cukursēne ([info]saccharomyces) wrote on July 28th, 2017 at 09:37 am
jā, lūk, kā jau implicē [info]begemots man šķiet, ka tas mūsdienu pilnīgs noliegums ir ne tikai nekritisks ekstrēmisms, bet arī vispār iespējams tikai no tādām komforta pozīcijām, kādās mēs dzīvojam. mēs, piemēram, esam tik pieraduši pie retas un galvenokārt vieglas slimošanas (jo ir uzlabojušies dzīves apstākļi, higiēna, utt), ka sāk šķist, ka tās zāles nav absolūti fundamentāli nepieciešamas, lai šobrīd nodrošinātu funkcionējošas sabiedrības pastāvēšanu; tāpat arī tehnoloģijas ir tik pierastas un nemanāmas, ka neiedomājamies, ka tik lielu cilvēku skaitu, kāds mums šobrīd ir, mēs varētu nodrošināt vēl mazāk, ja nebūtu tehnoloģiju, kas palīdz ar dažādu datu apstrādi, resursu sadalīšanu. cilvēki koncentrējas uz "prasto" tehnoloģiju, kas pieejamas katram gribētājam, šķietami negatīvo ietekmi, un visas tās brīnumainās lietas, kuras ir iespējamas tikai ar teleskopiem, mikroskopiem, zemūdenēm, magnētiskās rezonanses mašīnām un citām tehnoloģijām, kas ļauj cilvēkiem izzināt pasauli apkārt un pasauli sevī, un par to jūsmot, pazūd kaut kur fonā.

es esmu stingri pārliecināta, ka tas viss (zinātne, tehnoloģijas, medicīna) NAV viennozīmīgi slikti, mūsdienās pieejamās iespējas pašas par sevi nav nekādas ārišķības. ir lietas, ko tās tehnoloģijas/ierīces veic labāk nekā cilvēks, lietas, ko cilvēks bez tām vispār nespēj veikt - un tad, protams, ir lietas, ko cilvēkam mūsdienu iespējas traucē darīt, kas ļauj izvairīties no nepieciešamām, veselīgām pūlēm. sistēma cilvēkus nepadara aklus, nevarīgus, debilus - tā dod iespēju tādiem būt, bet, būsim godīgi, tādas iespējas ir bijušas un būs vienmēr. un, manuprāt, daudz jēgpilnāk ir piestrādāt pie tā, lai mēs spētu atšķirt, ko vajag un ko nevajag uzticēt tehnoloģijām, ierīcēm, zālēm, nekā vienkārši nekritiski paziņot, ka tas viss ir lieks un slikts, jo par to nav rakstīts bībelē vai citos svētajos rakstos. arī visus šos tekstus, lai gan tajos var būt ietverta kāda transcendentāla gudrība, raksta cilvēki konkrētā kontekstā, ņemot vērā to realitāti, kurā viņi dzīvo - tāpēc arī, ka kargo kultam būtu svētie raksti, tajos būtu ietvertas lidmašīnas, savukārt, ja kāds rakstītu svētos rakstus šeit un tagad, tad tur būtu internets, telefoni, automašīnas, lielveikali, politiķi, un, sekojoši, arī norādes, kā mijiedarboties ar tiem, nevis spokiem, kamieļiem, akām un farizejiem.

protams, analītiska, izvērtējoša domāšana prasa lielāku piepūli, nekā bezierunu paklausība, tāpēc mani pārāk nepārsteidz, ka bieži reklamē to, iespējams, kā mazāko ļaunumu. nekas mani nespēs pārliecināt, ka "senie" cilvēki visi bija apgaismoti un kāda īpašāka potenciāla pilni, jo viņiem nebija mūsdienu iespēju.

turklāt (un te es būšu nedaudz ķecerīga) pagātnes cilvēkam mobilais telefons būtu licies kā telepātija. ja nu visi tie raksti, kas runā par zināšanu iegūšanu "without the use of the ordinary senses" ir tieši par to, mūsdienu iespējas nav parastās maņas, tas ir kaut kas ekstra, ko cilvēki ir ieguvuši. nu un kas, ka tas nav bioloģiski "mūsu"? mēs tāpat to esam radījuši, un tajā ir ielikts gabaliņš cilvēciskā radošuma, zinātkāres un prieka dzirksts. reāli, praktiski jebkuru lietu no tā saraksta, ko esi iekopējusi, var interpretēt kā kādu mūsdienās pieejamu tehnoloģiju vai prakšu rezultātu (uztveri paplašina ierīces, kas ļauj sadzirdēt un saredzēt tālu vai klusu/mazu, iepriekš paredzēt nāvi un piedzimšanu ļauj medicīnas teholoģijas (nu un kas, ka ne 100% precīzi, tur nekas nav teikts par to, cik precīzām jābūt ziņām), potenciālus draudus paredzēt palīdz, piemēram, seismogrāfi un laikapstākļu novērošanas ierīces, neredzamības apmetni jau zinātnieki ir teju pabeiguši, mīlestību un laipnību palīdz attīstīt cilvēku zināšanas par neirobioloģiju un psiholoģiju, neticams spēks ir iegūstams caur robotiem un citām ierīcēm, un bionic locekļiem amputēto vietā, utt, slinkums iet cauri pilnīgi visam). turklāt nav jau tā, ka joga vai cita veida apzinātības prakses būtu pazudušas, pilnīgi pretēji, tās šobrīd aug popularitātē, kas vedina domāt, ka cilvēki ir procesā, kurš ļaus integrēt mūsu iekšējās un ārējās spējas, lai veidotu veselīgākus un apzinātības pilnākus indivīdus un sabiedrību.
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: