Neparedzēta reakcija - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Sārmaino iekšu atgriešanās Mar. 27th, 2015|09:04 pm

kjiimikjis
Pamanījos šito palaist garām, bet [info]turbund gan man piebakstīja, ka parādījies jauns TVnet rakstiņš par to, cik bezgala svarīgi mums organismā nodrošināt sārmainu vidi. Sākumā domāju, ka nebūs, ko teikt - galu galā, šo pseidouzturzinātni esmu jau iepriekš izķidājis. Palasījos, un secināju, ka nekā, tā nu pasaulē iekārtots, ka ir tomēr sviestam dažādas šķirnes.

Ievadteikumi - draza vulgaris, kur tiek apskaidrots, ka mēs, redz, esam "garīgas būtnes", kuru mērķis šajā pasaulē ir "celt savu enerģijas līmeni". Vārdi it kā saprotami, bet to savienojumu nozīme? Ar ko garīgas būtnes atšķiras no negarīgām? Jeb vai pretstats būtu "ķermeniskas" būtnes? Vismaz man tā kā ķermenis ir... Par "enerģijas līmeni" un tā celšanu neizteikšos - kaut vai tādēļ, ka pavisam nesen, cita starpā pieminēju arī enerģijas jēdzienu un tā nozīmi. Kam slinkums meklēt - ja tiek runāts par visādām ezotēriskām būšanām, šis vārdiņš apzīmē kaut kādu maģisku spēku, kurš ir 1) universāls un visuvarens, un 2) realitātē neeksistējošs.
Rakstā visai standartīgā pļurkstēšana par enerģijām gan itin drīz sasniedz interesantu pagriezienu:

"Šķiet, ka mēs sastāvam tikai no matērijas, miesas un asinīm, bet patiesībā tie ir atomi – tīrā enerģija! Šo faktu ir pierādījusi Rietumu zinātne. Ieskatoties dziļāk atomos, mēs redzam elementārdaļiņas, bet dziļākos līmeņos šīs daļiņas pagaist un paliek tikai tīras enerģijas struktūras ar noteikta līmeņa vibrācijām."

Bišķiņ piesiešos pie termina "Rietumu zinātne". Arī tā ir visai ierasta ezotēriskā duālisma (kam kājas aug visādos no ķīniešu filozofijas atvasinātos "iņ/jaņismos") izpausme - kauč ko vajag allaž pretstatīt kaut kam citam. Tā ir radušās slavenās "Rietumu un Austrumu medicīnas" - tā, it kā Japānas slimnīcās uzreiz pēc papīru aizpildīšanas uzņemšanas nodaļā, slimnieks nekavējoties tiktu nogādāts Intensīvās Akupunktūras nodaļā, vai īpaši kritiskos gadījumos tiktu veikta Ārkārtas Meditācija, vai tamlīdzīgi (Viņš nereaģē! Desmit kubikcentimetrus Či! Ne jau vēnā - pa taisno čakrā! Tā, uzmanību, visi nost! Viens! Divi! Trīs! OMMMMMMMMMM!!! Vēlreiz!). Tā, saprotams, nav. Jo īpaši mūsdienu zinātnē, kad par jebkuru atklājumu nepieciešams informēt pēc iespējas plašāku pasaules daļu, lai neviens neiedrošinātos apšaubīt, ka tieši šis atklājējs ir bijis pirmais. Un kaut kāda no vispārpieņemtās pilnīgi atšķirīga zinātniskā pieeja, kas nenestu uzticamus rezultātus, gana drīz tiktu atmesta kā atpalikusi no laika. Arī medicīnas ziņā grūti iedomāties kaut kādu duālu sadalījumu pasaulē - neizbēgami, vienai no pieejām būs labāki rezultāti, nekā otrai. Un, pie mūsdienu informācijas apmaiņas ātrumiem, ir gana skaidrs, ka neviens reģions nevēlētos iegūt "štruntīgākās medicīnas metodes praktizējošās pasaules daļas" slavu - līdz ar to, viena no pieejām tiktu adaptēta visā pasaulē. Tas, savukārt, ir pamatīgs mājiens tiem, kas uzskata, ka ja ne pašreiz, tad kaut kad šāds pretstatījums ir bijis - tā kā jebkurā pasaules valstī veselības aprūpes sistēma pašos pamatos tiek balstīta uz tā, ko šamiem labpatīk zākāt par "Rietumu medicīnu", ko tas varētu liecināt par "Austrumu medicīnas" efektivitāti?

Atskaitot šo lirisko atkāpi, lai gan visai primitīvi un vispārīgi, bet tomēr pamatā gana pareizi (vismaz manuprāt - neesmu fiziķis, lai gan arī ne fizikas anālalfabēts) tiek aprakstīta stīgu teorijas pamatnostādne. Lūk, šeit tā kā ir visai pamatoti runāts par enerģiju un vibrācijām. Zin kā, fizikāli termini. Bet tad...

"Paskatoties uz mūsu ēšanas ieradumiem no šā skatu punkta, nav grūti saprast, ka šīs vibrācijas ietekmē tas, ar ko mēs barojam savu ķermeni. Ir uzturvielas, kas spēcina mūsu enerģiju un vibrācijas, bet ir tādas, kas tām kaitē. Tas ir tik vienkārši.
Bladāc! Tik vienkārši tas ir tādēļ, ka tas ir tik aplami. Atceramies iepriekšējo teikumu - tikko mēs vēl vibrējām kaut kur sīkākos mērogos par elementārdaļiņām (kas vēl būtu tā kā pieņemami) - un piepeši šī koncepcija tiek pārsviesta uz barības vielām un mūsu ķermeni, un pat "mūsu enerģiju" un "mūsu vibrācijām", lai ko arī pedējie nozīmētu. Un tas vairs nav fizikāli pamatoti. Kopumā gan, visai populāra ezotēriķu stratēģija - kaut kur savā pārpasaulīgajā gudrībā iesviest kādu terminu, ko viņi lieto, kā nu sagribas, bet kam ir arī vispārpieņemts lietojums, ko arī cilvēks parastais ir dzirdējis un tādēļ spēj "pieķerties". Tas liek jebkurai muļķībai izklausīties mazāk atrautai no realitātes, un līdz ar to, lielāka iespēja, ka kāds švakāk informēts personāžs tai noticēs.

Tad ir mazliet vāvuļojums par enerģiju vibrācijām un dabiskajiem spēkiem... Pilnīgi vai rodas sajūta, ka kāds centies vienā rakstā ielikt pēc iespējas vairāk ezotērisko klišeju. Vot, tikai kvantu efektus (tieši šādā vārdā nosauktus) un globālo sazvērestību neatradu.

"Nomirstot kādai dzīvai radībai - vai tas būtu mašīnas notriekts suns vai cilvēks, kuru uzveikusi neārstējama slimība, - ķermeņa šūnās tūdaļ izbeidzas vibrācijas un veidojas izteikti skāba vide. Paaugstinātais skābes līmenis signalizē dažādiem mikrobiem, vīrusiem, baktērijām un sēnītēm, ka ir laiks likvidēt šos nedzīvos audus. Tas ir šo mikroorganismu uzdevums materiālajā pasaulē – nedzīva ķermeņa un dabas vides atkalapvienošana."
Paga, paga, paga. Ķermeņa šūnās izbeidzas vibrācijas? Aber saskaņā ar to, kā vispār tika iesākta runa par vibrācijām, tās tak ir "dziļāk apskatītas" elementārdaļiņas. Nu, ja ejam absurdā, tad ejam līdz galam, nav ko kautrēties. Tātad, izbeidzas elementārdaļiņas. Zināms (Rietumu zinātnē, vismaz), ka masa tā vienkārši pazust nevar. Nāksies vien pārvērsties enerģijā. Un, ja pazūd visa, visa masa (jo nav tak vibrāciju vairs, kas varētu veidot elementārdaļiņas ar masu), tad varam droši bliezt iekšā to masu slavenajā E=mc^2. Tā visai aptuveni (toties diezgan ātri) sarēķinot, ja galus atdos 70 kg smaga persona, tad izdalīsies tāds enerģijas daudzums, kas 58672 reizes pārsniedz uz Hirosimas nomestās atombumbas izdalīto.
Bet nu, tas jau tā - šeit, kā noprotams, teksta autors atkal runā par "citām" vibrācijām, tām, ko Rietumu zinātnei nesaprast. Par to skābo vidi gan - to vairāk gan rada dažādi sadalīšanās procesi, kuros iesaistīti mikroorganismi. Proti, nevis "baciļi tāpēc ka skābs", bet "skābs tāpēc ka baciļi". Un, protams, atsauce uz vispārējo visas pasaules "plānu" - katrai radībai ir sava noteikta funkcija. To īpaši nekomentēšu - tas ir vairāk tā kā filozofu lauciņš.

"Nepareizs uzturs pazemina enerģijas līmeni un padara mūs uzņēmīgus pret slimībām.

Lūk, kā tas notiek. Gremošanas trakts pārstrādā ēdienu un izmanto ķermeņa vajadzībām, bet šajā procesā rodas pārpalikumi. Šie pārpalikumi atkarībā no uztura ir vai nu skābi, vai sārmaini. Sārmainus produktus var ātri izvadīt no organisma bez liela enerģijas patēriņa. Ja tie ir skābi, asinīm un limfātiskajai sistēmai ir ļoti grūti izvadīt tos no organisma un tie uzkrājas orgānos un audos kā blīvas nogulsnes – kristāliski veidojumi ar zemu vibrāciju līmeni, kas rada aizsprostojumus vai pārrāvumus šūnu enerģijas cirkulācijā."


Kādam vajadzētu šito pastāstīt manām nierēm - redz, viņas itin labi izvada skābas vielas. Kā nekā, tā ir viena no šamo funkcijām. Jau iepriekš, aplūkojot bāziskā organisma teoriju, pieminēju, ka asins skābumam ir stipri šauras robežas, un ir mehānismi, kas šīs robežas neļauj tik viegli pārkāpt. Nieres būtu viens no svarīgākajiem orgāniem, kas šos mehānismus nodrošina (plaušas ir otrs), un spēj tikpat labi pastiprināti izdalīt sārmainas vielas, kā skābes. Kā varētu teikt krievu mutvardu folkloras zinātāji, tas nierēm ir kā divus pirkstus apčurāt - šajā gadījumā visai tiešā nozīmē (nu, tie divi pirksti gan nav obligāti, bet doma gan jau ka skaidra). Par tiem "kristāliskajiem veidojumiem" - ir skābes, kas tādus organismā tiešām veido. Piemēram, nierakmeņi ir dažādu skābju sāļi - tie visbiežāk veidojas, ja urīns ir pārāk... bāzisks (kalcija oksalāts vai fosfāts). Padomā tik, viens vienīgs parametrs (šajā gadījumā - pH) nevar būt pilnībā labs vai slikts veselībai. Kas to būtu gaidījis tik sarežģītas, daudzpusīgas sistēmas kā cilvēka organisms, gadījumā... Jā, jāatzīmē, ka šajā rakstā ne "enerģijas", ne "vibrācijas" šeit neatbilst, un arī turpmāk vairs neatbildīs to fizikālajām nozīmēm.

"Jo vairāk skābu pārpalikumu uzkrājas audos, jo skābāka vide tur veidojas, un kas tad, jūsuprāt, notiek? Tad mikrobi sajūt šo skābo vidi un saka: «O, šis ķermenis ir gatavs sadalīšanai!»"
Raksta autors ir pārskatījies orālās higiēnas līdzekļu reklāmas, kurās mikroorganismi ļauni smejas un plāno uzbrukumu zobiem.

"Kad kāda dzīva būtne nomirst, tās ķermenis tūlīt pat pārtop par izteikti skābu vidi un to straujā tempā saēd mikrobi. Ja šāda vide izveidojas mūsu ķermenī, vēl dzīvam esot, mums sāk uzbrukt mikrobi, un tas izraisa visas slimības. Nepareizs uzturs sagatavo labvēlīgu vidi slimībām; tas pazemina mūsu vibrāciju līmeni līdz kritiskajam punktam, kad dabas spēki sāks sadalīt mūsu ķermeni, lai savienotu to ar apkārtējo vidi."
Nekā jauna, ko komentēt, šo fragmentu es ievietoju tikai tādēļ, lai ļautu sajust, uz kurieni šitais velk...

"Īstais slimību cēlonis ir uzturs, kas rada organismā skābu vidi. Cilvēka organismam raksturīga vai nu sārmaina vide un augsts enerģijas līmenis, vai skāba vide, kas signalizē apkārtējā vidē vai pašā organismā esošajiem mikrobiem par tā gatavību sadalīšanās procesam. Slimības patiesībā ir kādas mūsu ķermeņa daļas sadalīšanās sākums, tāpēc, ka mikrobiem ir dots signāls, ka mēs jau esam miruši."

Un te nu tas ir. Pie pakaļas imunoloģiju, pie pakaļas visu, ko zinām par infekcijas slimību izraisītāju un vīrusu iekļūšanas organismā ceļiem - ir viens universāls risinājums šai daudzslāņainajai problēmai - beidziet būt skābi!
Interesanti, protams, kā šī "teorija" izskaidro slimības, kas saistītas ar hormonālā līdzsvara traucējumiem, piemēram, bet spriežot pēc šajā rakstā novērtējamās autora izpratnes par pasauli, diez vai šī persona ir informēta, ka ne visām slimībām ir kāds vainīgais bacilis vai vīruss.

"Izplatītākās mūsdienu slimības – ateroskleroze, insults, artrīts, AIDS un it īpaši vēzis – rodas tāpēc, ka mēs piesārņojam savu ķermeni un tas signalizē mikrobiem, ka ir gatavs nomirt, sadalīties, izbeigt savas enerģētiskās funkcijas." Urrā, jaucam nost institūtus, kuros tiek pētītas šīs slimības, un meklēti ārstniecības līdzekļi! Re, kur viens (dabiski, ka Austrumu) gudrais ir atradis risinājumu!
Ja mazliet nopietnāk, liekas, ka šajā brīdī retais vairs noticēs šīm "gudrībām". Pārāk daudz ir laužu, kas ir dzīvojuši aplam veselīgi, ēduši visu ko "sārmainu", un tomēr atmetuši pedāļus aiz kādas no uzskaitītajām ligām.

"Bet nevajag pārlieku satraukties – pat tad, ja jūsu organismā ir ļoti skāba vide un sācies sadalīšanās process, situāciju var vērst par labu, ar pareiza uztura palīdzību veicinot sārmainas vides veidošanos un līdz ar to sasniedzot augstāko enerģijas līmeni."

Nu, manuprāt, satraukties mazliet vajadzētu - palasījos komentārus pie šī raksta. Gana daudz ir tādu, kas izplūst pateicībā rakstiņa autoram par gaismas parādīšanu... Ir arī tādi, kas acis pārgriezuši apgalvo, ka citrons organismā rada sārmainu vidi (nu nebūs - man slinkums skaidrot, tādēļ iemetīšu ar šo te rakstiņu, ko atzīstu par gana labu esam). Ir arī tādi, kas teic, ka raksta apgalvojumu noliedzējiem derētu par skābju-bāzu līdzsvaru organismā palasīt (ak, ironija asinssaldā). Ko lai saka... Skumji. Skumji, bet ceru, ka šo kāds izlasīs un varbūt bišku padomās, pirms metīsies sev iekšas sārmināt, šādiem TVneta rakstiņiem sekojot.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.