carciofi alla romana |
8. Dec 2008|23:40 |
šovakar, tātad, mūsu mājās norisinājās carciofi alla romana pirmizrāde. teikšu, kā ir - garšoja labāk nekā krogā. esmu starā! t.i. - bet lōģiski.
recepti viendien te ieceres izteiksmē aprakstīju dzeinai. te tad arī rezultāts:
pārkopēšu tepat to džeinai izklāstīto recepti, tik pievienojot attiecīgajos momentos pa šovakar tapušai ilustrācijai.
tātad:
ņem artišokus, katram nodīrā ārējās cietās lapas, tad atlikušajām nogriež spicos cietos galus, līdz carciofo izskatās kā tāda rozīte. (padoms - labāk nogriezt vairāk, nekā pēc tam spļaut laikā pārkokojušās daļas)
kamēr tiek apstrādāti pārējie, gatavos uzglabā aukstā ūdenī ar citronu sulu, lai nesamelnē.
pirms likt katlā, artišokiem no viduča esot jāizvelk laukā arī tādas kā bārdiņas, kas esot asas un neēdamas, bet tā vietā jāieliek kāda karotīte sasmalcināta ķiploka un svaigu pētersīļu. tālāk ņem pietiekami augstu sautējamo katlu un uz tā dibena izkārto artišokus ar kājiņu uz augšu. šur tur saka, ka kāja jāgriež nost, citur, ka jāatstāj, citur, ka jāatstāj, bet ar nazi jānokasa miza. es atstāšu to klāt, jo romas restorānos tā parasti dara. nu varbūt nokasīšu, ja izskatīsies kaut kā nepareizi. [upd: mizu nomizoju, pat ne nokasīju, citādāk noteikti nebūtu labi]
kad katla dibens noklāts ar artišokiem, to visu tā diezgan dāsni salaista ar olīveļļu (vienā receptē teikts, ka pat tā, ka līmenim jāsedz visa katla apakša, tādēļ esot vērts izvēlēties katlu, kur nepaliek daudz brīvas vietas un artišoki jākārto cieši viens pie otra, tādējādi eļļas daudzumu samazinot. kad eļļa jau uzkarsusi un kādas pāris minūtes artišoki jau gozējušies karstā eļļā, visam pielej ūdeni, lai tas sniedzas līdz artišoka viducim. es, šķiet, rīt ūdens vietā liešu baltvīnu. tad, manuprāt viss būtu jāuzkarsē, ka šņabis aiziet gaisā,
un tad var likt virsū vāku un uz maigas uguns sautēt, līdz starp artišokiem pazūd šķidrums. tas prasa ca. pusstundu. [upd: šovakar mums tas prasīja 40min, jo kaut kā šķita, ka ar pustundu ir par maz. beigās artišoki bija maigi, jo maigi, kam pat bija grūti noticēt, sevišķi, atceroties to muļķīgo amīšu recepti, ko mēģinājām pirmajā reizē]
viss. ēd un [patiešām] slavē.
mums tā kā šķita, ka būs pamaz, tādēļ klāt piekodām saulē kaltētos tomātus eļļā. var piekost itāļu maizi. bet pamatā, tie artišoki vieni paši īsti neiet - tie tomēr it tādi kā contorno vai antipasto disciplīna. nu bet gardi pēc vella.
|
|