mapats - [entries|archive|friends|userinfo]
mapats

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[17. Feb 2021|14:03]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Apgalvojums kurš var izraisīt pārdomas par to kurp dodās mūsdienu zinātne un kāda ir iesaistīto varbūtējā ētika.

Zinātnieki seko grantu naudai. Viņi dodas turp kur ir valsts un korporatīvās darbavietas. Un mūsdienās, Kancelēšanas laikmetā, viņi dodās turp kur pieprasa linčotāji.

"Scientists go where the grant money is. And they go where the government and corporate jobs are. And nowadays, in the Cancellation Age, they go where the lynch mob demands." - @DavidColeStein

Mani interesētu īstu zinātnieku viedoklis šajā jautājumā par Latvijas zinātnes virzienu. Cik daudz ir tādu, kas ar būtisku personīgo līdzekļu un laika ieguldījumu nodarbojas ar paša interesējošu virzienu, nevis valsts, korporatīvo pasūtījumu un nosacīti moderno/trendīgo/hottopik/uzmanību ģenerējošiem mainstrīma virzieniem. Uzsvars uz personīgie līdzekļi un laiks. Piemēram, piestrādā korporatīvajā laboratorijā par mēģeņu mazgātāju, pelna naudu, zog materiālus, lai savā dzīvesvietā būvētu starpdimensiālo antivielas metoradaru.

Ja domājat, ka es te kautko nosodu, vai pārmetu. Hehe kļūdaties. Tikvien, kā saliku čivinājumu kopā ar vecu anekdoti par svarīgu tēmu nedaudz humorīgā veidā.
Linkir doma

Comments:
From:[info]formica
Date:17. Februāris 2021 - 15:03

turi muti vai ej slauciit ielu

(Link)
Ar zinaatni 2+2=5 mob mentality laikmetaa var atljauties nodarboties tikai pensionaari kaa Prof Michael Levitt vai neatkariigie kaa Ivor Cummins
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:18. Februāris 2021 - 03:31

Mani komentāri, tēžu veidā

(Link)
1) "And they go where the government and corporate jobs are" ir oksimorons. To teikumu gan var viegli izlabot, ja "and" azvieto ar diezgan striktu "or". Granti un valsts finansējums visbiežāk novirzās uz fundamentālajiem pētījumiem. Ar korporatīvajām interesēm saistītās privātās zinātniskās institūcijas ļoti reti nodarbojas ar fundamentālajiem, jo galvenais ir maksimāli ātrāka iespēja no pētījumiem nopelnīt, tādēļ tur zinātne gandrīz vienmēr ir lietišķā. Ir izņēmumi, bet pagaidām izskatās, ka valsts atbalstītā lietišķā zinātne krietni buksē, salīdzinot ar korporatīvo. Savukārt korporatīvajiem fundamentālie pētījumi parasti nav interesanti, jo no to rezultātiem nopelnīt varēs labākajā gadījumā viņu bērni, nevis viņi paši.

2) "Un mūsdienās, Kancelēšanas laikmetā, viņi dodās turp kur pieprasa linčotāji." Dramatizācija un vispārinājums. Vēsturē nav bijuši periodi, kad zinātnes pētījumu virzība ir bijusi 100% brīva no politiskās ietekmes. Tas ir ideāls uz kuru tiekties, protams. Personīgi es savā jomā nesaskaros ar linčotājiem.

3) Zinātne par personīgajiem līdzekļiem? Mūsdienās visnotaļ nerealizējama lieta, ja vien tu ar to nedomā kādu nogarlaikojušos arābu šeihu, kas sev noalgo pētnieku armiju + apmaksā kā minimums tūkstošus nepieciešamajiem praktiskajiem izdevumiem pētijuma norisei. Mūsdienu zinātne ir stadijā, kad viena vienīga autora pētījums, raksts, grāmata un pat kaut kāds sūda konferences referāts kļūst par izmirstošu sugu. Iemesls tam ir milzīgais ātrums, kādā notiek informācijas apmaiņa un jomu specializēšanās - viens pats cilvēks tīri fiziski vairs nespēj vienlaicīgi to visu apgūt, tai pat laikā ģenerējot nozīmīgus un relevantus atklājumus. Finansējuma apjomi, kas nepieciešami mūsdienās relevantu zinātnisko pētījumu izstrādāšanai, šeit pat jau ir sekundārs jautājums, bet arī tad tas nebūs mēģeņu mazgātājs ar savu algu, bet jau augstāk minētais arābu šeihs, vai cits veiksmīgs biznesmenis.

4) Ja vēl "zog materiālus", tad vispār, nu, pastāsti man par savu izpratni, kā ir ar zinātnieku ētisko pienākumu prezentēt atkārtojamus pētījumus un atspoguļot maksimāli caurspīdīgu eksperimentu gaitu. "zog materiālus", ak jel.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:18. Februāris 2021 - 09:16

Re: Mani komentāri, tēžu veidā

(Link)
Tātad, saki, ka nav, tas ir pati nevienu nezini. Bet tāpēc, ka nav iespējams, vai tāpēc, ka iespējamie trakie inovatori domā, ka nav iespējams. Atbilde pieņemta. Paldies.