|
28. Dec 2008|21:33 |
vārsakot, visu dara ar vieglu roku un funktieri. * - vispirms izspiež kādu latviešu puskrūzīti espresso, ko aromatizē ar kādu mēriņu alkohola - parasti grapu, aptuveni līdz, bet ne vairāk par kādiem 40g. citādāk sanāk pārāk grādīgs. es gan šorīt kā arī citas reizes lietoju melno rumu, un arī tā neko parasti sanāk. * - paņem 3 olas, nodala divās bļodiņās baltumus no dzeltenumiem. * - baltumus ar mikseri pamatīgi sakuļ, kamēr izveidojas čagana masa. jo stingrāk sakulsies, jo labāk tiramisu stāvēs (tb pēc porciju sadalīšanas neizlaidīsies pa šķīvi kā tāda mērce). * - dzeltenumiem piemaisa cukuru (cik saldu gribās), var pat līdz puskrūzītei. un tad tam piegāž tos savus 250g maskarpones (ja ir vēlēšanās vienā rāvienā izlietot visu puskīlo, tad attiecīgi būs nepieciešams divtik visa pārējā). es parasti visu tā kārtīgi homogenizēju ar tā paša rokas miksera palīdzību, tikai palaižot kādu zemāku griezes režīmu. pie baltumiem var droši dot maksimālo. * - kad dzeltenumu un maskarpones krēms gatavs, tajā, khm.. 'iecilā' sakulto baltumu - to dara rūpīgi un bez sasteigtām kustībām. neesmu pārliecināts, ka iecilāšanu visi saprot vienādi, tādēļ paskaidrošu sīkāk, ko īsti daru es - visu baltumu ar karoti salieku uz maskarpones dzeltenumu krēma (tādēļ šim jau sākumā jāizvēlas nedaudz lielāka bļodiņa) un tad veicu nesteidzīgas ierastajai maisīšanas praksei perpendikulāras kustības ar karoti :D (patiesa pērle sanāca) - galvenā doma ir, lai piešķirtu dzeltenajam krēmam apjomu uz uzkultā baltuma rēķina. ja truli maisīs, sanāks tikai iemaisīt baltumu atkal dzeltenumā un nekāda tiramisu masa nesanāks. * - tālāk ņem lēzenu šķīvi, kurā uzlej pusi no smaržinātās kafijas. ņem savoiardi tipa cepumus un tos apviļā kafijā uz īsu mirkli, lai pārāk nesasūcas, bet arī lai nepaliek pārāk sausi un kārto tos guļus sānu poi sāna vienu otram blakus formīgā traukā. kad viena kārta izkārtota, uz tās uzklāj pusi no maskarpones maisījuma. tad uz tās tāpat izkārto otru kārtu cepumu un atkal uzklāj atlikušo maskarpones maisījumu. tad aizvāko un līdz vakaram ļauj visam savilkties ledusskapī (ieteicams gatavošanu ieplānot no rīta). * - kad vakariņās pienācis deserta laiks ņem trauku no ledusskapja laukā, ar plakanu daiktu sadala porcijās un to visu aistētiski apkaisa ar kakao pūderi.
voila!
|
|