koks - [entries|archive|friends|userinfo]
koks

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Nov. 19th, 2023|03:23 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Aizgāja čalis no online tech community. Iemesls? Nav tā līdz galam skaidrs (jo neticu tam kā viņš to apraksta), bet stipri izskatās pēc aizskarta ego. Gribēja, lai noņem it kā nomācošo "cenzūru", kas reducējas, pirmkārt, botā, kas cenzē lamuvārdus un, otrkārt, community guidelines, kas nosaka, ka postiem jābūt ar konstruktīvu ievirzi. Viņam pat īsti nepateica vēl "nē", bet gribēja izvērst plašāku diskusiju pirms kaut ko mainītu. Uz ko šis reaģēja ar gandrīz vai personiskiem uzbraucieniem. Beigās postu aizslēdza, jo sākās pasīvi agresīva ņemšanās. Tad arī šis uzrakstīja publisku atvadu postu. Principā good riddance. Man šķiet, ka tā it kā nepatika pret cenzūru ir vēlme brīvi publiski ķengāties un pēc iegribas rakstīt visādus rantus. Izplatīta slimība, tie cilvēki savā ziņā šķiet kā nepieauguši un viņiem katrs civilizēts noteikums ir kā apspiešana. Es šo cilvēku nepazīstu, bet nu ļoti velk uz mērenu egomaniakālu uzvedību.

Principā pazīmes jau bija pašā sākumā. To var pat just ķermeņa valodā. Verbāli tā ir tā cenšanās atbildēt uz katru jautājumu, ko kāds uzdod un runāšana pa virsu citiem. Kaut kā bieži negribas ticēt tiem pirmajiem nepatīkamajiem iespaidiem, bet varbūt tā var izvairīties no sliktiem pārsteigumiem.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:November 20th, 2023 - 10:08 pm
(Link)
> Man šķiet, ka tā it kā nepatika pret cenzūru ir vēlme brīvi publiski ķengāties un pēc iegribas rakstīt visādus rantus.

Jā, tā ir neatņemama runas un informācijas brīvības sastāvdaļa. Nevienam nevajadzētu būt spiestam lasīt viņam nepatīkošu saturu, bet nevienam arī nevajadzētu būt aizliegts rakstīt citiem nepatīkošu saturu.

Te gan konstruktīvais moments ir tajā, ka ar cenzūru neaplikti LLMi (pieņemu, ka runa te ir par OpenAI un Altmana epopeju) eksistē un ir bāzēti uz no augšas nekontrolētiem bāzes modeļiem, kas kļūs tikai jaudīgāki (t.sk. šo notikumu un to radītā side channel finansējuma pieauguma rezultātā). Tādā gaismā, protams, OpenAI var rauties ar cenzūru un kontroli no rīta līz vakaram, būs konkurence no projektiem bez iebūvēta politkorektuma (ko, protams, katrs var savai lokālajai instancei samērā triviāli pietrenēt klāt, ja nu ir tāda vēlēšanās).
[User Picture]
From:[info]koks
Date:November 20th, 2023 - 10:18 pm
(Link)
Te vairāk runa par konkrēto situāciju un ierobežojumiem, kas bija diezgan primitīvi, bet es teiktu, ka universāli - piemēram, postiem komūnā jābūt ar konstruktīvu ievirzi e.g. "man nepatīk X, JO Y ir Z" un bots, kurš cenzēja lamuvārdus un slurs.

Facebook stila AI bāzēta cenzēšana arī man šķiet distopiska, bet dažādas interneta grupas ir pierādījušas, ka basic guidelines un to realizēšana ir vajadzīga, lai grupa nepārvērstos par izgāztuvi ar daudz bezjēdzīga un nepatīkama satura.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:November 20th, 2023 - 10:23 pm
(Link)
Komūnai, protams, vajadzētu būt brīvai pašnoteikties, t.sk. pa satura un vadlīniju... līniju, bet tur tieši ir īstā vieta lokāliem fine-tuned modeļiem, kas implementē attiecīgās vadlīnijas.

Manuprāt, praktiski pilnīgi nekam nevajadzētu būt universālam, īpaši pa informācijas aprites līniju, no kurienes arī "aug kājas" maniem iebildumiem pret vispārīga pielietojuma (ne būvētu vai pielāgotu konkrētas komūnas vajadzībām) ML modeļu "partijas līnijas" forsēšanu.