MēS vIsI mIrSiM! - Par... sāli!
June 28th, 2005
02:49 pm

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Par... sāli!

(78 comments | Leave a comment)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 09:53 am

Re: ;))

(Link)
Agdamu, vai? :DDD
Labāk tagad nopērciet kādas 100t rupjo sāli, pievienojiet tai cik-tur-tos % nātrija jodīdu un smuki safasējiet. Un visi būs apmierināti... ;))
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:June 29th, 2005 - 10:00 am

Re: ;))

(Link)
Klausies Tu, kancelejas žurka - mozh nemāci darījumu cilvēkus biznesu taisīt, a?;P
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 10:16 am

Re: ;))

(Link)
Edz, darījumu cilvēks neprot likumdošanas aktus un preses ziņas lasīt... ;))))))))))))p
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:June 29th, 2005 - 10:18 am

Re: ;))

(Link)
Protu gan, Tu atkal visu pārgriez kājām gaisā.
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 10:39 am

Re: ;))

(Link)
Na-a.
Par marinēšanu runājot - citāts:
"Ministri šodien interesējās, vai viņu atbalstītais noteikumu projekts neliegs tirgot līdz šim ierasto sāli, īpaši ņemot vērā iecienīto dārzeņu sālīšanu. Arī premjers Aigars Kalvītis (TP) mēdzot marinēt sēnes.
VM pārstāve sacīja, ka ir veikti vairāki pētījumi, kas apliecinājuši, ka jodētais sāls sālīšanai un marinēšanai noder tikpat labi, kā līdz šim tirgotais. Turklāt pārtikas pārstrādē varēšot izmantot arī līdz šim lietoto sāli."

Marinēšanai pilnīgi vienalga, vai sālij ir jods klāt vai nav - un nelielos daudzumus tas ir vienmēr sālij klāt, jo pat pazemes sāls iegulas reiz ir bijušas jūras sastāvdaļa.

Tie 0,002% joda JONU satura nozīmē, ka uz 1kg sāls būs:

1% ir 1/100=10g
0,1% - 1g
0,01% - 100 mg
0,002% - 20 mg joda jonu. Sīks sāls graudiņš apmēram tikpat daudz arī sver.
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:June 29th, 2005 - 10:45 am

Re: ;))

(Link)
Un Tu domā, ka es uzticos viņu veiktajiem eksperimentiem? čigāns arī esot eksperimentējis un gandrīz, gandrīz iemācījis zirgu neēst.
Klausies, tā ir vakardienas runa, a Tu kā tāds vecs zanuda - ka piepisīsies vienai tēmai, tā vaļā nelaidīsies. Ko, sorokovņiks jau klāt, tāpat kā [info]aizliegts_v?
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 10:55 am

Re: ;))

(Link)
Es taisni to pašu par Tevi domāju: likās, vakar visu izrunājām, šodien skatos - nē, Kuuminjsh'sam tomērt vajag galavārdu pateikt... :DDD
Izmēģināsim rupjo jodēto sāli konservēšanā un tad arī varēsim spriest par mūsu VM ekspertu prāta spējām. Pagaidām šāda diskusija ir vismaz stulba un nevajadzīga. :)
Mūsu pārtikā patiesi pietrūkst ne tikai joda - arī selēna, piemēram. Mūsu valsts augsne nesatur to kaut cik ievērojamā daudzumā, bet selēna mikropiedevas ievērojami stiprina imunitāti un arī uzlabo psihisko noturību. Līdzīgi ir ar daudziem citiem mikroelementiem.
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:June 29th, 2005 - 11:06 am

Re: ;))

(Link)
Zini ko - es parasti atbildu uz visiem komentāriem kaut vai pieklājības pēc, un to Tavējo saņēmu tikai šorīt, tādēļ arī šorīt uzrakstīju. OK, nakošreiz atcerēšos, ka Tev jau nu obligāti jāpatur pēdējais vārds: ko nu es - sieviete, te purkšķu muļķības, kad Viņa Svētība Vīrietis runā.
Tāpēc arī ir jālieto piedevas, a provēt iebarot kaut ko ar sāli (ko - vēlreiz atkartošos - vispār nav ieteicams TIK daudz lietot, kā cilvēki to dara)tas jau vairs neizskatās pēc normālas lietas. Kas būs nākošais, ko izlems iebarot? "ņestojačkas zāles" - kā zaldātiņiem armijā vai cietumniekiem?
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 11:21 am

Re: ;))

(Link)
Mīļā, es patiesi nevēlos ar Tevi strīdēties - mums ir diskusija. Tu uztraucies, es cenšos mierināt... kā nu sanāk.

Bet katram cilvēkam jau sāls patēriņš ir INDIVIDUĀLS! Viens ir tievāks, mazāk svīst - tam vajag mazāk; man, piemēram, kas daudz dzer - tēju, minerālīti vai alu - skaidrs, ka vajag vairāk, jo sāls caur nierēm tiek atfiltrēts un ar urīnu izdalīts.
Cilvēka organismam piemīt spēja vajadzīgos minerālus paturēt, bet liekos izvadīt. Kad joda saturs Tavā organismā būs pietiekami, tas tiks izvadīts ārā taisni tāpat kā liekā sāls... tiesa, šis sūknis darbojas tikai līdz zināmai robežai. Bet mediķi, kas šo iesaka, zina, ko dara.

"Nestojačkas" zāles ir broma sāļi - tos nu gan neviens psihiski vesels ārsts neieteiks laist plašā apgrozībā. :D

Man nez kapēc liekas, ka Tava satraukuma patiesais iemesls ir sašutums, ka ar Tevi manipulē, pret Tavu gribu ēdienam pievienojot kādu vielu, sīki un smalki nepierādot, ka tā Tev ne tikai nekaitēs, bet dos labumu. Protams, VM varēja savādāk to lietu organizēt - rīkojot plašu izskaidrošanas kampaņu un visādi reklamēt joda mikropiedevu veselīgumu. Bet tādā veidā tiktu tērēta valsts nauda. Tagad tērētāji būs sāls ražotāji un tirgotāji.
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:June 29th, 2005 - 11:36 am

Re: ;))

(Link)
Tu mani mierini?! Paldies! Tad es palūgšu, lai Tu mani vairāk nekad nemierini, ja tas izpaužas šādi!
NaCl noteikti nav tas sāls, kas organismam vajadzīgs nemērā! Tici man - esmu pietiekoši daudz grāmatu lasījusi, tādēļ arī sāli vispār kā tādu lietoju minimāli. Un šķidrumu dzeru es daudz - pieņemu, ka vairāk pat kā Tu. Un organisms jūtas brīnišķīgi, līdz brīdim kamēr es nepaēdu sab. ēdināšanā vai kādās mājās, kur sāli ēdienā kaisa saujām. Piemēram pie manas mammas. Šodien ir trešdiena, bet man vēl arvien ir katastrofāli pietūkušas potītes - nevaru atkopties no Jaņiem.
Jā, man riebjas, ka ar mani manipulē un piedevam tik brutāli! Ja cilvekam neatstāj izvēles iespējas, tā nav brīva valsts, tas ir huj viņ zin kas!
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 11:42 am

Re: ;))

(Link)
A kādu sāli tad Tu domā??? ;))
Nu, nezinu - es varu ēst, ko vien vēlos un man nav tādu problēmu kā Tev; dzert es dzeru varbūt arī pārāk maz (3 tējkannas dienā, tas ir, 6 litri), bet man nav problēmu ar sāls izvadīšanu. ;))
Brīva valsts? Tādas nav nekur. diemžēl.
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:June 29th, 2005 - 12:14 pm

Re: ;))

(Link)
Es šo tēmu vairak neturpinašu, jo Tu jau vienalga gribēsi paturet pedejo vardu, ta ka tas ir bezjēdzīgi.
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:June 29th, 2005 - 12:18 pm

Re: ;))

(Link)
Aga, gribēšu gan! :P ;))))))))))))))
Powered by Sviesta Ciba