Jun. 17th, 2024 @ 12:30 pm (no subject)
Šodien saņēmu atbildi īsti ierēdnieciskā stilā no zemesgrāmatu nodaļas.

Ir tā, ka manai mammai pieder nekustamais īpašums, kas sastāv no diviem zemes gabaliem ar kadastra numuru, pieņemsim 1, kura sastāvā tāda ir 2 zemes gabali - viens ar kadastra apzīmējumu 1, otrs ar kadastra apzīmējumu 2.

Un tad ir kaut kāds pavisam cits nekustamais īpašums ar kadastra numuru 2, kurš sastāv no viena zemes gabala ar kadastra apzīmējumu 3.

Man liktos loģiski, ka tam nekustamajam īpašumam nebūtu tāds pats nekustamā īpašuma kadastra numurus kā manas mammas zemes gabala kadastra apzīmējums. Bet nu tur viss esot pareizi - kā man šodien atrakstījās gan zemesgrāmatu nodaļa, gan arī VZD.

Bet jautājums - kad mana mamma gribēs reāli nodalīt to zemes gabalu ar kadastra apzīmējumu 2 - viņai tad tiks dots jauns nekustamā īpašuma kadastra numurs, kas būs, piemēram, 4?

Un tad būs nekustamais īpašums ar kadastra numuru 2, kas sastāvēs no zemes gabala ar kadastra apzīmējumu 3
Un manas mammas nekustamais īpašums ar kadastra numuru 4, kas sastāvēs no zemes gabala ar kadastra apzīmējumu 2?

Man tas liekas tizli un stulbi. Un palielina krāpniecību risku. Jo kadastra numuri izskatās tieši tāpat kā zemes gabalu kadastra apzīmējumi.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]dzeltens
Date: June 17th, 2024 - 01:39 pm
(Permanent Link)
VZD un visiem, kas darbojas ar zemes lietām ir ļoti skaidrs, ka kadastra numurs ir īpašumiem un kadastra apzīmējums – zemes vienībai vai būvei. Parasti, ja ir tikai 1 zemes vienība, tad kadastra nr. un kadastra apzīmējums sakrīt. Bet dalot un pārdalot, var sanākt visādi – kā mammas gadījumā. Katrā ziņā VZD nav veida kā piešķirt jau esošu kadastra apzīmējumu citai zemes vienībai.
Grūti iedomāties, kā tieši tur varētu iznākt krāpniecība. Nevērīgs pircējs domā, ka pērk īpašumu un nopērk tikai 1 zemes vienību pavisam citur?
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: June 17th, 2024 - 02:51 pm
(Permanent Link)
Es tiešām nesaprotu, kāpēc kādam - pavisam citam nekustamam īpašumam, kuram ar manas mammas īpašumu nav un nekad nav bijis vispār nekāda sakara un kurš sastāv tikai no viena zemes gabala ar pavisam citu kadastra numuru, vajadzēja piešķir tieši tādu kadastra numuru, kāds ir manas mammas zemes gabala kadastra apzīmējums. Mani tas drusku uztrauc tāpēc, ka manas mammas māsa, ar kuru viņai ir tas kopīpašums, ir kādreiz jau tiesāta par krāpniecību. Un zemesgrāmatu datiem ir publiskā ticamība. Ja pircējs ir labticīgs, tad ej un tiesājies, lai dabūtu savu taisnību. Visādā ziņā - pieļauju, ka katru reizi vajadzēs par šo īpaši runāt, lai kāds nejauši neizcērt svešu mežu, sajaucot kadastra numuru ar kadastra apzīmējumu. Jo pat bez ļauna nolūka šis kādreiz var nostrādāt nelabvēlīgi - ja kāds kaut ko saputro. :(
[User Picture Icon]
From:[info]covid_19
Date: June 17th, 2024 - 04:59 pm
(Permanent Link)
nu skaitļus sāk skaitīt ar 0 tad 1

un kādam gadās vienādi cipari
From:[info]murx
Date: June 17th, 2024 - 06:46 pm
(Permanent Link)
Piemēram tev piedāvā 100 ha kam kadastra apz 1 a pie pirkšanas iesučī kadastra nr1 kur tikai 1ha kas iepriekš mošņikāts no 101ha , vēlāk nodalot tos 100 ha citā īpašumā.
[User Picture Icon]
From:[info]dzeltens
Date: June 17th, 2024 - 07:45 pm
(Permanent Link)
Nu, to es iedomājos, bet nevaru iedomāties, ka 100ha pircējs vai jebkurš pircējs pie NĪ darījuma nepārbauda dokumentus. Īsti nav dzirdēts, ka kādam tā tiešām būtu gadījies.

Katrā ziņā tas nemaina to, ka VZD nav procesa, kādā šos kadastra apzīmējumus salabot. Viņi burtiski nevar neko mainīt kadastra informācijas sistēmā, ja netiek kaut kas dalīts vai apvienots, nojaukts vai uzcelts no jauna, balstoties tikai uz īpašnieka iesniegumu.
From:[info]murx
Date: June 17th, 2024 - 10:14 pm
(Permanent Link)
Pievienot prefiksu, tas arī pasvītrotu konkrētā numura nozīmi
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: June 18th, 2024 - 07:30 am
(Permanent Link)
Es kādreiz strādāju zemesgrāmatu nodaļā par tiesneša palīgu. Ja Tu redzētu, kādas kļūdas bija notāru sastādītajos dokumentos - kļūdaini personas kodi, citu īpašumu nosaukumi u.t.t., man pašai reiz mēģināja iesniegt nostiprinājuma lūgumu miljons latu apmērā, kurā nebija notārs nebija apliecinājis, ka ir pārbaudījis parakstus (nezinu, kā tagad, bet toreiz tas bija obligāti). Un zemesgrāmatu nodaļu tiesneši arī kļūdās. Šajā gadījumā es domāju, ka ir noticis tieši tā. Jo tie numuri vizuāli ir vienādi.
From:[info]murx
Date: June 17th, 2024 - 06:38 pm
(Permanent Link)
Acīm redzot datu bāzē abas tabulas tiek veidotas vienādā formātā. Varētu būt dažādi prefiksi tām tabulām
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: June 18th, 2024 - 07:32 am
(Permanent Link)
Jā, būtu labi, ja būtu skaidri saprotams, kurš ir nekustamā īpašuma numurs un kurš - kadastra numurs. :(