paarejoshs - [entries|archive|friends|userinfo]
paarejoshs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Apr. 19th, 2013|11:05 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kad viņš nāk,mēs laipni uzņemam,
Kad viņš iet, mēs nesekojam.

Dzena teiciens. redzu tajā jēgu.
linkpost comment

Comments:
From:[info]imago_dei
Date:April 20th, 2013 - 12:20 am
(Link)
Ka nevajag pieķerties, sevi piesaistīt? Domas izteiksmes veids stipri atgādina Laodzi.
From:[info]paarejoshs
Date:April 20th, 2013 - 01:57 am
(Link)
Jā,es to traktēju tā.ka nevajag pieķerties. Runa protams ir par cilvēku attiecībām. Vispār te doma ir diezgan skaidra-ja cilvēks nāk mūsu dzīvē,mēs viņu laipni uzņemam; un ja viņam ir laiks iet -mēs nesekojam,mēs necīnamies un necenšamies viņu noturēt,jo saprotam,ka tāda ir lietu mainīgā daba. Dzīvē protams,tas bieži vien ri grūtāk izdarāms..un tāpēc cilvēki cieš.kur var arī neciest,vai ciest mazāk.
Liela manis daļa gribētu it kā strīdēties ar šo viedokli,bet tai pašā laikā es arī gribu pieņemt laika gara atziņu,kas stāv pāri manam nerūdītam prātam.
Tas ir līdzīgi domai-ka mēs atnākam vieni šai pasaulē,un arī aizejam vieni. Uztverot lietas tādā plaknē,ir vieglāk pieņemt tā saucamās netaisnības. Arī cilvēku nāvi.

Es domāju gan ka Dzenbudisma saknes atspoguļojas Laodzi mācībā..tajā laikā man šķiet visas (sevišķi austrumu) mācības mijās un krustojās :)
From:[info]imago_dei
Date:April 20th, 2013 - 02:23 am
(Link)
Jā, filosofisko domu ar dzīves mākslu dažkārt ir visai grūti savienot. It kā tās idejas, dzīves situāciju ilustrācijas un mācības bieži šķiet tik skaidras un tīras, mirdzošas savā ģenialitātē un dziļumā, bet.. kad dzīvē notiek patiesi kaut kas tāds, kas satricina līdz pamatiem, tad nav nemaz tik viegli, kā teica Laodzi, "paturēt prātā mūžību". Viens no Dzen skolotājiem, (iespējams, ka nepareizi rekonstruēju šo stāstu, neņem ļaunā) savas mātes bērēs vērojot kā vīraks izkūp gaisā, dūmiem liegi ceļoties un pazūdot nebūtībā, ieguva spēcīgu apjautu par visa pastāvošā nolemtību nebūtībai, pakļautību lietu mainīgajai dabai. Tā idejiski, jēdzieniski, es to saprotu, spēju aptvert, tā teikt, ar prātu, bet ar sirdi nē, katrs spēcīgais zaudējums mani vienalga pārcērt uz pusēm. Pieķeršanās sāpes.
From:[info]paarejoshs
Date:April 20th, 2013 - 02:33 am
(Link)
Tā ir.
Bet mācības jau arī neapgalvo,ka saprašanu par lietu īsto dabu var iegūt uzreiz ātri. Tam tiek ieteiktas piem, meditācijas (un varbūt joga)
Man liekās,ka meditācijas tiešām var radīt šo efektu,jautajums tikai,vai tu spēj sevi piespiest meditēt un vai vispār tā meditācija tev strādās..