26 May 2014 @ 12:36 pm
robežas  
izlasīju china mieville "the city and the city" un jutos vīlusies par to, ka tekstā nevar atrast pietiekami daudz materiāla, lai varētu pati kaut cik nopietni paspekulēt ar idejām un izveidot sev "ticamu" skaidrojumu tam, kāpēc tad cilvēki šajās pilsētās pieņem tādu lietu stāvokli, kāds tas ir, kāpēc breaching ir TIK ļoti tabu lieta, no kā īsti viņi baidās (nevis tā, kā baidās no Breach, bet kas ir tās bailes, kas likušas tai Breach vispār ieviesties). visādās sci-fi/fantasy lietās, ko es lasu, man ir svarīgi, lai es varu noticēt uzbūvētajai pasaulei un tam, ka tā strādā, pat, ja nav pārāk skaidri sīkumos zināms, KĀ tieši tur viss strādā. un šeit man pietrūka kaut kā, kaut kāda sīkuma, kas liktu man pietiekami sajust to, kāpēc tās telpas iedzīvotājiem šķietami nav tādu jautājumu, kā man rodas, lasot par to, kādi ir noteikumi. it kā varu saprast to kā hiperbolizētu teoriju par identitātes veidošanu un uzturēšanu ilustrāciju, kas sasaucas arī ar fridrika bārta un neskaitāmu citu rakstīto, lai definētu savu identitāti, vajag to pretnostatīt citam, atslēga ir robežās, blā blā blā, bet... līdz galam šis mani nepaņēma, lai gan, protams, sižets un pasaules īpatnības bija saistoši un lasīju ar aizrautību un sajūtu, ka viss būvēts ļoti attapīgi un jēgpilni, tb, īpatnības nevis vienkārši ir kā fons, bet ir integrālas konkrētu notikumu un darbību pastāvēšanai, nosaka un pamato stāsta virzību. tas, ka ar visu šo es tomēr līdz galam nejutu, ka grāmata "atdzīvotos", mani mazliet saskumdināja, jo par "embassytown" es biju ārkārtīgā sajūsmā. bet tas jau nekas. būs vienkārši kādā brīdī jāizlasa vēl kaut kas no autora.
 
 
( Post a new comment )
honeybee[info]honeybee on May 26th, 2014 - 01:04 pm
Incanti, man The City&The City patika ļoti un uzreiz bija skaidrs, "par ko" tas ir (nu, t.i., domāju "āāā, nu kā šitā var tik precīzi uzrakstīt par latviešu un krievu Rīgu"); Embassytown patika, bet likās pārāk konceptuāla (nu tb lasīju un domāju "okei, un tagad viņam šis koncepts jāpavērš vēl šādi... nu re, cik smuki, nepiemānīja"). Bet varbūt tas ir pilnīgākā sagadīšanās - C&C es lasīju, braucot cauri Polijai un pēc tam poļu/čehu pilsētā, diezgan labi saslēdzās.

Bet vispār lielisks viņš ir, jā.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on May 26th, 2014 - 01:45 pm
es vispār kaut kādā mērā arī jūtos pati pārsteigta, ka šoreiz man ar saprašanu un tām skaidri pieejamajām, relevantajām irl analoģijām nepietiek, tb, acīmredzot kaut kā sanācis iespītēties un pieprasīt, lai mani vēl, vēl, vēl pārliecina, kaut gan it kā taču viss vajadzīgais jau būtu klātesošs. jā, varbūt tas, ka gribas, lai tas, ko te vajag pievilkt no "ārpuses" būtu jau stāstā "iekšā" vairāk klātesošs? nezinu, būs par šo vēl jāpadomā.

ko no viņa ieteiktu lasīt nākamo?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
honeybee[info]honeybee on May 26th, 2014 - 01:55 pm
Es no viņa esmu tikai to pašu, ko tu, lasījusi ^^ Man visi saka, ka jālasot Perdido Street Station. Railsea arī esot labs.

Bet tu pamēģini Dan Simmons: Endymion, ja vēl neesi mēģinājusi. Tev varētu patikt. [nu tb man ļoti patika, un mums varētu būt līdzīga gaume uz sf/f]
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on May 26th, 2014 - 10:08 pm
paldies!
internets man saka, ka "endymion" ir trešā grāmata ~tetralōģijā; vai maksimālam baudījumam vajag sākt no sērijas sākuma, vai arī tur secība nav svarīga un var lasīt tieši to?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
honeybee[info]honeybee on May 26th, 2014 - 10:10 pm
uj, sorry, hyperion, jāsāk ar to un pēc tam tūlīt nākamo, jo beidzas ar fakin klifhangeri.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on May 26th, 2014 - 10:34 pm
ūūūh, izklausās pēc gaidāma grāmatsērijas maratona, heheh
(Reply) (Parent) (Link)