oblica - Pirmpublicējums [entries|archive|friends|userinfo]
oblica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Pirmpublicējums [3. Jan 2011|14:39]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

Ar 2011.gada 1.februāri laulību varēs šķirt arī pie notāra
Šī gada 1.februārī stāsies spēkā grozījumi vairākos likumos, kas ļaus laulību šķirt ne tikai tiesā, kā tas bija līdz šim, bet arī pie zvērināta notāra.
Notārs laulību šķirs gadījumos, ja abi laulātie vienojušies par laulības šķiršanu un:
1) laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas;
2) laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un laulātie ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.
Notārs laulību šķirs, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, kas tiks taisīts kā notariālais akts.
Iesniegumam par laulības šķiršanu būs jāpievieno laulības apliecības oriģinālu vai dzimtsarakstu iestādes izsniegtu norakstu vai izrakstu, vai izziņu no civilstāvokļa aktu reģistra.
Ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta, iesniegumam par laulības šķiršanu jāpievieno arī rakstveida vienošanās par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali. Šo vienošanos laulātie var sastādīt paši.
Laulību varēs šķirt pie jebkura zvērināta notāra, neatkarīgi no laulāto deklarētās dzīvesvietas.
Zvērināts notārs laulību šķirs ne ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no laulības šķiršanas lietas uzsākšanas dienas un šajā laikā katram laulātajam ir tiesības atsaukt iesniegumu par laulības šķiršanu. Atsaukumu jāizsaka rakstveidā un paraksts uz atsaukuma apliecināms pie zvērināta notāra. Ja zvērināts notārs nesaņems laulības šķiršanas atsaukumu, viņš šķirs laulību, taisot notariālo aktu par laulības šķiršanu (laulības šķiršanas apliecību). Laulība būs šķirta no dienas, kad zvērināts notārs taisījis laulības šķiršanas apliecību.

Tiesa joprojām šķirs laulību, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, kā arī izšķirs strīdus gadījumos, kad laulātie nevar vienoties par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Izmaiņas likumdošanā ievērojami samazinās laulības šķiršanas procesa ilgumu gadījumos, kad abi laulātie vēlas šķirt laulību un to starpā nepastāv strīdi par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali. Domājams, ka arī izmaksas, šķirot laulību pie notāra, būs mazākas par izmaksām, šķirot laulību tiesā. Iesniedzot pieteikumu par laulības šķiršanu tiesā, maksājama valsts nodeva LVL 100.00, pie notāra laulības šķiršanas procesa izmaksas šobrīd tiek prognozētas LVL 65.00 apmērā.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:3. Janvāris 2011 - 20:42
(Link)
tas, protams, labi, tiem, kam tāda nelaime.

bet, ko lai dara šiten? Vot, ja tur atrodas risinājums kā piespiest apsaimniekotāju, varu derēt, ka tevi apzeltīs daudzi rīdzenieki un ne tikai.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:4. Janvāris 2011 - 11:31
(Link)
Nu, lētākais un dažreiz tīri efektīvs līdzeklis ir tautas balss, bez tabu utml. nekrietni raidījumi. :)
Aktēt vajag pilnīgi noteikti, pieaicinot apsaimniekotāja pārstāvi, lai konstatētu, ka tieši tajā laika posmā, tieši tāpēc, ka sniegs nav notīrīts, nekvalitatīvs jumta segums, lai pēcāk varētu mēģināt piedzīt zaudējumus. Papīrs pacieš visu - taisīt aktu, sūtīt apsaimniekotājam ar klāt pievienotu sūdzību, iesniegt pret parakstu, lai pēcāk vismaz kko izdotos piedzīt.