te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
01:46 pm: Pauls Bankovskis - Sekreti


Ok, tagad Bankovski vairs ilgi nelasīšu. Sekreti ir itin jauks un kolorīts romāns bez īpašiem grēkiem un sasniegumiem, taču manās acīs tas viņu nereabilitē pēc "Drēbes jeb Ādama tērps" - jeb haltūras, kas man laupīja Bankovsknevainību. Biju dzirdējis labas lietas par Sekretiem, tāpēc to atrašana draudzenes vecāku plauktos pamudināja saņemties un dot viņam otro iespēju apliecināt savu slavu kā nu jau vidējās paaudzes topa rakstniekam. Iespējas došanu nenožēloju, taču ekperimentu turpināšanai jēgu neredzu.

Šis ir viens no tiem gadījumiem, kad īpašās formas meklējumi, manuprāt, nav attaisnojušies. Var gan saprast arī autoru: romānā ieslēptie stāsti lielākoties ir patiešām aizraujoši, turklāt paaudžu sāgas formāts ļauj grāmatu pacelt kādu līmeni augstāk, viegli (par ko paldies) norādot uz vecticībnieku kultūras izšķīšanu un tajā paslēptajiem dārgumiem. Tomēr trīcelīgā reivera maniere pārlekt paaudzes katrā otrajā rindkopā (turklāt nenogruntējot ainas ar pietiekami atpazīstamiem enkuriem) prasa tik lielus koncentrācijas un atmiņu resursus, ka pēc noorientēšanās laikā vairs nepaliek spēka ieiešanai/emocionālajai līdzjušanai jaunajā stāstā, kurš nākamajā rindkopā vienalga atkal tiks pārtraukts. Tāpēc ātri vien uznāk pofigisms – vēl jo vairāk tāpēc, ka morāles vārdā (subjektīvi) interesantākais ministāsts – mistiskais brāļu greizsirdības eposs – tiek nobīdīts maliņā par labu kolhoznieku romances pelēcīgajam melodramatismam.

PM nopūšas C

Tags: , ,

Comments

[User Picture]
From:[info]andza_arrdh
Date:April 29th, 2011 - 03:57 pm
(Link)
Tu esi kaut kur arī aprakstījis savu sāpi par to "Drēbes jeb Ādama tērps"?
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:April 30th, 2011 - 12:22 pm
(Link)
Nea, to lasīju pirms gadiem trim-četriem, tāpēc īsti arī neatceros mūsu attiecību problēmas (ar grāmatu). Palicis tikai iespaids, ka grāmata rakstīta vieglā žvingulī, liekot iekšā visu, kas pašam un pacaniem šķitis inčīgi, par pārējo parūpējoties tikai tik daudz, lai gali kaut kā savilktos kopā. Beigās jutos viegli piesmiets :/

Ja ir cits viedoklis, labprāt to gan uzklausītu...
Powered by Sviesta Ciba