16 March 2017 @ 12:32 am
 
ar [info]saldumi noskatījāmies filmu "moonlight", un es esmu sajūsmā, ka režisoram ir izdevies uzņemt filmu, kura, lai gan skar vairākas smagas un potenciāli provokatīvas tēmas (samudžinātas ģimenes attiecības, narkotikas, netradicionāla seksuālā orientācija), tomēr tās neekspluatē, un izstāsta stāstu, kas pirmkārt ir par cilvēku. turklāt - pārsteidzoši "vieglu" un cerīgumu raisošu stāstu, kurš liek just cieņu un pat apbrīnu pret galveno varoni un daudz domāt par visiem citiem tēliem un viņu likteņiem, kas filmā tikai ieskicēti. šī filma ir izcils piemērs tam, kā labas komandas rokās "mazāk ir vairāk" princips sevi pilnībā attaisno. ja, skatoties "zvaigžņu karu" jaunāko filmu, man bija sajūta, ka es par varoņiem neizveidoju nekādu priekšstatu un nejūtu, ka viņiem būtu kāda personība vai īsteni ticamas likmes stāstā, tad šeit, dodot pavisam nelielas informācijas druskas par tēliem, rada manī pilnīgu pārliecību, ka katram no tiem ir skaidra motivācija katrai rīcībai, tie tēli ir pilnasinīgi, dzīvi, ticami.

mani ļoti apbūra fakts, cik liela nozīme filmā bija klusēšanai. pauzes un vilcināšanās, manuprāt, ir viens no iespaidīgākajiem rīkiem, kas šajā darbā izmantoti, un man likās fantastiski, kā ar to palīdzību nepārtraukti būvējas iekšēja spriedze, kā ainas stiepjas kā gumija, līdz beidzot - teikums, rīcība, notikums, tinkš, nostieptā gumija izraujas vai pārplīst.
turklāt tas bieži notiek pārsteidzošos veidos, tas ir, situācijām ir negaidīti pozitīvi elementi, un varoņi (nu, ja neskaita "ļaundari" taironu) ir, lai gan sarežģīti un daudzviet tādā "pelēkajā" zonā, tomēr, gribētos teikt, beigu beigās - labi cilvēki. galvenā varoņa labākais draugs man vispār šķita likeability iemiesojums, pat tad, kad viņš rīkojas absolūti šausmīgi, es viņu par to nespēju nīst. bet vispārsteidzošākā šķiet galvenā varoņa spēja un uzdrīkstēšanās būt ievainojamam. un tā man šķiet milzīga vērtība Holivudas filmā, ko gribētos redzēt biežāk, nestandarta role models, vīrieši, kas ir kas vairāk par mačo stereotipiem.
 
 
( Post a new comment )
judging the mice[info]rasbainieks on March 16th, 2017 - 11:52 am
gribu tikai piebilst, ka tēlu motivācija un ticamība ir scenārista darbs – bet to nepelnīti bieži piedēvē režisoram
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 16th, 2017 - 12:00 pm
jā, taisnība! es nebiju domājusi, ka visu paveica režisors, bet tā laikam no malas varbūt izskatās, jo tā bija vienīgā filmas uzņemšanas komandas pozīcija,, ko pieminēju. naktī rakstot nemaz neiekļāvu to, ka man gribētos izpētīt, kas ir scenārija autors un vai tas ir kaut kamī balstīts vai oriģināldarbs (pirms filmas speciāli pat treileri neskatījos, par tādu pētīšanu nemaz nerunājot). es gan ievēroju, ka šai gadījumā es to ticamo motivāciju sākotnēji vispār nepārdomāti piedēvēju aktieriem, jo to sajūtu par motivāciju dabūju no dažādiem "sīkumiem" kā sejas izteiksmes konkrētā brīdī utml, kas radīja tādu "aizkadra biezokņa" nojautu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
judging the mice[info]rasbainieks on March 16th, 2017 - 12:38 pm
ja nemaldos, dabūja oskaru par labāko adaptēto scenāriju
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 16th, 2017 - 12:39 pm
o, forši, tad jau būs vēl ko pievienot lasāmlistei, heheh
(Reply) (Parent) (Link)
katarses[info]katarses on March 17th, 2017 - 12:02 am
jūtos kā tāds creepers, kad dažreiz ieskatos vēl klabē, bet gribēju tik piebalsot par moonlight lieliskumu un piebilst, ka šī gluži neieliekas Holivudas studiju filmu kastē, drīzāk indie (kas arī ar savu mazo budžetu ir rekordiste 'labākās filmas' oskaru starpā), te lielisks raksts par režisoru un tapšanu http://www.indiewire.com/2016/10/barry-jenkins-moonlight-interview-1201737807/2/
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 17th, 2017 - 06:55 am
*lālālālā nekonedzirdu, gribu ticēt, ka Holivuda spēj izspiest no sevis ko lielisku* :D

paldies par rakstu, though, ļoti interesanti!
(Reply) (Parent) (Link)