini. pēkšņi uzatcerējos, kā dažas diennaktis pavadīju templī, ceļoties un guļoties līdz ar dievībām, kalpojot, dziedot, dejojot un baudot liesmojošu bhakti nektāru. tas gan bija sen, bet ne tik sen, lai nebūtu taisnība. tiešām savādi spilgta un uzurdoša atmiņa. redzēs, ko tā vēl atnesīs, bet laikam jau paldies tev. harē krišna!
[User Picture]
From:[info]sickboy
Date:August 4th, 2010 - 06:56 am
(Link)
Un par "kaa Dievs" vai "Dievs". Tu tachu zini, ka majavaadii ar vaardu "Dievs" saprot kaut ko citu nekaa vaishnavi. Vinji ar to saprot "bez materiaalaam iipashiibaam" un, lai to pashu pateiktu vaishnavu valodaa, var teikt "ir kaa Dievs", jo, ja tu vaishnavu valodaa pateiksi "Dievs", tas noziimees arii, ka tu esi augstaakais valdiitaajs un kontroleejoshais.
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:August 4th, 2010 - 12:43 pm
(Link)
jā. par laimi vai par nelaimi vārdi ir daudznozīmīgi. jau sadzīves realitātei ir grūti viennozīmīgi iekļauties vārdu tīklojumā. nemaz nerunājot par garīgo realitāti. :)