dicussion

« previous entry | next entry »
Dec. 10th, 2008 | 02:09 pm

Vēl viens moments, kas jāatceras ekonomiskās krīzes apstākļos, ir privāto uzņēmēju čakarēšanās ar nodokļiem, sākot ar algām aploksnēs, beidzot ar PVN mahinācijām. Ja salīdzinām divus darbiniekus - vienu no privātā sektora, otru no valsts iestādes -, tad jāuzdod jautājums: kādēļ pastāv tāda nevienlīdzība - viens cilvēks var atļauties nemaksāt, otram vienkārši nav izvēles. Privātie teiks: bet valsts čakarē uzņēmējus un šajā valstī nav iespējams normāli nodarboties ar biznesu un maksāt visus nodokļus, turklāt valsts pārvalde ir uzpūsta un tajā saimnieko pilnīgi idioti, kuri saņem neadekvātas algas par papīra stumdīšanu! Valsts sektors teiks: bet kāpēc man ir jāmaksā par tiem privātajiem mahinatoriem, kuri atļaujas uzdirst likumam? Lai tie privātie beidzot iemācās rentablu biznesu bīdīt ar pievienoto vērtību un ilgtermiņa vīziju, nevis braukāt ar krutākajiem bemberiem! Tam visam pa vidu ir kaut kāds sociālais absurds par atalgojuma nevienlīdzību starp dažādām profesijām (medmāsa, konsultants, skolotājs, bankas darbinieks, šoferis, Ministru prezidents etc.) un atbildības līmeņiem, kuru neesamību patiesībā varētu pierādīt jebkurš.
Tomēr gribas saprast visas šīs situācijas cēloni - kurš ir vainīgs pie tā, ka naudas budžetā nav - tie, kas nemaksā nodokļus, vai tie, kas tērē nodokļu naudu? Tālāk varam parunāt, kāpēc ir izveidojušās šīs savstarpējās attieksmes - kāpēc privātie nevar ciest valsts pārvaldi (jo tie sūda birokrāti neko no dzīves nerubī?!) un vai valsts pārvalde patiešām ir neefektīva un nedarbojas uzņēmēju un visas valsts attīstības interesēs (jo tie sūda mahinatori ir stulbi un nodarbojas ar nevajadzīgām lietām?!).

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {27}

watt

(no subject)

from: [info]watt
date: Dec. 10th, 2008 - 03:56 pm
Link

Heh, aizlīdu pat kādu pētījumu pameklēt (atradās no World Bank):

The SME share of GDP follows a similar trend increasing from
15.56% of GDP in the low-income countries to 51.45% in the high-income countries.
Therefore, an increase in SME sector’s contribution to employment is accompanied by an increase in its share of GDP as well.

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=636547


Reply | Thread


pata

(no subject)

from: [info]pata
date: Dec. 10th, 2008 - 04:06 pm
Link

your point is taken

Reply | Parent