Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mani tracina jautājums "Par ko tu ieteiktu balsot?". Tak deviņi pērkoni un visi velni par stenderēm, kā var otram cilvēkam ieteikt, par ko balsot? Nav vienas partijas, kas pārstāv visas sabiedrības intereses - tas ir demokrātijas pamatlikums, stiprāks par gravitāciju, tas ir visas šīs iekārtas spožums un posts. Partiju funkcija nav "sapulcēt profesionāļus, kas izvedīs valsti no krīzes", šāda espektācija ir saknē greiza un noved pie kārtējās gaudošanas par zagļiem&pederastiem, blēžiem&taukmūļiem "Tur Augšā". Jebkuras partijas funkcija ir pārstāvēt noteiktas sabiedrības grupas intereses. Vēlētāja uzdevums savukārt ir noteikt pazīmes, pēc kurām viņš varētu ar kādu no šīm grupām identificēties, turklāt rēķinoties, ka neviena partija nepārstāvēs visu to grupu intereses, kas atbilstu visām vairuma cilvēku ikdienas sociālajām lomām. Tātad, ja tu esi geju aizstāvis/imigrantu nīdējs/brīvā tirgus fanāts un progresīvā nodokļa atbalstītājs, tev nāksies savas intereses strukturēt piramīdā.
Un uzdrošinos apgalvot, ka motivācija "balsošu par X, jo tas palielinās iespēju, ka mans māsasvīrs saglabās savu ministra padomnieka amatu, un ģimene varēs nomaksāt kredītu" man šķiet cienījamāka nekā "Balsošu par Y, jo viņi vairāk domā par tautu".
  • "Par ko tu ieteiktu balsot?" varētu būt klusas cerības, ka ir kāds Ļoti Slepens un Pareizs saraksts, par kuru zina tikai nedaudzi. Kā deficīts padomju gados. Un gan jau ka vēlēšanu organizatoriem šis noslēpums ir zināms! :)
  • Tā savu interešu strukturēsana piramīdā pie tam, uzdrošinos apgalvot, nav vienkārša, jo viņi jau visi "nāk komplektos" kā Makdonaldos. Kā itin viss dzīvē.
    Nē, nu nav jau tā, ka neviens nevar atrast ko patīkamu. Ir taču cilvēki, kuriem garšo šnicele rīvmaizē ar balto mērci.
  • Līdz šim partijas maz ir pārstāvējušas lielāko sabiedrības grupu intereses, tāpēc šāds jautājums ir dabisks. Un arī nepārstāvēšana un solījumu nepildīšana ir saprotama, kaut gan nepatīkama. Kas vienmēr varēja argumentēti izvēlēties - tie ir lielie uzņēmēji un tie, kuriem māsasvīrs ir ministru padomnieks, tēlaini izsakoties.
  • Un pati?
Powered by Sviesta Ciba