shrdlu - Ekonomika 101 [entries|archive|friends|userinfo]
shrdlu

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Ekonomika 101 [Apr. 19th, 2021|03:54 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vairums cilvēki spēj saražot tikai bezjēdzīgas lietas (piemēram, programmētāji - mobilo telefonu spēlītes). Neliela cilvēku daļa ražo noderīgas lietas (piemēram, fermeri - pārtiku). Kā tas nākas, ka mobilo spēlīšu ražotāji ir paēduši? Atbilde ir patēriņa kultūra. Fermeris pēc smagas darba dienas grib uzspēlēt spēlīti un ir gatavs par to atdot programmētajam maisu ar kartupeļiem. Līdzīgā veidā, apmainot noderīgo pret bezjēdzīgo, tiek paveiktas daudzas citas reālas lietas - uzbūvēti ceļi, debesskrāpji, kosmiskie kuģi utt. Patēriņa kultūra parasti tiek vainota nelietderīgā vides resursu izšķērdēšanā, bet tam ir risinājums - vajag maksimāli stimulēt tieši savstarpējo pakalpojumu un digitālo produktu patēriņu, kas tieši nepatērē materiālos resursus, bet netiešā veidā ļauj neierobežoti palielināt ekonomisko aktivitāti.
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:April 19th, 2021 - 07:37 pm
(Link)
Slikts piemērs.

Mobilo telefonu spēlītes ražo ievērojami maz programmētāju, nosaukt to par vairumu invalidē visu pārējo argumentu.

Skat. piemēram. https://www.myplan.com/careers/computer-programmers/employment-by-industry-category-15-1131.00.html?sort=n&sort_order=d

[User Picture]
From:[info]shrdlu
Date:April 19th, 2021 - 09:10 pm
(Link)
Tas jau bija tikai viens piemērs profesijai, bez kuras pasaule varētu mierīgi eksistēt. Tādu non-essential profesiju un jomu jau ir simtiem - PR, visa veida kolekcionēšana, profesionālais sports, šovbizness, politoloģija, blogošana utt.utjp.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:April 19th, 2021 - 10:29 pm
(Link)
Pasaule noteikti varētu eksistēt. Tikai tā būtu cita pasaule.

Profesija jau nerodas no nekā, esošā pasaule nosaka pieprasījumu pēc tādas.
[User Picture]
From:[info]shrdlu
Date:April 20th, 2021 - 09:31 pm
(Link)
Nu tāds jau arī ir mans viedoklis, ka šādas un tamlīdzīgas non-essential profesijas var vairoties bezgalīgi, kamēr vien patēriņa kultūra nodrošinās, ka fermeri/būvnieki/namdari un citi reālā darba darītāji iekāros to saražotos virtuālos produktus. Un tas ir labi visiem.