te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
04:32 pm: Tipa, pirms pāris gadiem žurnāls New Scientist savāca 70 zinātniekus un palūdza viņiem prognozēt 50 gadus tālas nākotnes sasniegumus savā nozarē. Tā kā diena.lv joprojām sūkā, bezdarbībā izlēmu izmantot savu piekļuves iespēju un konspektīvi interesantākos apkopot/pārtulkot. Nepilnas stundas laikā gan izdevās tikt cauri pusei, sou, nākamo daļu nāksies pagaidīt līdz parītdienai or smth. Lūdzu ignorēt gramatikas, stila & attiecīgo zinātņu sfēru nepārzināšanas radītās iespējamās kļūdas.

Vīnes universitātes fizikas profesors Antons Ceilingers
Vissvarīgākais kvantu mehānikas sasniegums būs izpratne, kāpēc teorijas skaidrojums ir tik veiksmīgs, taču šķietami pretdabisks. Tas ļaus atrisināt visus ar to saistītos paradoksus un attīstīt jaunas teorijas, kas šķitīs vēl pretdabiskākas par kvantu mehāniku. Tehnoloģiski lielākais sasniegums būs kvantu datori. Kvantu teleportācija tiks plaši izmantota — tiesa, ne ceļošanai, bet kvantu datoru savstarpējai saziņai.

Prinstonas universitātes profesors Edvards Vitens
Stīgu teorija turpinās būt auglīga augsne jaunām idejām. Līdz 2056 gadam mēs to pat varētu vairāk vai mazāk saprast.

Pasaules Seksuālās veselības asociācijas ģenerālsekretāre Beverlija Vipla
Cilvēce sapratīs, ka seksuālā veselība ir cilvēku pamattiesība, un to sapratīs un aizstāvēs visas kultūras. Seksuālā vardarbība tiks izskausta, bērni un pusaudži visā pasaulē tiks izglītoti par seksuālo veselību un seksuāli transmisīvo slimību izplatība tiks apturēta.

Kalifornijas Tehnoloģiskā institūta teorētiskās fizikas profesors Kips Torns
Nākamo 50 gadu laikā tiks uztverti Lielā sprādziena gravitācijas viļņi — vispirms netieši, bet tad arī tieši. Tas ļaus saprast, kas tieši bija pirms tā — ja kaut kas vispār bija.

Marseļas Vidusjūras universitātes profesors Karlo Rovelli
Es sagaidu, ka līdz 2056.gadam tiks apvienoti XX gadsimta zinātnes atklājumi un radīsies jauna, saskaņota pasaules izpratne, kas būs savietojama gan ar kvantu, gan relativitātes teorijām.

Cassini Saturna misijas vadītāja Karolīna Porko
Planētu izpētē nozīmīgākais atklājums nākamajos 50 gados būs vai nu eksistējošas, vai fosilizētas citplanētu dzīvības atklāšana.

Čārlzs B.Nemirofs no kaut kāda medicīnas institūta ar garu nosaukumu
Jutīgumu pret garīgām slimībām nosakošu gēnu variantu atklāšana radīs jaunu zinātnes nozari — preventatīvo psihiatriju. Pretstatā pašreizējai, uz atkārtotiem mēģinājumiem balstītajai sistēmai, ārstēšana tiks individualizēta, balstoties uz genomiku un smadzeņu attēlveidošanu. Tas ļaus ievērojami mazināt pašnāvību skaitu.

Hārvardas Medicīnas skolas psihiatrijas profesors Džons Halpems
Desmit gadu laikā būs iegūti pietiekami daudz rezultāti, lai pierādītu psihedēlisko vielu pozitīvās īpašības. Tas radīs jaunas medicīnas nozares, kuras ļaus cilvēkiem bez bailēm pieņemt savu mirstīgumu, un atkarības un garīgu slimību mocītiem cilvēkiem  ļaus panākt pilnīgu atlabšanu.

Stenfordas Universitātes ķīmijas profesors Karls Džerasi
(Tipa, sievietes varēs jaunībā nodot glabāšanā savas olšūnas, lai bērnu dzemdēšanu atliktu uz vēl 5—10 gadiem)

Neirozinātnieks Antonio Damasio
Molekulārajā līmenī, mēs sapratīsim, kā relatīvi nedaudz gēnu spēj radīt kaut ko tik sarežģītu kā cilvēku smadzenes. Sistēmas līmenī tiks aizpildīti vairāki trūkstošie ķēdes posmi starp gēnu uzbūvi un cilvēku izturēšanos & apziņu.

Kembridžas Universitātes evolucionārās palaeobioloģijas profesors Saimons Konvejs Moriss
Uz visiem laikiem tiks iznīcināta pārliecība, ka apziņu rada tikai smadzenes. Patiesībā tā ir hiperdimensionālā matricā ievietota antena. (u.c. LSD murgi)

Kembridžas Universitātes Autisma izpētes centra direktors Saimons Barons—Koens
Varam būt diezgan pārliecināti, ka nākamā pusgadsimta laikā veiktie atklājumi palīdzēs izskaidrot gan daudzus neiroloģiskās attīstības stāvokļus — piemēram, autismu — gan cilvēku psiholoģiskos dzinuļus, piemēram, ēstgribu un dzimumtieksmi, gan individuālās personību atšķirības.

Veikforestas Reģeneratīvās medicīnas institūta direktors Entonijs Atala
Medicīnā tiks izmantotas universālās donoršūnas, kuras pēc injicēšanas pašas atradīs ceļu uz bojājuma vietu un uzsāks tās salabošanu, neuztraucoties par iespējamo atraidīšanu. Varētu pat tikt izmantotas preventīvā «šūnu tūnēšana», kurā ar regulārām šūnu injekcijām tiktu palēnināts dabiskais novecošanas process.

Stenfordas Universitātes fiziķis Leonards Saskinds
Esmu gatavs derēt, ka uzzināsim atbildi uz jautājumu par Visuma struktūru: vai tas ir viens, milzīgs, homogēns veidojums, vai arī tikai multiversa sastāvdaļa, kura dažādās daļās ir atšķirīgi likumi, daļiņas un konstantes.

Fiziķis Olivers Sakss
Es gaidu spēcīgu un vispārēju iztēles, apziņas un būtības teoriju, kas būtu attiecināma uz visām saprātīgajām būtnēm.

Biologs Kristofs Kohs
Iespējams, varēsim izmantot fokusētus elektromagnētiskos laukus, lai kairinātu kniepadatas galviņas lieluma smadzeņu apgabalus bez galvaskausa uzšķēršanas.

Kaut kāda reproduktīvās bioloģijas centra vadītājs Rodžers Gosdens
(Tipa, neauglīgiem cilvēkiem no ķermeņu šūnām tiks izveidotas mākslīga sperma vai olšūnas, ļaujot pasargāt bagāto valstu iedzīvotājus no kroplu vai neveselīgu bērnu dzimšanas.)

Salka Institūta profesors Freds Geidžs
50 gadu laikā neirologi izveidos netraucējošu ierīci, kas spēs reālajā laikā ilgstoši un no attāluma pētīt cilvēku smadzeņu aktivitāti.

Okeanogrāfs Roberts Ballārds
Pasauli pārklās globāls optiskās šķiedras kabeļu tīkls. To cilvēki izmantos, lai ceļotu elektroniski, iztiekot bez fiziskas pārvietošanās.

Futūrists Rejs Kurcveils
Ap 2020.gadu par tūkstoš dolāriem būs iespējams iegādāties datoru ar pietiekamu jaudu pilnīgai cilvēka smadzeņu simulēšanai. Nepieciešamā programmatūra būs jāgaida vēl desmitgade, taču jau 20.gadu beigās mākslīgais intelekts spēs modelēt ikvienu no cilvēka saprāta veidošanai nepieciešamajiem procesiem. Līdz 2029.gadam tiks radīti datori, kas izpildīs Tjūringa testu.

Nobela prēmijas laureāts Pols Nērss
50 gadu laikā mums izdosies radīt mehānistisku šūnu dzīvības procesu izskaidrojumu.


Comments

[User Picture]
From:[info]spiritualized
Date:May 12th, 2008 - 04:44 pm
(Link)
Tas ir tik mīļi, ka Tu velti tik daudz laika, lai iztulkotu šito, tipa te visi ar angļu val. būtu uz Jūs.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 12th, 2008 - 04:57 pm
(Link)
Šitā ir krietni vieglāk saprotams, un tas aizņēma like 20-30 minūtes. Pārējo - lēkāšana no vienas atziņas uz nākamo raksta idiotiskā formāta dēļ.
[User Picture]
From:[info]dienasgramata
Date:May 12th, 2008 - 05:13 pm
(Link)
tagad galīgi nav interesanti. šitais jālasa pēc piecdesmit gadiem
Powered by Sviesta Ciba