Zelta zutis -

About  

Previous Entry 6. Sep 2018 @ 11:46 Next Entry
jo vairāk uzzinu par saturu, jo vairāk sliecis domāt, ka muzeja nodegšana ir lielāka traģēdija par bibliotēku. lielākā līdz šim notikusī traģēdija visas cilvēces pastāvēšanas vēsturē.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]ctulhu
Date: 6. Septembris 2018 - 13:33
(Link)
Sīkāk par saturu varētu palūgt? Nu es apmēram stādos priekšā kas ir tāda lieluma dabas un vēstures muzejos parasti, bet konkrēti ko unikālu mēs esam pakāsuši, Lūcija skaidrs, kas vēl?
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 7. Septembris 2018 - 12:20
(Link)
Lūcija uz kopējā fona ir sīkums publikai. Muzejā bija diezgan liela holotipu kolekcija (te laikam vajag skaidrojumu... zinātniski tikai tipa īpatņi ir vienīgie īstie sugas pārstāvji. pārējie ir tikai tiem pielīdzinātie. ja rodas kādas neskaidrības par sugu, tad atgriežas pie tipa īpatņiem un tos pēta padaziļināti, lai pēc tam varētu runāt par pārējiem, proti, par tiem, kas tiek uzskatīti par to sugu). tajā muzejā bija lielākā pasaules pterodaktilu kolekcija. par fosīlijām izveidojās aptuveni 3% no tai laikā eksistējošām sugām. tā kā gandrīz katra fosīlija, kas ir muzeju kolekcijās ir arī tipa īpatnis. recentajām sugām ir iespēja aiziet uz locus typicus un nozīmēt neotipu, ja holotips gājis bojā, bet paleontoloģiskajam materiālam tādas iespējas nav. Vēl muzejā bija liela audioierakstu kolekcija no valodām, kuras tagad vairs neeksistē. tās ciltis ir izmirušas, neitivspīkeru vairs nav, valodas skanējumu vairs atjaunot nevar, tas, ka ir publicētais teksts, kur ir par to uzrakstīts nav neitivspīkera skanējums. tas ir zudis.

es te tikai pāris pamatlietas pieminēju, kas man pašam šodien šķiet būtiskākas
[User Picture Icon]
From:[info]ctulhu
Date: 7. Septembris 2018 - 13:49
(Link)
jā es zinu kas ir holotipi, un es pieņemu ka tālu ne viss bija pat nopublicēts, parasti savāc vairāk nekā uzreiz var izpētīt/ nopublicēt. Bet nu psc tādas lietas ir jātur kondicionētos pagrabos ugunsdrošos seifos. Visādas sūda dārglietas, vērtspapīrus un naudas tādos tur, bet šitas ta objektīvi ir hvz cik reižu vērtīgāks.
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 7. Septembris 2018 - 14:12
(Link)
nu par visu diemžēl publikāciju nebija. publicētie dati jau nepazūd, tikai tālāka izpēte vairs nav iespējama.
[User Picture Icon]
From:[info]ctulhu
Date: 7. Septembris 2018 - 15:04
(Link)
okej. LV dabas muzejs kaut kādus secinājumus [ par to ko kā glabāt] no šitā izdarīja?
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 8. Septembris 2018 - 12:21
(Link)
muzejs ta muzejs... bet ko dod tas, ja muzeja cilvēki zina, bet finansējums pietrūkst? valsts muzeji dzīvo tikai no valsts finansējuma un, ja saņemtais finansējums ir par maz, lai nodrošinātu to, ka viss ir ideāli, tad muzejs maz ko var izdarīt. labi LV dabas muzejam nav tik traģiski ar finansējumu, kā tas bija Brazīlijas dabas muzejam, bet visam, ko vajag, nesanāk. secinājumus vajag izdarīt ministrijām, kas lemj par finansējuma apjomu valsts muzejiem, bet muzeja cilvēki to nevar ietekmēt.
[User Picture Icon]
From:[info]ctulhu
Date: 7. Septembris 2018 - 13:54
(Link)
P.S. droši vien ka vairāk mēs esam pakāsuši tikai lielajos karos tipa WW2 Drēzdenē un tml.
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 7. Septembris 2018 - 14:14
(Link)
nē, tur kā reizi nepakāsa. WW2 muzeju kolekcijas tika izvestas no pilsētām un izvietotas pa vairākāma lauku mājām. tā pieeja tajā laikā daudz izglāba. arī Drēzdenes muzeju kolekcijas.
[User Picture Icon]
From:[info]heishy
Date: 7. Septembris 2018 - 10:00
(Link)
Jāpiekrīt.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba