Pastkartes no svešām valstīm
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Sunday, April 26th, 2020

    Time Event
    1:24p
    Krīzes
    2008. gada krīze Latvijā tika atrisināta ļoti efektīvi. Tā vismaz to pasniedza Dombrovskis, tika pat izdota grāmata par šo veiksmes stāstu. Šodien mēs jau diezgan daudz zinām par šī "veiksmes stāsta" negatīvajām blaknēm. Izskatās, ka pamatrisinājums - mehāniski griezt izdevumus - nebija optimāls.

    Nupat tviterī manīju, ka cilvēki šēro kaut kādu rakstu angliski par Latvijas drosmīgo un veiksmīgo Covid-19 apkarošanu. Atļaušos izteikt minējumu, ka ilgtermiņā atkal atklāsies, ka Latvijas pieejai bija nepiedodami lielas negatīvās blaknes.

    Publika tā vien gaida, ka es izteikšu salīdzinājumu ar Zviedriju? Lūdzu. Paskatieties, kā Zviedrija tika ārā no tās pašas 2008. gada krīzes, ko viņi darīja, un kāds bija rezultāts. Un tad paskatieties, ko viņi tagad dara Covid-19 sakarā. Atļaušos izteikt minējumu, ka ilgtermiņā Zviedrijas pieeja atkal izrādīsies labāka.

    Te krietna daļa lasītāju jau droši vien konstatē, ka es esmu arogants un pašnāvniecisks zviedru aizstāvis. Tāpēc te nu būs vēl pēdējā piebilde. Es esmu izteicis tikai un vienīgi minējumus. Var jau būt, ka es kļūdos. Bet kļūdās arī Toms Bricis savās laika prognozēs. Nebūsim fanātiķi. Šis ir lielo neskaidrību laiks, to ir vienkārši jāpieņem. Kas savukārt netraucē drusku pareflektēt par esošo, bijušo un gaidāmo.
    2:03p
    Kapitālismi
    Kapitālisma mašinērija ir uzbūvēta tā, ka apstāties nedrīkst. Tātad jau pašā sākumā ir kļūda. Jo pat dievs strādāja ar pasaules radīšanu 6 dienas, bet septītajā atpūtās. Tagad vīruss piespieda visu ekonomiku pamatīgi sabremzēties, un uzreiz sākas sūdi. Vai nebūtu labāk šo dīkstāves brīdi izmantot pozā “kedas pret sauli”? Bet kaut kā nesanāk.

    Pilnīgi iespējams, ka nav tikai viens kapitālisms. Ir dažādi kapitālismi. Šībrīža kapitālisma versija nav īsti laba, jo gan ekonomikās cikliskās lejupslīdes, gan negaidītu krīžu radītas lejupslīdes rada pārlieku lielas negatīvas sekas.
    3:33p
    Nāves
    Tie, kas tik ļoti uztraucas par cilvēku nāvēm. Jā, katrs cilvēks ir vērtība, dzīvības jāsargā, utt utjp. Jūsuprāt Zviedrija upurē cilvēkus gluži kā uz altāra. Jūsuprāt Latvija to nedarot.

    Izklausās jau ļoti loģiski.

    Vienā valstī "viss ir vaļā" un, lūk, lūk, cilvēki mirst. Otrā valstī "viss ir ciet" un, lūk, lūk, cilvēki gandrīz nemaz nemirst.

    Bet izskaidrojiet man sekojošo. Kā ar Latvijas superpareizo pieeju varēja iet bojā tāds cilvēks kā Rolands Tjarve? Vai tad viņš kaut ko izdarīja nepareizi? Vai tad viņš, tik gudrs un izglītots cilvēks, nesekoja norādījumiem? Vai viņš tika ziedots uz kaut kāda altāra? Ja jūs sakāt, nē, nē, viņš vienkārši tāpat nomira, altāris tur ne tuvu nestāvēja, tā vienkārši gadās... Tad kur jūs redzat to altāri Zviedrijā?

    P.s. Šobrīt mani visvairāk interesē t.s. exit stratēģijas. Neesmu atradis neko jēdzīgu par Latvijas exit stratēģiju. Ja kādam ir kādi resursi, padalieties!

    << Previous Day 2020/04/26
    [Calendar]
    Next Day >>

About Sviesta Ciba