Šugā faiv
 
31.-Dec-2016 01:56 am
Laikam jau stāstīju kā mūsu ēkas dārzā iedzīvojās dīvains vīrietis baltās drēbēs kurš zīmēja Torii vārtus uz durvīm un lūrēja pa logiem iekšā. Nu re, tagad ir žogs un iekšā tikt tik vienkārši nevar. Tagad dārzā dzīvo vismaz viens civets, ir redzēta suņa pakaļa un trīskrāsains kaķis. Vietējie runā ka dzīvo arī tanuki, bet tos neesmu personīgi redzējis, tāpēc nerakstišu to, ko līdz galam neesmu pārbaudījis.

Otrā stāsta daļa šķiet nesaistīta, bet tikai pašā sākumā. Kāda salinieces tante izdomāja, ka ķiploku audzēšana ir vienkāršs pasākums ar kuru tiks galā pat tāds saimnieks kuram nav laika apstaigāt dobes un iedeva mums veselu ķiploku kasti. Daļa no tiem ķiplokiem tagad smuki aug pie jau nu noplakušās kurkumas kaimiņos un otrā daļa bija domāta apēšanai un mierīgi gaidīja savu kārtu ledusskapī. Ledusskapis izrādījās tāds draudzīgs un visi ķiploki sadzina brangus asnus un saknes gulēdami celofāna maisā. Tā nu man nekas neatlika kā sameklēt vairākus puķupodus, zemes pārpalikumus un iestādīt ķiplokus lai tie vismaz ražo.

Tātad, brīvdienās sēdēju uz balkona un nevienam pāri nedarīdams stādīju ķiplokus puķupodā. Viss darbs jau bija tuvu beigām, kad izdzirdēju diezgan prasīgu "Ņau". Dārza kaķis atnāca inspektēt manu darbu un izteica savas domas par ķiploku stādīšanu. Megumi, savukārt, bija citās domās par kaķa sacīto un atnesa viņam baltmazes gabaliņu. Kaķis baltmaizi paķēra zibenīgā lēcienā, bišķiņ paturēja mutē, veltīja mums nievājošu skatienu, izspļāva maizi un aizgāja savās darīšanās. Tagad gaidu tanuki. Ceru ka tiem vismaz maize garšo un ķiploki nerūp.
Comments 
30.-Dec-2016 09:16 pm
heh, iegūglēju, lai noskaidrotu, kas tas tanuki ir par fruktu, un uzzināju viskautko interesantu ᵔᴥᵔ
31.-Dec-2016 08:42 am
Iesaku vēl iegūglēt civetus. Tie Tokijā ir ievazāti no Taivānas un ir lielā daudzumā - ļoti eksotiski, mīlīgi dzīvnieki.
31.-Dec-2016 10:22 am
Es domāju tieši mitoloģisko pusi, civetiem(-ām?), šķiet, nav nekas tik jocīgs :)
Jenotsuni (pie mums gan laikam drusku cita pasuga) vairākkārt esmu mežā satikusi, vienreiz pat ar mazuļiem. Civets gan nav dabā redzēts.
31.-Dec-2016 10:25 am
Tanuki ir diezgan savdabīgi dzīvnieki - nebaidās no cilvēkiem, ir ļoti saprātīgi un bieži dzīvo blakus cilvēkiem, lai arī ir ļoti labi slēpšanās un bēgšanas mākslinieki. Esmu redzējis tos vietējā parkā - neizskatās gan pēc Latvijas jenotsuņiem. Tiesa, ja tic vikipēdijai, tad Eiropā tie ir ievazāti no Āzijas un Japānā ir Āzijas jenotsuņa paveids...
31.-Dec-2016 10:30 am
Interesants ir vēl tas fakts, ka mitoloģiskie atveidojumi parasti imitē Usūrijas jenotsuni, kurš mīt Ķīnā un Korejā. Japānas jenotsuņu izskats ir diezgan specifiski atšķirīgs, bet, kā jau Āzijā pieņemts, empīriskā liecība nav prioritāte. :)
31.-Dec-2016 10:51 am
Ā, redz kā, Usūrijas jenotsuns arī ir tā pasuga, kas ieviesta Latvijā.
31.-Dec-2016 10:56 am
Tā varētu būt. Ja tic vikipēdijai, tad jenotsuņi Eiropā ir ievazāti no Āzijas.
30.-Dec-2016 10:26 pm
Tanuki. Vai tie bija tie, kuri varēja kļūt pa dēmoniem ar, piedošanu, milzīgiem pautiem?
31.-Dec-2016 08:43 am
Jā, tiesa, pārvērsties par tējkannu ir viņu, tā teikt, īpašība. Pauti ir vajadzīgi lai tos izmantotu kā bungas.
31.-Dec-2016 10:42 am
Brīnišķīgi! :)
Sen atpakaļ lasīju vienu japāņu demonoloģijas lapu. Tur bija stāsts par tūristiem, kuri mežā atraduši būdiņu un nolēmuši tur pārnakšņot. Problēmas sākušās, kad viņi iekūruši uguni, jo tā nebija vis būdiņa, bet gan pauti!
31.-Dec-2016 10:45 am
Es pat nemāku pateikt kurš no šiem diviem ir labāks - pauti-būdiņa ar uguni iekšā vai tējkannas pauti bungu lomā...
This page was loaded Maijs 4. 2024, 1:23 am GMT.