05 August 2013 @ 12:14 am
Par iztēlošanos  
Bet es dauudz esmu domājusi par to iztēlošanos. Tieši par to, vai tā ir visiem. Un vispār par to, kā no iekšpuses dzīvo citi cilvēki, vai visi visu laiku kaut ko maļ un pārmaļ sevī, vai var dzīvot arī, domājot un mudžinoties mazāk. Piemēram, bērnībā es domāju, ka visi cilvēki redz vārdus krāsās, man neienāca pratā, ka tā varētu nebūt, tāpēc es nevienam par to nestāstīju, vēlāk izrādījās, ka tā nav, un tad es sāku mocīties, domājot un mēģinot iztēloties, ko redz citi cilvēki, kad iedomājas par kādu cilvēku, tieši, kad nosauc viņu vārdā, jo es redzu krāsu. Ko cilvēki redz, kad skaita alfabētu vai iedomājas pilsētu nosaukumus? Man ļoti gribētos uz kādu brīdi varēt būt kādā citā, lai zinātu. un tāpat es nevaru beigt domāt par to, vai citi, nezinu, kā to varētu vislabā formulēt, iztēlojas lietas, es domāju, nevis tikai dažreiz, piemēram, sēžot un dzerot tēju pirms iešanas gulēt vai tamlīdzīgi, bet visu laiku, vienmēr, kad es esmu viena vai arī kopā ar citiem cilvēkiem, ja es nepiedalos tajā komunikācijā vai piedalos tikai pa pusei, es iztēlojos visādas lietas un cilvēkus, sarunas ar viņiem, reizēm es nevaru sagaidīt, kad palikšu viena, lai varētu sākt veidot visas tās iedomātās situācijas, es tās slīpēju, mainu vārdus, telpas, notikumu secību, līdz "iedomātais notikums" ir pabeigts, un tad kādu laiku es dzīvoju, to rekonstruējot atmiņā, izdzīvojot atkal un atkal, kad tas zaudē savu, teiksim, iedarbību, es izdomāju kaut ko citu. Reizēm tie ir pazīstami cilvēki, ar kuriem es esmu tajās izdomātajās epizodēs, bet reizēm pilnīgi safantažeti, nē, gan jau, ka arī tie reālie cilvēki beigu beigās ir pārvērtušies izdomātos, reizēm gan es par šo sāku šaubīties, vai tā drīkst darīt, cilvēki varbūt nemaz nebūtu sajūsmā. zinot, ka es par viņiem tā vieglprātīgi domāju.
Man šis viss liekas kaut kā glābjoši un sargājoši un tajā pašā laikā arī briesmīgi nožēlojami, realitāte atsevišķos tās aspektos man ir nederīga, tāpēc smadzenes uzkonstruē citu versiju, kurā var dzīvot un piedzīvot, un reizēm es izdomāju visādas dramatiskas, sliktas lietas, bet iedomātajā realitātē nekad netrūkst dzīves un neiestājas izsīkums.
 
 
( Post a new comment )
muzungu[info]muzungu on August 5th, 2013 - 02:14 am
Es jūtu smaržu. Tas ir tik grūti. Mīlēt smaržu, tad ienīst, tad censties aizmirst... Zini, cik grūti ir piemēram ienīst mandeļu smaržu, tikai tāpēc, ka zem tās ir vesels stāsts un dzīvs cilvēks? Ir brīdis, kad liekas, ka tā smarža ir visur. Katrā saldumu veikalā, katrā kosmētikas veikalā. Kīno, kur ir mandeles cukurā un kafē, kur ir sāļās. Un tā smarža smacē. Kad nakošo reizi ir mirklis, pilns emociju un smaržu, gribas vnk aizspiest degunu un bēgt.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja: zilonēns[info]pelnufeja on August 5th, 2013 - 02:24 am
Es to varu iedomāties, man tas tā nav visu laiku, bet ir smaržu uzplaiksnījumi, piemēram, es eju pa ielu un pēkšņi ir kāda smarža, kas man kaut ko ļoti atgādina, reizēm kādu cilvēku vai notikumu, dažkārt (un man tieši tas ir vismokošāk) kaut ko nenoteiktu un neskaidru, es nezinu, kas tas ir, bet zinu (vai vismaz iedomājos), ka tas ir kaut kas ārkārtīgi būtisks, un tad es mēģinu notvert, ieelpot, sajust to vēl un vēl, dažkārt tas vairs neizdodas, ir tikai tas viens mirklis.
(Reply) (Parent) (Link)
Pastaiga ar draugiem[info]aleja on August 5th, 2013 - 09:47 am
wow, tev ir sinestēzija?
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on August 5th, 2013 - 12:29 pm
Jā, es gan tikai pirms salīdzinoši neilga laika uzzināju, ka tam vispār ir kāds nosaukums un tas kaut kā definējas, ilgu laiku es tiešām domāju, ka tā ir visiem. s
(Reply) (Parent) (Link)
[info]mirdzums on August 5th, 2013 - 12:50 pm
Es arī nemitīgi domāju un veidoju sarunas un notijumus prātā. Kad biju maza, gaidīju vakaru, lai varētu netraucēti gulēt un fantazēt.

Mī apgalvo, ka viņš vispār nedomā, neiztēlojas, neredz asociācijas.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on August 5th, 2013 - 01:05 pm
Pirmā rindkopa - man joprojām tā ir, un tas laikam nav labi, īpaši saasinās brīžos, kad realitātē nekas jēdzīgs nenotiek vai kad ir kādas konkrētas fantāzijas, kuras ir, ja tā var teikt, realitāti izkonkurējošas

otrā - pasaki viņam, ka tā nevar būt, jo, ja viņš nedomātu, man diez vai jebkad būtu licies jauki un interesanti ar viņu sarunāties. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]mirdzums on August 5th, 2013 - 01:15 pm
Es nezinu, kas notiek viņa prātā, bet viņš noteikti nedarbojas, kā visi pārējie man zināmie cilvēki.

Reality is overrated.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on August 5th, 2013 - 01:20 pm
Gribi teikt, ka viņš ir robots? (jo pēc nedomā, neiztēlojas un neasociē tā varētu gadīties)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]mirdzums on August 5th, 2013 - 02:00 pm
Viņš ir ideāls budists.
Es saku, ka neko nezinu. Atkārtoju, ko viņš apgalvo. Tu vari kādreiz viņu par šito izjautāt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on August 5th, 2013 - 02:12 pm
Noteikti.
(Reply) (Parent) (Link)