10 June 2008 @ 10:44 am
[...]  
Man nepatīk teksti, kuru autori ir mēģinājuši būt dziļi ar 3. klasē apgūtām literāta dotībām.

Proti, ļaudis, kas ir pārāk neprasmīgi, lai uzrakstītu kādu dzļdomīgu un aizraujošu frāzi, izvēlas nerakstīt neko un cer, ka dziļdomīga klusēšana un mīklaina nepabeigtība meistarīgi apslēps viņu neprasmi. Par dziļu nožēlu teikumu raušanas kvalitāte nemazākā mērā nepaaugstina jebkāda teksta māksliniecisko, kur nu vēl informatīvo vērtību. Protams, eksistē izņēmumi, kuros daudzpunktes ir labākais, kas ar tekstu, jebkad ir noticis. Bet tā kā es nevaru par tiem gausties, tad tie tiks ignorēti.

Bez šaubām apjaušu skaudro patiesību, ka nepabeigts teikums ir "drošs veids" kā izvairīties no konkrētas nostājas, tādējādi līdz apskaužamam niecīgumam samazina risku tikt piespiestam savu nostāju mainīt un iegūt nelāgo bezmugurkaulnieka slavu. Šim nolūkuam metode kalpo apbrīnojami lieliski, jo oponēt tādiem teikumam kā "Es..."; "Suns..."; "Vajadzēja..."; "Ak..." u.c. ir neiedomājami grūti. Un, to visu vēl papildina brīnišķa dziļdomīgi tēvišķā noslēpuma sajūta. Kārdinājums droši vien ir burtiski nepārvarams.

Sen (bet ne gana sen) arī mani vajāja vēlme teikumu nobeiguma vietā iestūkāt daudzpunktes. Tā ir šaušalīga kaite un par laimi, mani varis pārlieku bieži nevajā. Pazemīgi ceru, ka visi, kas ar to sirgst, reiz tiks atsvabināti.
Tags:
 
 
Forma: Smacīgs
 
 
( Post a new comment )
Terrafugia[info]morwen on June 10th, 2008 - 11:49 am
Pārsmējos. Tik jauki! Sen, sen arī mani šī sāpe nomāca.
(Reply) (Link)
her_crow[info]her_crow on June 10th, 2008 - 12:51 pm
"...drošs veids, kā izvairīties no konkrētas nostāju un līdz apskaužamam niecīgumam samazināt risku tikt piespiestam savu nostāju mainīt un neizbēgami iegūt..."

zini, man tomēr šķiet, ka šis teikums bija daudz, daudz reižu ļaunāks neprasmīgāk veidots par "Suns..." vai "Ak..."

;)
(Reply) (Thread) (Link)
virus[info]virus on June 10th, 2008 - 01:01 pm
Kas neriskē, nepastaigājas pa sarkano paklāju.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]lady on June 10th, 2008 - 01:49 pm
Un nedzer lētu šampanieti.

Pilnīgs offt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
her_crow[info]her_crow on June 10th, 2008 - 01:53 pm
man garšo saldējums.
(Reply) (Parent) (Link)
Nui: Saulainā[info]nui on June 10th, 2008 - 01:53 pm
I will go and punish myself.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]ymdeithiad on June 10th, 2008 - 02:58 pm
tajā teikumā vismaz netika pieļautas traucējošas gramatikas kļūdas

;)
(Reply) (Parent) (Link)
pastkartes[info]pastkartes on June 10th, 2008 - 03:03 pm
Lielākajā daļā gadījumu šis attiecas tikai uz dzeju un dzejprozu. Atļaušos apgalvot, ka (it īpaši pirmās personas) prozā un dramaturģijā daudzpunktes netiek abuse-otas, drīzāk eleganti pielietotas, lai piešķirtu runātājam personības iezīmes (pauzes, minstināšanos un nervozu stostīšanos ir grūti attēlot citādi).
http://www.odnovremenno.ru/texts/t39.html - ja krievu valoda atļauj, brīnišķīgs uz-papīra daudzpunkšu izmantojuma piemērs.
Bet, jā, dr.lv "dzejnieku" domubiedros un šādu-tādu forumu "literārajos stūrīšos" daudzpunkšu abuse ir pārāk liels. Toties šādos gadījumos iesaku sevi mierināt ar domu, ka, ja teikumi tiktu pabeigti, darbu literārā vērtība neceltos tāpat.
(Reply) (Link)
[info]janchux on June 11th, 2008 - 10:15 am
sheit iedereesies shodienas wikiquite. :D ;)
Talking and eloquence are not the same: to speak, and to speak well, are two things. A fool may talk, but a wise man speaks.
-- Ben Jonson
(Reply) (Link)
zazazumm[info]zazazumm on March 5th, 2009 - 10:04 pm
es jau savus tekstus nekad neesmu uzskatījusi par pārlieku dziļiem, bet pārskatot savus rakstus, grūti atrast kādu kurā nav "...." :D
man tas ir kā rindkopas beigas :D
sviests! :D
(Reply) (Link)